_

pismo techniczne a studia

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

pismo techniczne a studia

Postprzez misiupatysiu » paź 10, 2010 00:31

pewnie glupie pytanie, jednak mam nadzieje ze otrzymam odpowiedz :P mianowicie mam do wykonania teczke ktora ma byc opisana pismem technicznym, jednak z tego co pamietam w gimnazjum robilo sie to odrecznie, a pojawily sie tez opinie ze trzeba to wykonac linijka, wykladowca co do tego nie udzielil nam wskazowek, wiec wole spytac sie doswiadczonych projektantow(wiem ze banal) czy uwazacie ze powinienem to zrobic bez czy z pomoca linjki?:P :oops:
misiupatysiu
 
Posty: 1
Dołączył(a): paź 10, 2010 00:27

Re: pismo techniczne a studia

Postprzez LukaszPK » paź 10, 2010 16:43

Heh widac, ze po gimnazjum :D Rob jak chcesz, czy to niby wplynie na twoja ocene? Albo na poziom umiejetnosci inzynieryjnych? Co sie dzieje z ta dzisiejsza mlodzieza... Zrob odrecznie, prosto, prawidlowo technicznie. Co to za umiejtnosc rysowania od linijki pisma technicznego. Wtedy to pewnie wykladowca kazalby w programie napisac. Na jedno by wyszlo. Ale jak chcesz to mozesz cyrkla uzyc i katy sobie wyznaczac nawet konstrukcyjnie... Ale po co?!
LukaszPK
 
Posty: 708
Dołączył(a): cze 20, 2010 23:06

Re: pismo techniczne a studia

Postprzez adam_M » paź 11, 2010 07:07

kup sobie szablon do pisma technicznego
adam_M
 
Posty: 563
Dołączył(a): lut 14, 2006 10:30

Re: pismo techniczne a studia

Postprzez Remik78 » paź 12, 2010 07:42

Witam

Jesteśmy w XXI w. już dziś nikt nie korzysta z ręcznego pisma technicznego (chyba, że ludzie którzy zatrzymali się w czasie).
Ja osobiście zrobił bym to tak. Ściągnął z internetu dostępną za darmo czcionkę pisma technicznego i w Wordzie (lub innym edytorze tekstu) bym napisał to co potrzebuję po czym wydrukował bym to na papierze samoprzylepnym i przykleił na tę nieszczęsną teczkę.
Napisane by było (chyba, że ten kto kazał to napisać zastrzegł sobie, że nie może być to napisane przy użyciu dostępnych dobrodziejstw techniki tylko ma być ręcznie wykaligrafowane ołówkiem, rapidografem czy też innym cienkopisem). :D
Remik78
 
Posty: 158
Dołączył(a): wrz 19, 2008 01:32

Re: pismo techniczne a studia

Postprzez kamild » paź 13, 2010 09:19

Z tym pismem to tak samo jak z rysunkiem odręcznym czy też geometrią wykreślną. Czemu te leśne dziadki każą to robić ręcznie?
A no temu, żeby inżynier umiał "na kolanie" zrobić rysunek z którego będzie dało się coś zrozumieć (praca w cadzie nie trenuje akurat tych mięśni) i uczy szacunku do każdej kreski. W cadzie każda poprawka to ctrl+z na rysunku jest już gorzej ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
kamild
 
Posty: 356
Dołączył(a): kwi 28, 2009 10:45

Re: pismo techniczne a studia

Postprzez adam_M » paź 14, 2010 13:13

no to tym co nie używają pisma technicznego a pracuja w zakładzie gdzie jest dokumentacja życzę powodzenia , a wprowadzenie zmian na dokumentacji to jak wprowadzacie ? drukujecie na nowo ?? np drobne uwagi na formatach A0 ?? albo jak dokumentacja w archiwum jest tylko w wersji papierowej ??
pismo trzeba znać bo nigdy nie wiadomo do jakiego zakładu sie trafi
ja pracuje w firmie gdzie jest 30 tys rysunków technicznych gdzie połowa z nich jest tylko w wersji papierowej lub w starym programie i nadal rysunki są na produkcji i czesto są poprawiane z uwagi na remonty ect ect i jak tu sie obejść bez pisma technicznego ??
adam_M
 
Posty: 563
Dołączył(a): lut 14, 2006 10:30

Re: pismo techniczne a studia

Postprzez Robert_mk » paź 14, 2010 13:50

Pismo techniczne należy znać. To nam wpajano w szkołach, uczono nas tego - nie bez potrzeby. Jak kolega wcześniej wspomniał - zawsze jest potrzeba naniesienia zmian. Osobiście mam taki charakter pisma - przypominający techniczny - wiadomo - kąt pochylenia i proporcje znaków. Tak samo szkice odręczne, rysunki robocze, estetycznie i ładnie wygląda jak linia prosta jest "prosta" :).
Wszystkie drogi prowadzą do . . .
trumny.
Avatar użytkownika
Robert_mk
 
Posty: 144
Dołączył(a): maja 18, 2010 16:10

Re: pismo techniczne a studia

Postprzez Remik78 » paź 14, 2010 14:36

Witam

Pracuję w firmie, w której samych kalek jest ze 100 tyś. i to są stare rysunki które dostawały swoje numery archiwalne w czasach gdy nie było jeszcze CADów. Dzisiaj rysunki, które są tworzone drogą elektroniczną nawet nie otrzymują swoich numerów archiwalnych. A co do wprowadzania zmian na rysunkach to w firmie, w której pracuje nikt nie nanosi już dzisiaj żadnych zmian, uwag pismem technicznym jak już to zwykłym pismem na czerwono (drukowanymi literami ) bez żadnej tam kaligrafii by literka po literce wyglądała tak jak norma nakazuje. A jak jest spora ingerencja w rysunek to często przerysowuje się go do dwg. Iną kwestią jest jeszcze w naszej firmie kwestia tłumaczenia obcej dokumentacji. Tłumaczy się ją ręcznie lub nakleja nalepkę z polskim tłumaczeniem. Także pismo techniczne nie jest niezbędne w dzisiejszych czasach by w dużej firmie dokumentacja mogła właściwie funkcjonować.
Remik78
 
Posty: 158
Dołączył(a): wrz 19, 2008 01:32

Re: pismo techniczne a studia

Postprzez kamild » paź 14, 2010 17:40

Pewnie, że sie pisze ręcznie byleby czytelnie. U nas też. Nalepki też się robi. I ksero z zakrytymi opisami.
Ale pismo techniczne to takie abecadło, jak tabliczka mnożenia w matematyce - niby są kalkulatory ale nie znać to wstyd :)
Obrazek
Avatar użytkownika
kamild
 
Posty: 356
Dołączył(a): kwi 28, 2009 10:45


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron