_

Podzielenie obiektu, zespołu do druku 3D [Inventor]

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Podzielenie obiektu, zespołu do druku 3D [Inventor]

Postprzez KACMAG » gru 02, 2019 20:36

Witam
Mam zepsół .iam zaprojektowany w Autodesk Inventor 2020 i chciałbym poszczególne obiekty podzielić,
aby można było je wydrukować na drukarce 3D.
Czy istnieje narzędzie, które mogłoby rozdzielić obiekt na 2 pojedyncze obiekty?
Może w jakiś sposób za pomocą płaszczyzny konstrukcyjnej?
Z góry dziękuję za odpowiedź
KACMAG
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 12, 2019 21:59

Re: Podzielenie obiektu, zespołu do druku 3D [Inventor]

Postprzez NewJoker » gru 02, 2019 21:12

Możesz stworzyć nowy plik części i użyć Wyprowadź żeby stworzyć część ze złożenia. Z tego poziomu masz też do dyspozycji funkcję Podziel, która pozwala dokonać podziału wykorzystując jako narzędzie np. płaszczyzny konstrukcyjne. Wtedy pozostaje tylko zapisać poszczególne korpusy bryłowe jako osobne części.
NewJoker
 
Posty: 788
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Podzielenie obiektu, zespołu do druku 3D [Inventor]

Postprzez KACMAG » gru 03, 2019 23:01

Dzięki za szybką odpowiedź :D
W modelu, który chciałem pociąć stworzyłem płaszczyznę konstrukcyjną w miejscu, w którym chce aby model się podzielił.
Następnie zapisałem go jako osobny plik .itp, a w nowym pliku użyłem narzędzia "wyprowadź" i wybrałem wcześniej zapisany plik.

W tym momencie widzę opcję narzędzia "wyprowadź" - załączam zdjęcie

W rozwiniętym podfolderze "Geometria konstrukcyjna" (widoczne na zdjęciu) widzę dwie płaszczyzny konstrukcyjne - ta która jest w miejscu podziału to "Płaszczyzna konstrukcyjna2"

Zauważyłem też 3 opcje w prawym górnym rogu (widoczne na zdjęciu), dotyczące korpusu brył


Niestety nie mam pojęcia co zrobić dalej :? :? :?
Załączniki
Inv-forum-cad.JPG
KACMAG
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 12, 2019 21:59

Re: Podzielenie obiektu, zespołu do druku 3D [Inventor]

Postprzez NewJoker » gru 04, 2019 00:22

W tym oknie opcji Wyprowadź masz do wyboru tylko które elementy (w tym bryły) zaimportować a które zostawić i możesz ustawić styl wyprowadzenia (czy powstanie 1 bryła czy wiele i jak połączone). Opcje związane z dokonywaniem podziału płaszczyzną są dostępne później, po skorzystaniu z wyprowadzania. W tym celu musisz użyć wspomnianego wcześniej narzędzia Podziel.
NewJoker
 
Posty: 788
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników