_

Plik rysunku jest nieprawidłowy

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Plik rysunku jest nieprawidłowy

Postprzez madamx » cze 04, 2018 06:46

Otwórz plik rysunku w programie AutoCAD, otrzymamy komunikat o błędzie w następujący sposób:
Obrazek
Nie wiem, jak sobie z tym poradzić! proszę, pomóż mi!
madamx
 
Posty: 1
Dołączył(a): cze 04, 2018 06:29

Re: Plik rysunku jest nieprawidłowy

Postprzez NewJoker » cze 04, 2018 08:37

To oznacza, że albo plik został zapisany w nowszej wersji AutoCADa (Autodesk nie zapewnia kompatybilności w przód swoich produktów) albo jest po prostu uszkodzony. Dlatego najlepiej skontaktować się z jego twórcą.
NewJoker
 
Posty: 359
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Plik rysunku jest nieprawidłowy

Postprzez ziele_o2k » cze 04, 2018 14:34

Jeżeli plik jest zapisany w nowszej wersji dwg to bardzo łatwo to sprawdzić. Otwórz plik za pomocą notatnika i zobacz co jest na początku napisane:
https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/learn-explore/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/How-to-find-which-version-of-AutoCAD-was-used-to-create-save-a-DWG.html
AC1015 = AutoCAD 2000
AC1018 = AutoCAD 2004
AC1021 = AutoCAD 2007
AC1024 = AutoCAD 2010
AC1027 = AutoCAD 2013
AC1032 = AutoCAD 2018
W celu zapisania pliku dwg w starszej wersji najlepiej używać darmowego TrueViewera od autodesku.
Jeżeli plik jest uszkodzony to trzeba otworzyć pusty rysunek i użyć polecenia napraw (_recover).
Jeśli to nie pomoże to nic nie poradzimy.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 686
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Plik rysunku jest nieprawidłowy

Postprzez w00jcieh » cze 20, 2018 13:26

Od wersji 2018 większość producentów programów CAD, wprowadziło nowy format zapisu co uniemożliwia otworzenie plików zapisanych w wersji 2018,na ich starszych odpowiednikach. Osobiście korzystam z GStarCada 2018, tam wystarczy ustawić w opcjach domyślny format zapisu na wersje z 2013, która działa już na wszystkich wersjach.
Załączniki
Komentarz.jpg
w00jcieh
 
Posty: 2
Dołączył(a): cze 20, 2018 11:55


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników