_

[SW] półfabrykat w rysunku części

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez Jeszker » wrz 17, 2019 16:40

Witam Panowie,

Potrzebuje wykonać w firmie dokumentacje detalu wraz z półfabrykatem jednocześcnie (nałożone na siebie).
Przez dodatek CAM do solidworksa robie półfabrykat, lecz niestety nie wyświetla mi się on w dokumentacji.
Potrzebuje go aby od niego bazować wymiary.

Czy da się włączyć w rysunku widok polfabrykatu? Jesli nie to czy macie inne sposoby na pominięcie tego?

Probowałem rownież dorysowywanie szkicu półfabrykatu, ale nie moge złapać idealnie środka detalu gotowego. To jest dość skomplikowana bryła.

Dzieki za pomoc.
Jeszker
 
Posty: 36
Dołączył(a): sie 29, 2016 10:43

Re: [SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez sturnus » wrz 17, 2019 17:37

Witam
Może złożenie? Nie pracowałem z rozszerzeniem CAM, więc może jest inny sposób.

Pzdr.
sturnus
 
Posty: 142
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: [SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez bildder » wrz 17, 2019 20:19

Można nałożyć dwa obiekty w części, można użyć odsunięcia ściany itp, wszystko zależy do czego to ma posłużyć. W złożeniu w sumie też można, ale najwygodniej chyba będzie wstawić część do części.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1327
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez Jeszker » wrz 17, 2019 22:09

Musze wykonać dokumentację dla operatorów programistów CNC.
Element jest w półfabrykacie aby otwory bazować względem półfabrykatu.

Tak wygląda element: https://www106.zippyshare.com/v/nWe3NDQG/file.html

Tak wygląda półfabrykat: https://www79.zippyshare.com/v/1tQSxsQf/file.html

Potrafiłbym rozwiązać ten problem gdybym umiał złapać oś symetrii w OSI Y gotowego elementu. Niestety w przypadku tego modelu nie potrafie tego zrobić.

Gdy robie dokumentacje z złożenia dwóch części to w dokumentacji technicznej robiac chodzby przekrój otworów to ściany, są po zaślepiane.
Jeszker
 
Posty: 36
Dołączył(a): sie 29, 2016 10:43

Re: [SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez Jeszker » wrz 17, 2019 22:11

Zdjęcie elementu wstawiłem bez opisu osi więc tu poprawiam:
https://www115.zippyshare.com/v/XW2vKCSm/file.html
Jeszker
 
Posty: 36
Dołączył(a): sie 29, 2016 10:43

Re: [SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez sturnus » wrz 17, 2019 23:05

Nie wiem gdie to wrzuciłeś ale nie chcą mi się załadować strony z grafikami. Wstaw to może na Zapodaj.net.

Ok. jakiś problem z siecią miałem.
Ale...
To nie jest półfabrykat. Półfabrykat to odlew, odkuwka, spiek bądź cokolwiek innego co przeszło jakiś proces technologiczny przeznaczony do dalszej obróbki (no.. odcięcie tego sześcianu to też proces, być może to jest nawet odlew). I wtedy zachodzi potrzeba przygotowania złożenia dla działu CAM.
Drugie ale...
Co tu bazować? Programista CAM wrzuca ten sześcian i model do programu, środki wyrównuje i generuje program bazując na narożniku lub centrum sześcianu. Najpierw stronę wewnętrzną wraz z otworami na których po odwróceniu będzie można zabazować dalszą obróbkę. Potem operator frezarki ustawia bazę i już. Widzę że dopiero co zacząłeś pracę i podejrzewam że koledzy żartują z Ciebie.

Pzdr.
sturnus
 
Posty: 142
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: [SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez sturnus » wrz 18, 2019 21:33

Ale jeśli nie wiesz jak można wyrównać te elementy to proszę:
cam.png

Na spodniej płaszczyźnie tej pokrywy (na to mi to wygląda) rysujesz prostokąt ją opisujący.
Góra i dół współliniowe, boki styczne (żółte okręgi). I na nim bazujesz ten "półfabrykat"
Pzdr.
sturnus
 
Posty: 142
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: [SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez bildder » wrz 18, 2019 22:23

Kombinacje jakieś... wystarczy wstawić ramkę graniczną i już mam półfabrykat - ramka jest to szkic 3D jako obrys minimalnego prostopadłościanu, w którym mieści się detal.

Nie bardzo wiem po co budować złożenie, można to zrobić w części, dodać stan wyświetlania, w którym półfabrykat jest przezroczysty albo w krawędziowym wyświetlaniu. W rysunku trzeba tylko odpowiednio sterować zakresem przekroju czy też sposobem wyświetlania.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1327
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez sturnus » wrz 18, 2019 23:36

bildder napisał(a):Kombinacje jakieś... wystarczy wstawić ramkę graniczną i już mam półfabrykat - ramka jest to szkic 3D jako obrys minimalnego prostopadłościanu, w którym mieści się detal.


W której wersji to wprowadzono? Kiedyś było to możliwe dla arkuszy blachy.

bildder napisał(a):Nie bardzo wiem po co budować złożenie, można to zrobić w części, dodać stan wyświetlania, w którym półfabrykat jest przezroczysty albo w krawędziowym wyświetlaniu. W rysunku trzeba tylko odpowiednio sterować zakresem przekroju czy też sposobem wyświetlania.


Może dlatego że program CAM potrzebuje dwóch elementów? Nie wiem czy można zdefiniować wolumin przygotówki wskazując powierzchnie części wieloobiektowej w module SolidCAM. w Pro/E trzeba było utworzyć złożenie by program mógł liczyć lub w nim zamodelować prefabrykat, I nie wiem czy dany program nie zgłupieje na części wieloobiektowej. W tym przypadku zamodelowanie przygotówki w CAM'ie wydaje się oczywiste ale skoro dział CAM (lub firma zewnętrzna) wymaga złożenia to już to chyba jest wystarczającym powodem. Poza tym Kolega nie ma za wiele doświadczenia jak widzisz i może jednak utworzenie złożenia będzie dla niego łatwiejsze. No i nie wiem czy dodanie jednego szkicu nazwałbym kombinacjami w porównaniu do zmian trybów wyświetlania, kombinacjami z opisem rysunków (wszak część jest jedna więc nazwy pliku rysunku mogą być generowane automatycznie z nazwy pliku a gość na warsztacie potrzebuje też rysunek przygotówki, problem z masą części (niektórzy wykorzystują tą właściwość np. do określenia wagi produktu końcowego), problem z kalkulacją kosztów przygotówki itd. ;-) Jedno odstąpienie od wykonania prostego złożenia może powodować potem dużo kombinacji.
Pzdr.
Ostatnio edytowany przez sturnus wrz 19, 2019 00:39, edytowano w sumie 2 razy
sturnus
 
Posty: 142
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: [SW] półfabrykat w rysunku części

Postprzez bildder » wrz 19, 2019 00:30

Każdy zapewne CAM ma coś takiego jak przygotówka, po co to modelować oddzielnie...no ale pewnie się nie znam https://www.youtube.com/watch?v=27RT2G3zRfs

Poza tym nie jestem przekonany, że każdy program odpowiednio interpretuje dwie nakładające się bryły (co prawda w części wieloobiektowej jest podobnie). Ale jak zauważa autor wątku, nawet w przekroju otwory są wypełnione.

ps. ramka graniczna była od dawna, w 2019 zmienili to, że można ją wstawiać w złożeniu. A jak coś nie było konstrukcją spawaną to trzeba sobie ręcznie włączyć ikonkę kostr. i już da się wstawić ramkę dowolnej częsci :)
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1327
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Następna strona

Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników