_

parametry-CATIA

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

parametry-CATIA

Postprzez bestia82 » lut 01, 2006 19:21

Witam,
jestem w assembly design, i mam tu 4 elementy.i poprzez zmiane paramteru chce sterowac ich aktywnością tzn.na jeden z tych elementów chce nakładac pozostałe:
- nakłdam pierwszy , potem ustawiam parametrycznie jego znikanie, po czym w to samo miejsce nakładam drugą częśc itd. ustawiam znikanie , po czym wstawiam kolejny element.

mam z tym problem :(
prosze o odpowiedż, z góry dziękuje
Pozdrawiam

BeSTiA
bestia82
 
Posty: 25
Dołączył(a): gru 30, 2005 19:35

Re: parametry-CATIA

Postprzez JuveFan » lut 03, 2006 09:22

utworz sobie np. parametr typu STRING.
Nastepnie napisz prosta regułe:
if string1 jest aktywny then hide/deactivate obiekt1
else
...

i tak powinno Ci zadzialac.

(o ile o to Tobie chodzi..)
[...guǐ yóu xīn shēng...]

CATIAblog | O V5 i V6 ...
Avatar użytkownika
JuveFan
 
Posty: 244
Dołączył(a): sty 30, 2006 15:40

Re: parametry-CATIA

Postprzez ///RSth » lut 07, 2006 00:49

Poczytaj jak się tworzy makra.
( to naprawde nie jest trudne ! )

Wysłałem Ci mejla :)
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo

Re: parametry-CATIA

Postprzez bestia82 » lut 07, 2006 20:26

dziękuje:)

dostałam,właśnie na niego odpisuje :)

szkoda że to nie jest opisane w ktorejś z książek :? ( niewiem co to są makra :oops: ). tak jak "radziliście"zaopatrzyłam sie w nie-i nie żałuje :D
podrawiam
bestia
Pozdrawiam

BeSTiA
bestia82
 
Posty: 25
Dołączył(a): gru 30, 2005 19:35

Re: parametry-CATIA

Postprzez bestia82 » lut 08, 2006 17:01

hej
Szukam linków na temat parametrów i pisania reguł( Formula,Rule editor)
pozdrawiam i z góry dziękuje
Pozdrawiam

BeSTiA
bestia82
 
Posty: 25
Dołączył(a): gru 30, 2005 19:35

Re: parametry-CATIA

Postprzez bestia82 » lut 09, 2006 13:10

(o ile o to Tobie chodzi..)

chodzi mi o parametr boolean.
a w którym miejscu pisze sie te reguły ??
Pozdrawiam

BeSTiA
bestia82
 
Posty: 25
Dołączył(a): gru 30, 2005 19:35

Re: parametry-CATIA

Postprzez JuveFan » lut 10, 2006 10:46

boolean - czyli true / false.

W tym momencie bedziesz miał sytuacje
jezeli parametr x ma wartosc true
then costam costam
else costam costam

czyli aktywacja / deaktywacja parametru x bedzie powodowała .. costam :p

true / false moze mało mówic. Dlatego proponuje parametr STRING, ktory bedziesz mogł sobie z drzewka swobodnie przełaczac. Przykładowo tworzysz parametr "aktywacja" typu string z wartosciami "aktywny","nieaktywny".
Dwuklik na drzewie na tym parametrze i jestes w stanie zmienic jego wartosc. Duzo wygodniej niz ustalanie warunku if parametr x activity = true ... No i wyglada tak bardziej "user friendly" ..moim zdaniem oczywiscie :P

A gdzie wpisac - odpisalem Ci w innym temacie.
[...guǐ yóu xīn shēng...]

CATIAblog | O V5 i V6 ...
Avatar użytkownika
JuveFan
 
Posty: 244
Dołączył(a): sty 30, 2006 15:40

Re: parametry-CATIA

Postprzez bestia82 » lut 10, 2006 18:57

dziekuje:)
Pozdrawiam

BeSTiA
bestia82
 
Posty: 25
Dołączył(a): gru 30, 2005 19:35


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników