_

Podnośnik-problem z wiązaniami

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez threaces » wrz 01, 2017 22:38

Witam
Mam do stworzenia podnośnik służący do podnoszenia motocykli.Bez żadnego problemu udało mi się stworzyć części do złożenia :) Niestety nastąpiły komplikacje.
Na screenach ręcznie ustawiłem podnośnik w położeniu maksymalnym i minimalnym.
położenie najniższe
http://wstaw.org/w/4Djm/
położenie najwyższe
http://wstaw.org/w/4Djn/
Generalnie mam problem z połączeniem ramienia oraz różowych części z częścią podtrzymującą motocykl, tak aby zmiana położeń podnośnika odbywała się w sposób "naturalny".
threaces
 
Posty: 3
Dołączył(a): wrz 01, 2017 22:17

Re: Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez gambolo » wrz 03, 2017 22:39

Te różowe zamaluj gumką i dorysuj pisakiem tam gdzie trzeba.
W programie cadowskim trzeba.... jakim?


.................................................
(różowa kula mówi że chyba Inventor)
gambolo
 
Posty: 879
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez topinż » wrz 03, 2017 22:52

gambolo napisał(a):...
(różowa kula mówi że chyba Inventor)

Na 99,99% kula się nie myli. Na pierwszym obrazu w lewym dolnym rogu i prawym górnym elementy ktre widać wskazują jednoznacznie na INV.
topinż
 
Posty: 311
Dołączył(a): lis 20, 2013 10:39

Re: Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez AB Engineering » wrz 04, 2017 21:11

Pytanie co chcesz zrobić? Czy tylko ustawić w dwóch pozycjach czy też chodzi Ci o płynny ruch czyli kinematykę. Zapraszam na stronę abengineering.pl i ewentualnie wysyłanie zapytania na podany tam email, to spróbujemy coś pomóc.
AB Engineering
 
Posty: 34
Dołączył(a): sie 04, 2017 19:03

Re: Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez threaces » wrz 05, 2017 12:50

AB Engineering napisał(a):Pytanie co chcesz zrobić? Czy tylko ustawić w dwóch pozycjach czy też chodzi Ci o płynny ruch czyli kinematykę. Zapraszam na stronę abengineering.pl i ewentualnie wysyłanie zapytania na podany tam email, to spróbujemy coś pomóc.


Cześć
generalnie chce uzyskać pełna kinematyke w polozeniu od 29 cm w polozeniu najnizszym do 41 cm w polozeniu najwyzszym, przy czym w polozeniu najwyzszym ramie powinno byc styczne do otworu na sruby,ktora znajduje sie na podstawie(szara)
Moj problem polega na polaczeniu ze soba ramienia z tym rozowym :P
sorki za pisownie
threaces
 
Posty: 3
Dołączył(a): wrz 01, 2017 22:17

Re: Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez piotrekm13 » wrz 05, 2017 17:05

Klikasz powierzchnię walcową jednej części oraz powierzchnię walcową drugiej. Np. Wcześniej wykonane otwory. Wtedy wiązania się tworzą na osiach i nie blokują obrotu.
piotrekm13
 
Posty: 625
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez AB Engineering » wrz 05, 2017 21:43

Do wykonania całego zakresu ruchu naniesienie samych wiązań współosiowości nie wystarczy. Musisz wykonać symulację dynamiczną pokazujący ruch w całym interesującym Cię zakresie. Na YT znajdziesz dużo przykładów.
Jeżeli chciałbyś to sprawdzać w poszczególnych punktach a nie zakres całego ruchu to również można to załatwić wiązaniami - współosiowości, przylegania powierzchni do powierzchni, i np. wiązaniem kątowym, które będziesz zmieniał i sprawdzał różne położenia.
AB Engineering
 
Posty: 34
Dołączył(a): sie 04, 2017 19:03

Re: Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez piotrekm13 » wrz 06, 2017 20:01

AB Engineering napisał(a):Do wykonania całego zakresu ruchu naniesienie samych wiązań współosiowości nie wystarczy. Musisz wykonać symulację dynamiczną pokazujący ruch w całym interesującym Cię zakresie. Na YT znajdziesz dużo przykładów.
Jeżeli chciałbyś to sprawdzać w poszczególnych punktach a nie zakres całego ruchu to również można to załatwić wiązaniami - współosiowości, przylegania powierzchni do powierzchni, i np. wiązaniem kątowym, które będziesz zmieniał i sprawdzał różne położenia.


Kolega sobie nie radzi z wiązaniami, a ty mu proponujesz symulacje dynamiczna robić?
piotrekm13
 
Posty: 625
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez AB Engineering » wrz 06, 2017 22:17

Pisząc coś takiego to obrażasz tą osobę mówiąc, że nie jest w stanie tego zrobić. Jeżeli ma czas i chęci to może się tego nauczyć. To jedna sprawa. Drugą jest to, że sam napisał że interesuje go pełny ruch tego podnośnika. Więc to może zrealizować przez symulację dynamiczną w Inventorze.
AB Engineering
 
Posty: 34
Dołączył(a): sie 04, 2017 19:03

Re: Podnośnik-problem z wiązaniami

Postprzez threaces » wrz 15, 2017 22:25

AB Engineering napisał(a):Pisząc coś takiego to obrażasz tą osobę mówiąc, że nie jest w stanie tego zrobić. Jeżeli ma czas i chęci to może się tego nauczyć. To jedna sprawa. Drugą jest to, że sam napisał że interesuje go pełny ruch tego podnośnika. Więc to może zrealizować przez symulację dynamiczną w Inventorze.

Jeśli chodzi o analize dynamiczną.Jako iż jestem samoukiem w kwestii inventora to jeszcze nie dotarłem do tego zagadnienia.
Natomiast kwestie wiązań w moim podnosniku udało się rozwiązać :D
threaces
 
Posty: 3
Dołączył(a): wrz 01, 2017 22:17


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników