_

Połączenia rozłączne-problem

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Połączenia rozłączne-problem

Postprzez BoomBox20 » mar 16, 2011 13:40

Witam,jestem początkujący w CAD i nowy na tym forum więc jeśli złe miejsce na temat to proszę o przeniesienie.

Mam otóż taki problem,-do wykonania mam połączenia rozłączne i takie też wykonałem(rys. niżej):

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wykonałem je jako 3d.Jak je teraz przerzucić do 2d i zrobić rendery oraz wydrukować jak te 2 ostatnie screeny ?Ewentualnie jak zrobić przekrój tego i odpowiednio zakreskować?!

Otóż chodzi o to że muszę to wszystko mieć narysowane jako 2d i teraz w zależności od rodzaju stali, a każda stal ma inną wytrzymałość działa siła rozciągająca muszę obliczyć wytrzymałość danego połączenia.Jak to wszystko zrobić?

Podumowując:
1:Jak przerzucić te bryły 3d do 2d?
2:Jak je zakreskować?
3:Jak ewentualnie zrobić przekrój żeby wszystko było widać.
4:No i jak obliczyć te siły dla danego połączenia?Czy w ogóle da się to zrobić w Auto Cad-jeśli tak to jak?Albo czy da się to zrobić w Inwentorze?Jeśli tak to jak?

Jak pisałem jestem początkujący więc proszę o pomoc i oczywiście można pisać a nawet jest wskazane łopatologiczne pisanie(dla zielonego).pozdrawiam i proszę o pomoc.
BoomBox20
 
Posty: 11
Dołączył(a): mar 16, 2011 12:58

Re: Połączenia rozłączne-problem

Postprzez kruuger » mar 16, 2011 20:19

roznie mozna kombinowac:
_FLATSHOT
_HATCH
_SECTIONPLANE
_VPORTS
lub przestrzen papieru i zabawa z rzutniami.
autocad tego nie policzy inventor moze.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4303
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Połączenia rozłączne-problem

Postprzez BoomBox20 » mar 16, 2011 20:42

kruuger napisał(a):roznie mozna kombinowac:
_FLATSHOT
_HATCH
_SECTIONPLANE
_VPORTS
lub przestrzen papieru i zabawa z rzutniami.
autocad tego nie policzy inventor moze.
k.


Dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedz.
Ale czy mógłbyś ewentualnie bardziej szczegółowo to opisać co do czego-jaka komenda-i jak co po kolei robić,bardzo bym o to prosił bo jak pisałem wcześniej jestem początkujący no i pisałem też że można pisać mi łopatologicznie jak zielonemu a nawet jest to wskazane.pozdrawiam
BoomBox20
 
Posty: 11
Dołączył(a): mar 16, 2011 12:58

Re: Połączenia rozłączne-problem

Postprzez kruuger » mar 16, 2011 20:49

BoomBox20 napisał(a):
kruuger napisał(a):roznie mozna kombinowac:
_FLATSHOT
_HATCH
_SECTIONPLANE
_VPORTS
lub przestrzen papieru i zabawa z rzutniami.
autocad tego nie policzy inventor moze.
k.


Dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedz.
Ale czy mógłbyś ewentualnie bardziej szczegółowo to opisać co do czego-jaka komenda-i jak co po kolei robić,bardzo bym o to prosił bo jak pisałem wcześniej jestem początkujący no i pisałem też że można pisać mi łopatologicznie jak zielonemu a nawet jest to wskazane.pozdrawiam

wypadaloby zajrzec do helpa. z you tube mozna sie sporo tez nauczyc.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4303
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]

cron