_

Ploter ipf Canon - obcinanie niezadrukowanego obszaru

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Ploter ipf Canon - obcinanie niezadrukowanego obszaru

Postprzez marekchab1 » kwi 23, 2017 11:58

Witam
To mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam ploter Canon IPF 670, program autocad 2016 LT. Nie wiem jak ustawić opcję, żeby ploter automatycznie obcinał niezadrukowany fragment rysunku.
Próbowałem już różnych opcji. Przeczytałem wszystkie internety i nic :)
Proszę o pomoc.
marekchab1
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 23, 2017 11:35

Re: Ploter ipf Canon - obcinanie niezadrukowanego obszaru

Postprzez Fighter4321 » kwi 24, 2017 15:42

Nie wiem czy to zadziała na Twoim ploterze, ale u Mnie w pracy jeżeli dobrze ustawi się format wydruku w "Menadzer ustawień strony" bądź w ustawieniach drukarki przy wydruku to ploter wszystko ładnie sam przycina. Nie bez znaczenia jest prawdopodbnie to jakie rolki papieru masz w ploterze. Jeżeli ploter ma dociąć rysunek prawidłowo przynajmniej jeden z wymiarów rysunku powinien pokrywać się z rolką zamontowaną w ploterze. Np. jeżeli drukujesz format 3xa4 ploter weźmie rolkę o szerokości 297, natomiast długość 630 (3x210) nie jest juz tak istotna bo jaka by nie była ( czy wielokrotność 210 czy nie) ploter ładnie to dotnie. Podsumowując mój ploter docina tylko po długości, drugi wymiar musi zgadzać się z rolką inaczej rysunek musi iść na gilotynę :)
Fighter4321
 
Posty: 55
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: Ploter ipf Canon - obcinanie niezadrukowanego obszaru

Postprzez marekchab1 » kwi 24, 2017 21:06

Może nie zbyt jasno się wyraziłem. Podam przykład. Mam rysunki o wymiarach 297x500, 297x600 i 297x700. Oczywiste jest, że w ploterze montuje papier o szerokości 297.
Dla każdego arkusza takiego rysunku muszę wejść w menedżer strony i ustawić dokładnie rozmiar papieru, czyli ustawiam odpowiednio 297x500, 297x600 i 297x700. Logiczne. Ale ja chciałbym sobie ułatwić życie. Zamiast ustawiać 3 różne wielkości papierów, chciałbym ustawić jedną wielkość, np. 297x1000. A ploter niech sam obetnie rysunek w odpowiednim miejscu, ten niezadrukowany obszar. Z tego co czytałem na tym forum, to plotery HP mają taką opcję, ludzie z tego korzystają.
Ale ani w serwisie, ani serwisant Canona mi nie pomogli. W ploterach Canona na 99% też jest taka opcja.
marekchab1
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 23, 2017 11:35

Re: Ploter ipf Canon - obcinanie niezadrukowanego obszaru

Postprzez notdot » kwi 27, 2017 21:42

Taka opcja jest w ustawieniach drukarki/plotera
HP owszem ma takie coś
Czy Canon/inni mają takie coś? Nie wiem, trzeba by poszukać w samych właściwościach drukarki/plotera
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 247
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Ploter ipf Canon - obcinanie niezadrukowanego obszaru

Postprzez marekchab1 » kwi 28, 2017 10:16

Już wiem. Skontaktował się ze mną Pan z serwisu Canon.
Aby włączyć tą opcję należy wybrać: preferencje drukowania\Layout\No Spaces at Top or Bottom.
Działa.
marekchab1
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 23, 2017 11:35


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników