Używając przemieszczeniowych warunków nie kontrolujesz prędkości bezpośrednio, ale zadając przesunięcie o 10 mm i ustawiając czas analizy na 0.2 s spowodujesz, że narzędzie będzie się poruszało z prędkością 50 mm/s
Nie byłem pewny na 100% że w ten sposób można kontrolować prędkość ale takie przypuszczenie wysnułem
No dobrze ale czy w tym przypadku mamy kontrole nad prędkością ruchu narzędzia ? Chyba że można ustalić po jakim czasie ma osiągnąć ten warunek brzegowy , manipulując krokiem obliczeniowym tj krokiem czasowym ?
Czyli z tego co piszesz warunek przemieszczenia o 10 mm ma osiągnąć po 0,2 by mieć prędkość 50 mm/s ok.
W programach strikte do obróbki plastycznej np kucia narzędzie jest sobie ustawione na jakiejś wysokości , no i podaje się o ile ma się przemieścić np o 20 mm , potem trzeba ustalić krok obliczeniowy , krok obliczeniowy może być w różnej postaci np czasu lub przemieszczenia , czas mało mi mówi (wole stosować krok obliczeniowy jako przemieszczenie)
ale np jeśli droga narzędzia = 20 mm prędkość stałą = 1 mm/s no to jak dobrze wiesz po 20 s narzędzie przmieści się o
20 mm w takim razie w programie np Simufact ustalam ze dł kroku obliczeniowego wynosi np 0.1 s no to tych kroków jest 200 , jak dobrze wiesz.
Można też do kroku obliczenowego podejść inaczej
Jeśli droga narzędzia = 20 mm z jakąś tam prędkością to można przyjąć że jeden krok obliczeniowy = 0,1 mm wtedy również
ilość kroków wynosi 200 ,
i teraz moje pytanie czy Abaqus dzieli symulacje na kroki obliczeniowe ? Jeśli narzędzie ma przemieszczenie -10 mm przy prędkości -50 mm/s to 10 mm osiągnie po 0,2 s i ten okres 0,2s Abaqus rozbija na kroki obliczeniowe (analogicznie to przykładku z Simufacta ) ? np w formie czasu lub przemieszczenia ?