_

POMOC-ABAQUS

Forum o CAE.

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 16:00

I to jest pomysł.
Tworze dwa rodzaje warunków
initial- narzędzie niby może się przemieszczać w wszystkich kierunkach ale... przemieszczenia we wszystkich kierunkach = 0
natomiast w warunku step przemieszczenie kierunku U2 = -10 a reszta zero
a także dodaje trzeci warunek "jako step" że narzędzie górne musi się przemieszczać z jakąś prędkością V

tak może być ?
Euklides
 
Posty: 160
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 17:10

Zaznaczenie jakiegoś kierunku w warunku brzegowym w kroku Initial oznacza, że ten kierunek już jest zablokowany (i pozostaje zablokowany jeśli w Step-1 ma zero).

Zadając przemieszczenie nie można już definiować prędkości w tym samyn kierunku. Więc albo zadana prędkość albo zadane przemieszczenie. Warunków prędkości też można używać do blokowania ruchu - wystarczy wpisać zero w danym kierunku.
NewJoker
 
Posty: 1117
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 17:22

Czyli nie można w ten sposób że :
Bo te warunki brzegowe z zadanym przemieszczeniem tworzy się w Abaqusie tak samo jak te blokujące ruch, z tym że zadawać przemieszczenie można tylko w kroku analizy (nie w Initial step)

Ale masz na myśli że nie ma żadnej możliwości by mieć warunek przemieszczania o 10 mm i prędkości powiedzmy 50 mm/s
czy że tylko w danym rodzaju warunku np step lub initial nie da się mieć jednego i drugiego.

Można mieć takie warunki step że ? np
warunek -1 step V1=V2=V3=0 mm/s
warunek pierwszy step1 u1=u3=0 u2=-10 mm
warunek drugi step1 V2=50 mm/s
Euklides
 
Posty: 160
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 17:37

Chodzi o to, że w danym kroku nie można zdefiniować 2 różnych warunków na ten sam kierunek ruchu (stopień swobody), bo albo będą sprzeczne (np. U=10 mm i V=20 mm/s dla czasu t=0.2 s są sprzeczne bo z tego drugiego wychodzi przemieszczenie 20*0.2=4 mm) albo nadmiarowe (np. U=10 mm i V=50 mm/s dla czasu t=0.2 s są nadmiarowe bo z tego drugiego wychodzi przemieszczenie 50*0.2=10 mm).

Najlepiej zrobić warunek U1=UR3=0 i U2=-10 LUB V1=VR3=0 i V2=-50.
NewJoker
 
Posty: 1117
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 19:25

Chodzi o to, że w danym kroku nie można zdefiniować 2 różnych warunków na ten sam kierunek ruchu (stopień swobody), bo albo będą sprzeczne (np. U=10 mm i V=20 mm/s dla czasu t=0.2 s są sprzeczne bo z tego drugiego wychodzi przemieszczenie 20*0.2=4 mm) albo nadmiarowe (np. U=10 mm i V=50 mm/s dla czasu t=0.2 s są nadmiarowe bo z tego drugiego wychodzi przemieszczenie 50*0.2=10 mm).


Mam rozumieć warunki brzegowe nie są tworzone dla wszystkich następnych kroków tylko dla każdego kolejnego warunku step ? (nie chodzi mi o initial) , mam na myśli że program tworzy warunek brzegowy dla każdego kroku z osobna ? tzn warunek brzegowy dla kroku nr 1 potem dla kroku nr 2 itd ?

Jestem w stanie wyobraźić sobie że np mamy stałą prędkość przemieszczenia 10 mm/s i tworzymy warunki brzegowe dla każdego kroku z osobna np w czasie 0,1 s narzędzie przemieszcza się o 1 mm w następnym czasie (kroku ? ) czyli t=0.2 s przemieszczenie wynosi 2 mm itd

Najlepiej zrobić warunek U1=UR3=0 i U2=-10

No dobrze ale czy w tym przypadku mamy kontrole nad prędkością ruchu narzędzia ? Chyba że można ustalić po jakim czasie ma osiągnąć ten warunek brzegowy , manipulując krokiem obliczeniowym tj krokiem czasowym ?

LUB V1=VR3=0 i V2=-50.

ok ustawie prędkość ale skąd wiadomo że narzędzie się zatrzyma po przemieszczeniu 10 mm ? Chyba że manipulujemy czasem np jeśli narzędzie przemieszcza się z prędkością -50 mm/s to narzędzie osiągnie pożądane przemieszczenie 20 mm w czasie 0,4 s
Euklides
 
Posty: 160
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 19:45

W Abaqusie działa to tak, że jak tworzysz warunek brzegowy w danym kroku to on jest automatycznie propagowany bez zmian do kolejnych kroków. Ale możesz go edytować albo wyłączyć w tych późniejszych krokach. Dobrze to widać w Boundary Condition Manager gdzie jest pokazane które warunki są dla których kroków, czy propagują się bez zmian czy może zostały dezaktywowane.

Używając przemieszczeniowych warunków nie kontrolujesz prędkości bezpośrednio, ale zadając przesunięcie o 10 mm i ustawiając czas analizy na 0.2 s spowodujesz, że narzędzie będzie się poruszało z prędkością 50 mm/s. Jest jeszcze kwestia amplitud - warunki brzegowe mogą być zmienne w czasie. Ogólnie w Explicit zaleca się używanie warunków prędkości zamiast przemieszczeń.

Ustawiając prędkość musisz właśnie odpowiednio dobrać czas analizy żeby narzędzie przebyło wymagany dystans. Tak jak z tym pociskiem i płytą co wcześniej pisałem - dobiera się taki czas analizy żeby pocisk o danej prędkości początkowej doleciał do celu i wbił się w niego.

W Explicit ten czas symulacji (step time) bardzo mocno wpływa na długość obliczeń dlatego często skraca się go sztucznie żeby skrócić obliczenia. Dotyczy to zwłaszcza analiz procesów obróbki (tzw. quasi-statyka). Do przyspieszenia stosuje się też skalowanie masy, ale to już osobna kwestia.

Jeśli planujesz dłuższą przygodę z Abaqusem to polecam kursy oferowane przez producenta (w Polsce też są), zrobili je naprawdę porządnie. A jeden z nich dotyczy w całości symulacji procesów obróbki plastycznej.
NewJoker
 
Posty: 1117
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 20:05

Używając przemieszczeniowych warunków nie kontrolujesz prędkości bezpośrednio, ale zadając przesunięcie o 10 mm i ustawiając czas analizy na 0.2 s spowodujesz, że narzędzie będzie się poruszało z prędkością 50 mm/s

Nie byłem pewny na 100% że w ten sposób można kontrolować prędkość ale takie przypuszczenie wysnułem

No dobrze ale czy w tym przypadku mamy kontrole nad prędkością ruchu narzędzia ? Chyba że można ustalić po jakim czasie ma osiągnąć ten warunek brzegowy , manipulując krokiem obliczeniowym tj krokiem czasowym ?


Czyli z tego co piszesz warunek przemieszczenia o 10 mm ma osiągnąć po 0,2 by mieć prędkość 50 mm/s ok.

W programach strikte do obróbki plastycznej np kucia narzędzie jest sobie ustawione na jakiejś wysokości , no i podaje się o ile ma się przemieścić np o 20 mm , potem trzeba ustalić krok obliczeniowy , krok obliczeniowy może być w różnej postaci np czasu lub przemieszczenia , czas mało mi mówi (wole stosować krok obliczeniowy jako przemieszczenie)
ale np jeśli droga narzędzia = 20 mm prędkość stałą = 1 mm/s no to jak dobrze wiesz po 20 s narzędzie przmieści się o
20 mm w takim razie w programie np Simufact ustalam ze dł kroku obliczeniowego wynosi np 0.1 s no to tych kroków jest 200 , jak dobrze wiesz.
Można też do kroku obliczenowego podejść inaczej
Jeśli droga narzędzia = 20 mm z jakąś tam prędkością to można przyjąć że jeden krok obliczeniowy = 0,1 mm wtedy również
ilość kroków wynosi 200 ,
i teraz moje pytanie czy Abaqus dzieli symulacje na kroki obliczeniowe ? Jeśli narzędzie ma przemieszczenie -10 mm przy prędkości -50 mm/s to 10 mm osiągnie po 0,2 s i ten okres 0,2s Abaqus rozbija na kroki obliczeniowe (analogicznie to przykładku z Simufacta ) ? np w formie czasu lub przemieszczenia ?
Euklides
 
Posty: 160
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 20:38

Tak, w Abaqusie to są tzw. przyrosty (inkrementy). W statyce chodzi o dzielenie obciążenia na części (np. siła 200 N może być liczona w 10 przyrostach po 20 N). Jest to potrzebne do analiz nieliniowych (metoda przyrostowo-iteracyjna Newtona-Raphsona). Wyniki można odczytywać dla poszczególnych przyrostów.

Natomiast w analizach dynamicznych mówimy o rzeczywistym czasie i on też jest dzielony na przyrosty (czasowe). Dosyć złożoną kwestią jest to jak program dobiera tzw. increment size, czyli to na ile przyrostów podzieli analizę. W większości analiz można tym sterować albo bezpośrednio (tzw. fixed incrementation) albo pośrednio (definiując initial increment, maximum/minimum increment i maximum number of increments). W tym drugim przypadku program może (i robi to) zmieniać rozmiar przyrostu w czasie analizy zależnie od tego jak idzie zbieżność. Natomiast w Explicit ze wzgl. na warunkową stabilność metody ten przyrost jest narzucony przez tzw. stable time increment - program nie może użyć kroków większych niż to wynika z warunku Couranta (ten limit to czas w jakim fala dźwięku przechodzi przez element skończony). Abaqus liczy ten stable time increment dla wszystkich elementów i bierze najmniejszą wartość do analizy. Wzór dla materiału liniowo sprężystego jest prosty:

Δt=L/sqrt(E/ρ)

gdzie: Δt - stable time increment, L - długość charakterystyczna elementu, E - moduł Younga, ρ - gęstość

A wynikają z niego 3 podstawowe rzeczy:
- im mniejsze elementy tym mniejszy stable time increment a więc dłuższe obliczenia (bo podział step time na więcej przyrostów czasowych) - dlatego unikamy gęstych siatek w Explicit
- im większa sztywność materiału (moduł Younga) tym dłuższe obliczenia
- im mniejsza gęstość materiału tym dłuższe obliczenia (podstawa wspomnianego wcześniej skalowania masy)

Jeszcze jedna kwestia dot. przyrostów (inkrementów) ogólnie - da się sterować tym z jaką częstotliwością (co ile przyrostów lub co jaki czas) są zapisywane wyniki. Robi się to w History output requests i Field output requests.
NewJoker
 
Posty: 1117
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 21:30

A podałbyś firmę która robi szkolenia z Abaqusa specjalnie do przeróbki plastycznej ? Może być na pw
Euklides
 
Posty: 160
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 21:50

Jasne, wysłałem Ci prywatną wiadomość.
NewJoker
 
Posty: 1117
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników