_

POMOC-ABAQUS

Forum o CAE.

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » sie 07, 2021 10:23

no tak w sumie jest tam napisane normal behaviour . Mysle ze hard contact nie bedzie miec wplywu na naprezenia naprezenia rozciagajace w matrycy.
Euklides
 
Posty: 180
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » sie 07, 2021 11:47

Też mi się wydaje, że zwykły hard contact bez no separation w tym przypadku wystarczy.
NewJoker
 
Posty: 1155
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » sie 07, 2021 16:45

Cbyba juz rozumiem po co jst brak przeniesienia naprezen rozciagających. Wnioskuje ze dzieki braku przenoszenia naprezen rozciagajacych cialo jeden moze oddzilic sie od ciala dwa nawet jesli wczesniej stykaly sie ze soba ?
Euklides
 
Posty: 180
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » sie 07, 2021 18:04

Tak, normalnie kontakt działa w ten sposób, że powierzchnie mogą się dowolnie stykać i rozdzielać a także ślizgać po sobie (z oporem tarcia lub bez). Opcja no separation jest specjalnym rozwiązaniem blokującym rozdzielanie się powierzchni po ich zetknięciu. Z kolei tie constraint lub tied contact od początku trwale wiąże powierzchnie ze sobą. No i jest jeszcze wspomniane wcześniej cohesive behavior - tzw. sticky contact, który działa jak rzep albo klej (powierzchnie po zetknięciu są złączone, ale niekoniecznie na stałe - połączenie to ma określoną przez użytkownika wytrzymałość, która przy odpowiednio dużych obciążeniach może zostać przekroczona i złącze puszcza a powierzchnie ulegają rozdzieleniu). Ale w tym przypadku to się akurat nie przyda.
NewJoker
 
Posty: 1155
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » sie 08, 2021 08:44

Rozumiem juz na czym polega tego rodzaj kontaktu . Jak już rozmawialismy kiedys, by dobrze odwzorowac ksztalt matryc potrzebne jest nawet 300 000 elementow na samo jedną matryce w sumie na dwie matryce i wsad to potrzeba by ponad 700 000 , w zwiazku z tym czy matryce ktore chcialbym ustawic jako sztywne (niestety obiekty sztywne w Abaqusie tez trzeba meshowac jak wczesniej wspomniales, co mnie dziwi poniewaz w programach do symulacji przerobki plastycznej jak simufact czy deform nie ma potrzeby meshowania) . Chcialbym oszacowac naprezenia w narzedziach do kucia. Wiec wpierw mysle zrobic symulacje z sztywnymi narzedziami. A nastepnie przeniesc wyniki , sil, naprezen w materiale odksztalcanym z jakiegos kroku symulacji np przedostatniego do nowej symulacji i zrobic analize narzedzi .
Skupiajac sie na symulacji wpierw samego materialu odksztalcalnego (preta wsadowego) z sztywnymi narzedziami myslalem by nie meshowac calej objetosci narzedzi a jedynie powierzchnie da sie tak zrobic w Abaqusie ?

Kusi mnie jeszcze by w Cadzie uzyskac cienką powierzchnie matrycy , i uzyc jej jako analytical rigid. W abaqusie nie dałoby się przeksztalcic powierzchni matrycy (tej ktora bedzie sie stykac z powierzchnią odksztalcalnego materialu wsadowego)

W ls dyna czy hyperworks ciala sztywne takze trzeba meshowac ? Czy istnieje mozliwosc by meshowac ciala sztywne tylko powierzchniowo ?
Euklides
 
Posty: 180
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » sie 08, 2021 09:56

Nie tylko się da, ale wręcz trzeba tak zrobić jeśli korzystasz z części typu discrete rigid. Przy próbie meshowania Abaqus poprosi Cię o zrobienie skorupy z modelu narzędzia. Można to łatwo uzyskać w module Part przy pomocy narzędzia Shape —> Shell —> From Solid.

Czasami wydaje się, że dany program nie generuje siatki, ale ona wewnętrznie jest tworzona tylko użytkownik jej nie widzi. Jakaś dyskretyzacja powierzchni musi być żeby dało się zamodelować kontakt z ciałami deformowalnymi.
NewJoker
 
Posty: 1155
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » sie 08, 2021 11:42

Chyba że tak.
Euklides
 
Posty: 180
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » sie 09, 2021 23:26

Jeszcze odnosnie dzielenia obiektu ktory ma byc zameshowany , czy plaszczyzna tnąca zawsze musi miec tworzącą prostą ? Nie moze miec tworzącą krzywą ? jak na rysunku ?
Załączniki
plaszczyzna ciecia.jpg
Euklides
 
Posty: 180
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » sie 09, 2021 23:38

Datum planes, czyli płaszczyzny konstrukcyjne używane do partycjonowania w Abaqusie z nazwy i z definicji są płaskie, ale dostępne masz jeszcze inne metody dokonywania podziału. Można by też podzielić bryłę w programie CAD (cięcie powierzchnią) i dopiero potem zaimportować do Abaqusa.
NewJoker
 
Posty: 1155
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » sie 09, 2021 23:47

Proboje podzielic uzywajac rysunku na plaszczyznie w Abaqusie ale pokazuje ze rysunek jest nie zamkniety (section must be closed) chociaz wszedzie rysowalem krzywe lub linie opisujące obszar (zielone linie) .
Co do cada to tak myslalem zrobi ale wtedy zaimportuje matryce w czesciach i Abaqus potraktuje matryce jako czesci a ma ją traktowac jako calosc. chyba ze po meshowaniu daloby sie to polaczyc.

Mozna połączyc elementy po meshowaniu ?
Załączniki
plaszczyzna ciecia.jpg
Euklides
 
Posty: 180
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników