_

obracanie- revolve

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

obracanie- revolve

Postprzez engineer_damian_p » sty 04, 2006 12:12

dlaczego gdy obracam polilinie dookola osi to zamiast gladkiego przedmiotu pojawia mi sie wielokatny??? jak to poprawic?
tworzmy jutro lepszym
engineer_damian_p
 
Posty: 7
Dołączył(a): lis 02, 2005 20:41

Re: obracanie- revolve

Postprzez Mariusz Olszewski » sty 04, 2006 18:59

A w jakim programie?
Avatar użytkownika
Mariusz Olszewski
 
Posty: 356
Dołączył(a): wrz 30, 2005 14:03

Re: obracanie- revolve

Postprzez engineer_damian_p » sty 05, 2006 11:58

w autocad 04
tworzmy jutro lepszym
engineer_damian_p
 
Posty: 7
Dołączył(a): lis 02, 2005 20:41

Re: obracanie- revolve

Postprzez Mariusz Olszewski » sty 05, 2006 18:23

Stawiam na to, że używasz polecenia _REVSURF i tworzysz powierzchnię obrotową, która zawsze będzie, mniej lub bardziej, "kanciasta" (zależy od zmiennych SURFTAB1 i SURFTAB2).

Jeśli chcesz mieć naprawdę "gładki" przedmiot to, zamiast powierzchni, twórz bryłę poleceniem _REVOLVE (polilinia musi być zamknięta).
Avatar użytkownika
Mariusz Olszewski
 
Posty: 356
Dołączył(a): wrz 30, 2005 14:03

Re: obracanie- revolve

Postprzez engineer_damian_p » sty 09, 2006 15:11

wlasnie chodzi o to, ze ja uzywam REVOLVE i to mnie zastanawia
tworzmy jutro lepszym
engineer_damian_p
 
Posty: 7
Dołączył(a): lis 02, 2005 20:41

Re: obracanie- revolve

Postprzez Mariusz Olszewski » sty 09, 2006 17:11

Bryły, z założenia, są idealnie gładkie. Ewentualne "kanciastości" wynikają jedynie z ułomności/uproszczeń wyświetlania.
Może to załatwi sprawę:
http://www.cad.pl/wwwboard/about52357.html
Avatar użytkownika
Mariusz Olszewski
 
Posty: 356
Dołączył(a): wrz 30, 2005 14:03


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników