_

Operacje Boolowskie w Inventorze

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Operacje Boolowskie w Inventorze

Postprzez Gumaty » mar 20, 2007 13:42

Czy Inventor oferuje dodawanie i odejmowanie, ewentualnie część wspólną (operacje boolowskie) dla jednej części po stworzeniu dwóch solidów w ramach jednego pliku ipt. Inne programy CAD to oferują a tu nie mogę znaleźć. Kolejne pytanie: czy jest możliwość przycinania solida płaszczyzną. Potrzebuję ściąć narożniki płaszczyznami pod kątem 10 stopni (fazowanie w tym przypadku nie bardzo się tu nadaje). W Catii taką operację wykonuję z palcem w nosie, a tu nie mogę tego znaleźć. Z góry dziękuję

Arek
Gumaty
 
Posty: 4
Dołączył(a): mar 15, 2007 18:06

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

Postprzez nql » mar 20, 2007 18:25

Na pierwsze pytanie : NIE
Na drugie: TAK
nql
 
Posty: 316
Dołączył(a): paź 10, 2005 14:03
Lokalizacja: Tychy

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

Postprzez cashan » mar 20, 2007 19:54

Zapoznaj się z narzędziem "sculpt".
cashan
 
Posty: 238
Dołączył(a): gru 02, 2005 13:02

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

Postprzez xandra » mar 21, 2007 12:07

operacje na bryłach robi się narzędziem KOMPONENT POCHODNY
cięcie powierzchniami - RZEŹBA
xandra
 
Posty: 299
Dołączył(a): paź 14, 2005 08:37
Lokalizacja: z polski

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

Postprzez nql » mar 21, 2007 21:06

xandra napisał(a):operacje na bryłach robi się narzędziem KOMPONENT POCHODNY

Ale nie w ramach jednego pliku jak chcial kolega...
nql
 
Posty: 316
Dołączył(a): paź 10, 2005 14:03
Lokalizacja: Tychy

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

Postprzez tomi » mar 24, 2007 22:26

czy ktos probowal narzedziem rzezba wyciac otwor/kształt w bryle ograniczony z czterech stron plaszczyznami?jak dotad "lapie" max trzy plaszczyzny.zamiast konczyc wyciecie na czwartej usuwa material do konca. dziwny problem ale wystepuje.
tomi
 
Posty: 43
Dołączył(a): lis 29, 2005 15:11

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

Postprzez Mirek999 » gru 02, 2018 20:35

Odświeżam temat.
Czy w Inventorze 2014 jest możliwość stosowania operacji Boolowskich w złożeniu?
(nie chodzi mi o generatora ram.)

Pozdrawiam
Mirek999
 
Posty: 88
Dołączył(a): sty 14, 2015 07:52

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

Postprzez tomaszjar » gru 06, 2018 21:09

Skopiuj do jednej części druga część - Polecenie kopiuj Obiekt
jak skopiujesz jako powierzchnię to odejmij poleceniem Rzeźba
a jak cześć skopiujesz jako bryła to masz część składającą się z 2 niezależnych brył i możesz użyć polecenia Kombinacja
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 320
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: Operacje Boolowskie w Inventorze

Postprzez Mirek999 » gru 07, 2018 11:07

Dzięki za odpowiedź.

Swoją drogą, może Autodesk pomyślałby nad narzędziem do operacji Boolowskich w zwykłych wieloelementowych złożeniach?

To byłoby duże ułatwienie.
Mirek999
 
Posty: 88
Dołączył(a): sty 14, 2015 07:52


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników