przez Euklides » sie 25, 2021 17:51
Z punktu widzenia dokładności , istnieje różnica pomiędzy dokładnością wyników dla sztywnej powierzchni analitycznej oraz standardowej dyskretnej powierzchni sztywnej ? Wyczytałem że ta pierwsza lepiej opisuje kształt-geometrie obiektów
ale poza tym to jest jakaś różnica dotycząca dokładności wyników ? Konktat przy zastosowaniu tych dwóch typów powierzchni jest mniej lub bardziej dokładny ?
Discrete rigid jest meshowany a analytical ponoc nie , wiec w pierwszym przypadku jest kontakt miedzy dwoma cialami meshowanymi (narzedzie discrete rigid meshowane oraz material wsadowy do kucia deformowalny) w drugim przypadku
jest kontakt miedzy analytical rigid nie meshowana powierzchnia i meshowany wsad deformowalny z punktu widzenia dokladnosci ktory rodzaj kontaktu z tych dwoch ktore wymienilem jest dokladniejszy ? chyba ze nie ma roznicy
W Abaqusie analytical rigid da sie wykonac tylko przy uzyciu obrotu przekroju lub przez wyciągnięcie p[rzekroju niestety nie da sie wykonac przy uzyciu wyciągniecia po sciezce (sweep) . Zalozmy ze utworze powierzchnie skomplikowanego narzędzia o nieskonczenie malej grubosci. Abaqus rozpozna mi tę powierzchnie jako analityczną ?
Jest opcja convert to analytical rigid. Po przekonwertowaniu powierzchni do analitycznej w drzewie pats-features pojawia sie convert to analytical rigid natomiast jak klikam prawym przyciskiem myszy na przycisk part i następnie klikam edit to mam zaznaczoną opcje discrete rigid wiec w koncu jest to analytical czy rigid ?
- Załączniki
-