_

[Solidworks] Pogrubienie, odsuwanie powierzchni

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[Solidworks] Pogrubienie, odsuwanie powierzchni

Postprzez braxi7 » maja 15, 2018 12:20

Na studia potrzebuje wykonać pewien model ale większości muszę nauczyć się sam wiec stąd moje pytanie:
Ze skanu 3D nogi chciałbym odsunąć kilka ścian i je pogrubić w celu stworzenia nowego modelu. Solid pokazuje błędy odsuniecia albo pogrubienia dla tych odległości na których mi zależało.
Po lewej stronie wycięty fragment powierzchni który mnie interesuje a po prawej pogrubiona ale nie na tyle na ile jest mi potrzebne.
Obrazek
A moze jest jakiś lepszy sposób na "przemodelowanie" tego skanu niż odsunięcia, wycinanie i pogrubianie?
braxi7
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 15, 2018 11:46

Re: [Solidworks] Pogrubienie, odsuwanie powierzchni

Postprzez NewJoker » maja 15, 2018 12:48

Zgaduję, że pracujesz nad modelem ortezy. Robiłem już takie rzeczy w Inventorze. Wystarczyło odsunąć powierzchnie i je pogrubić, ale w Inventorze brakuje opcji pozwalających na modyfikacje powierzchni samego skanu. W Solidzie masz wtyczkę Scan to 3D, która pozwala poprawić siatkę skanu. I od tego powinieneś zacząć. Bo jeśli siatka skanu będzie miała jakieś błędy (często trudne do zauważenia) to program nie będzie pozwalał poprawnie pracować na tym modelu.
NewJoker
 
Posty: 475
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [Solidworks] Pogrubienie, odsuwanie powierzchni

Postprzez braxi7 » maja 15, 2018 13:08

Scan to 3D to był jeden z pierwszych etapów.
Solid pozwala na pogrubienia i odsunięcia powierzchni ale tylko dla pewnych mniejszych wartości. Cos tam juz kombinowalem przez np dwa pogrubienia udawalo mi się osognac to co chcialem jednym. Czyli mowisz ze odsuwanie i pogrubianie to jedyne czego mi potrzeba z opceracji?
braxi7
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 15, 2018 11:46

Re: [Solidworks] Pogrubienie, odsuwanie powierzchni

Postprzez bildder » maja 15, 2018 15:01

Zacznijmy od najważniejszego - siatka po konwersji ma wiele niedociągnięć. Pomijam fakt, że może mieć różne błędy, ale na pewno nie ma wszędzie ciągłości na granicy łatek powierzchni.
W związku z tym odsuwanie całości nie ma sensu. Można odsuwać poszczególne ściany i sprawdzić, które są problematyczne. Jednak w mojej ocenie (patrząc na załącznik) chcąc coś z tego wyciągnąć, trzeba odtworzyć kształt na nowo bazując na tej powierzchni. Nie jest to proste i wymaga dobrej znajomości modelowania powierzchniowego.

Dopiero wówczas można z tym coś sensownego zrobić. Oczywiście może się też zdarzyć, że tzw. minimalne promienia krzywizny nie pozwolą na odsunięcie na określoną wartość - wtedy trzeba powierzchnie uprościć. Temat dość obszerny.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1296
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [Solidworks] Pogrubienie, odsuwanie powierzchni

Postprzez braxi7 » maja 15, 2018 19:10

Dokładnie, problematyczne są pojedyncze ściany. Można jakoś sobie z nimi poradzić? Próbowałem kilku opcji: usuń ścianę i wypełnij lub wypełnienie powierzchni ale zbyt dobrych efektów to nie dało. Może znasz jakiś poradnik modelowania powierzchniowego?

Co masz na myśli mówiąć: trzeba odtworzyć kształt na nowo bazując na tej powierzchni? W jaki sposób odtworzyć kształt powierzchni?
braxi7
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 15, 2018 11:46

Re: [Solidworks] Pogrubienie, odsuwanie powierzchni

Postprzez bildder » maja 16, 2018 10:00

braxi7 napisał(a): Może znasz jakiś poradnik modelowania powierzchniowego?

Co masz na myśli mówiąć: trzeba odtworzyć kształt na nowo bazując na tej powierzchni? W jaki sposób odtworzyć kształt powierzchni?


Pisałem kiedyś mini tutorial, ale generalnie polecam https://solid-podreczniki.pl/produkt/so ... rzchniowe/ - niestety nie za darmo. Darmowe materiały znajdują się w sieci, pewnie na youtubie jest mnóstwo filmów.
We wspomnianym podręczniki są dwa przykłady z konwersji siatki oraz mnóstwo innych rzeczy o powierzchniach.

Z obrazka na forum to nie odgadnę gdzie i jaki problem występuje.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1296
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [Solidworks] Pogrubienie, odsuwanie powierzchni

Postprzez michallach » maja 16, 2018 12:35

Zazwyczaj cała praca sprowadza się do wytyczenia odpowiedniej ilości przekroi i zbudowaniu nowej powierzchni na tych przekrojach (zazwyczaj przy użyciu narzędzi typu LOFT): https://www.youtube.com/watch?v=ZjzqWCfNfmQ
Niektórzy mają też możliwość skorzystania z pakietów typu Sub-D (dla Solidworksa to Power Surfacing): https://www.youtube.com/watch?v=BVXMJNNBEK8
michallach
 
Posty: 76
Dołączył(a): lut 01, 2014 11:08

Re: [Solidworks] Pogrubienie, odsuwanie powierzchni

Postprzez krzysztofel » maja 16, 2018 16:57

Podeślij model powierzchniowy w IGS to przerobię Ci go w IRONCAD.
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 148
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników