_

[Lisp] Odczyt współrzędnych punktu z getdist

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

[Lisp] Odczyt współrzędnych punktu z getdist

Postprzez Lukaszs85 » kwi 07, 2017 11:20

Cześć

Próbowałem kilku znanych mi funkcji ale nie przyniosły one zamierzonego rezultatu, toteż proszę o pomoc.
Mając taki kod:

Kod: Zaznacz cały
(setq
   PP (getpoint "\nWprowadź punkt początkowy: ")
   DL (getdist PP "\nWprowadź długość elementu: ")
)


Czy możliwe jest odczytanie i zapisanie współrzędnych tego drugiego punktu z funkcji getdist?
Mogę użyć ponownie funkcji getpoint, ale nie daje mi to możliwości zadawania długości "z ręki" ani co gorsze utrzymania orientacji pionowej lub poziomej a to już jest dyskwalifikujące do zastosowań zawodowych.

Pozdrawiam
Łukasz
Lukaszs85
 
Posty: 20
Dołączył(a): lut 24, 2017 00:24

Re: [Lisp] Odczyt współrzędnych punktu z getdist

Postprzez Kizior » kwi 07, 2017 12:32

Kod: Zaznacz cały
(getpoint (getpoint))
Avatar użytkownika
Kizior
 
Posty: 171
Dołączył(a): paź 12, 2011 22:01
Lokalizacja: Lublin

Re: [Lisp] Odczyt współrzędnych punktu z getdist

Postprzez Lukaszs85 » kwi 07, 2017 13:31

Kizior napisał(a):
Kod: Zaznacz cały
(getpoint (getpoint))

Nie pomyliłeś się? Co miała by tu dać rekurencja? Próbowałem też rozwiazania:
Kod: Zaznacz cały
(getdist PP (setq PK (getpoint)))

Ale też nie działa.
Lukaszs85
 
Posty: 20
Dołączył(a): lut 24, 2017 00:24

Re: [Lisp] Odczyt współrzędnych punktu z getdist

Postprzez Kizior » kwi 07, 2017 13:59

Działa i pozwala wprowadzać długość "ręki" oraz korzystać z Ortho Mode (F8).
Spróbuj tak:
Kod: Zaznacz cały
(setq PP (getpoint))
(setq PK (getpoint PP))
Avatar użytkownika
Kizior
 
Posty: 171
Dołączył(a): paź 12, 2011 22:01
Lokalizacja: Lublin

Re: [Lisp] Odczyt współrzędnych punktu z getdist

Postprzez Lukaszs85 » kwi 07, 2017 18:49

DZIAŁA :D
Działa, wielkie dzięki.
Lukaszs85
 
Posty: 20
Dołączył(a): lut 24, 2017 00:24


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników