_

Pierwsze Pc do CAD

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Pierwsze Pc do CAD

Postprzez robo92 » mar 11, 2020 19:34

Dzień dobry,
Chciałbym kupic pierwsze PC do Inventor oraz Draftsight, ze względu na budżet rozglądałem sie za polizingowym pc i takie cos wpadło mi w oko:
DELL Precision 3620 Tower Intel Core i5-6600 3.3GHz 16GB DDR4 256GB SSD Quadro K2200
Czy ten komputer da rade popracować kilka lat? Jego cena obecnie wynosi około 2400zł czy zna ktoś z was lepszą propozycje w cenie do 2500zł.
robo92
 
Posty: 2
Dołączył(a): mar 11, 2020 19:30

Re: Pierwsze Pc do CAD

Postprzez piotrekm13 » mar 11, 2020 22:52

Ten dysk SSD to na system i aplikacje i będzie pełny. Na całą resztę by się przydało trochę miejsca na zwykłym HDD.
Reszta wydaję się w porządku, jeśli to ma być budżetowo. Ale dużych złożeń (powyżej 3-4 tyś części) tym za bardzo nie ogarniesz. Jakiegoś większego MESa również.
piotrekm13
 
Posty: 854
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Pierwsze Pc do CAD

Postprzez sturnus » mar 12, 2020 00:29

piotrekm13 napisał(a):Ten dysk SSD to na system i aplikacje i będzie pełny. Na całą resztę by się przydało trochę miejsca na zwykłym HDD.
Reszta wydaję się w porządku, jeśli to ma być budżetowo. Ale dużych złożeń (powyżej 3-4 tyś części) tym za bardzo nie ogarniesz. Jakiegoś większego MESa również.


Aplikacje jak Wiedźmin i inne? Nie przesadzaj. 256 Gb wystarczy na więcej. No chyba że chce się zainstalować wszystko dostępne legalnie inaczej. Inwentor, Draftsight, Office, Ansys, Autocad, PhotoShop lub cały pakiet Adobe, niech będzie Wiedźmin i jeszcze dużo drobnego softu. Może uzbierasz 100 Gb.

Pzdr
sturnus
 
Posty: 202
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: Pierwsze Pc do CAD

Postprzez piotrekm13 » mar 12, 2020 15:18

Na początku ok, ale zapominasz jak Windows potrafi urosnąć po jakimś czasie.
A gdzie trzymać efekty pracy? Projekty z Inventora potrafią trochę zajmować.
Do tego trochę własnych śmieci tymu materiały zdjęcia, filmiki z działania projektów. Wszystko w chmurze?
Rozumiem że takie jest podejście, ale ja wolę mieć wszystko u siebie - lokalnie.
piotrekm13
 
Posty: 854
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Pierwsze Pc do CAD

Postprzez robo92 » mar 12, 2020 17:42

Dysk nie stanowi problemu zawsze można będzie można dołożyć drugi lub wymienić na inny. Nie zamierzam instalować gier ale nie wykluczam takiej możliwości, do gier mam konsole. złożenia zapewne będą na początku do kilkuset części ze względu na branżę w jakiej się obracam aczkolwiek chciał bym móc się nauczyć jak najwięcej.
robo92
 
Posty: 2
Dołączył(a): mar 11, 2020 19:30


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników