_

POMOC-ABAQUS

Forum o CAE.

POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 10:57

Zaczynam nauke w Abaqusie , na początek chciałem sobie wykonać taką o to symulacje
https://www.youtube.com/watch?v=bDZkUhBBaHU

i w sumie wykonałem tylko problem w tym że narzędzie spłaszczające nie obniża się tak nisko jak na filmie a jedynie
https://i.postimg.cc/4x2xNzgy/speczanie1.jpg
w którym miejscu w Abaqusie można regulować maksymalne przemieszczenie narzędzia górnego w kierunku pionowym? Jak wymusić większe przemieszczenie narzędzia w dół w porównaniu do pozycji na zdjęciu (drugi link) Bo na tym filmie o ile wiem ustawia się tylko możliwość poruszania się (więzy) oraz prędkość poruszania się ,a zakres przemieszczania gdzie można ustawić ?
Euklides
 
Posty: 43
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 11:54

W tym przykładzie nie ma żadnych ograniczeń zakresu ruchu narzędzia, bo jego punkt referencyjny pozostaje odblokowany w kierunku posuwu. Jest tylko warunek brzegowy z zadaną prędkością. Jeśli próbka nie odkształca się tak mocno jak powinna to przyczyny muszą być inne - zły step time, błąd w jednostkach itd. Najlepiej jakbyś wstawił tu pliki (cae lub inp), przyjrzę się tej analizie i poszukam błędu.

Generalnie symulacja kucia w Explicit to nie jest dobry przykład na początek. Lepiej zaczynać od prostszych analiz a dopiero potem przejść do takich przypadków.
NewJoker
 
Posty: 967
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 12:35

https://www.easypaste.org/file/HdNnFZDU ... ar?lang=pl

cae oraz jnl

nauczę się ile można z tego filmu a potem poszukam jakieś łatwiejsze tutoriale.
Euklides
 
Posty: 43
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 13:24

W tym modelu są nadmiarowe warunki brzegowe i nie chciało nawet liczyć. Usunąłem je zostawiając tylko te 3 warunki potrzebne w analizie:
- encastre na dolnym RP
- U1=UR3=0 na górnym RP od kroku Initial
- V2=-50 w kroku Step-1

Wychodzi prawidłowo, tak jak w filmiku. Zwróć tylko uwagę na gęstość - masz 2.7e-5 a w filmiku jest 2.7e-9.

Do nauki podstaw Abaqusa fajne są te darmowe e-booki z Politechniki Lubelskiej:
http://bc.pollub.pl/dlibra/publication/ ... t?ref=desc
http://bc.pollub.pl/dlibra/publication/ ... t?ref=desc
http://bc.pollub.pl/dlibra/publication/ ... t?ref=desc
NewJoker
 
Posty: 967
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 14:07

Dzięki, będzie się z czego uczyć. Tylko kwestia taka czasem że ten ebook był robiony pewnie z kilka lat temu pod wcześniejszego Abaqusa i nie zawsze np przyciski czy komendy czy sposób się będzie zgadzać (widziałem jednego ebooka choć nie dam ręki uciąć że był to ten z Politechniki) ale je wypróbuje. Gęstość dotyczyła materiału odkształcalnego jak rozumiem ?
W jaki sposób można sterować maksymalnym przemieszczeniem narzędzi ? W niektórych programach się po prostu wpisuje wartość przemieszczenia narzędzi i po problemie.
Zauważyłem też że krokiem obliczeniowym jest czas. Można użyć innego rodzaju kroku obliczeniowego ?
Można w Abaqusie uwzględniać wzrost/spadek temperatury podczas odkszałcania plastycznego materiału ?
Można zdeficniować warunek taki że 90 lub 95% pracy odkształcenia plastycznego idzie na ciepło czy trzeba by pisać jakiś nowy skrypt/funkcje ? Podobnie jest zresztą z pracą tarcia (90 i 95% to nie są wartości z sufitu tylko rzeczywiste wartości )
Euklides
 
Posty: 43
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 15:04

Te 2 ostatnie e-booki na pewno są aktualne, bo zostały wydane w zeszłym roku. Zresztą tak naprawdę interfejs Abaqusa ulega bardzo niewielkim zmianom w kolejnych wersjach a różnią się głównie te bardziej zaawansowane i szczegółowe opcje.

Owszem, gęstość definiuje się dla materiału deformowalnego. Ciałom sztywnym można jedynie przypisać masę/bezwładność w punkcie referencyjnym.

W Abaqusie i ogólnie w programach do MES nie ma czegoś takiego jak sterowanie dopuszczalnym zakresem ruchu części. Zadaje się tylko warunki brzegowe, które narzucają ruch w danym kierunku. W tym przykładzie jest to robione za pomocą zadanej prędkości, ale zwykle steruje się przemieszczeniami (np. można ustawić, że ten punkt referencyjny ma się przesunąć w dół o 10 mm).

Jeśli masz na myśli rodzaj stepa (to co się wybiera w menu Create step) to jest ich wiele, służą do różnych rodzajów analiz - statyka liniowa/nieliniowa, dynamika liniowa/nieliniowa, wyboczenie, analizy termiczne itd. Niektóre typy symulacji z dynamiki liniowej są w dziedzinie częstotliwości, reszta w dziedzinie czasu (przy czym w statyce nie jest to rzeczywisty czas tylko miara inkrementacji obciążeń).

Efekty termiczne jak najbardziej można uwzględniać w analizach procesów obróbki. Jest specjalny typ kroku o nazwie "Dynamic, Temp-disp, Explicit". Natomiast zwykły krok Explicit (nie w pełni sprzężony z termiką) pozwala na przeprowadzenie tzw. analizy adiabatycznej (opcja "Include adiabatic heating effects" w ustawieniach kroku). We właściwościach materiału da się też zdefiniować parametr "Inelastic heat fraction" - jaka część pracy odkształcenia plastycznego jest przekształcana w ciepło. Natomiast w ustawieniach właściwości kontaktu jest opcja "Heat Generation" gdzie można ustawić jaka część pracy tarcia idzie na ciepło.

Ogólnie bardzo zachęcam do korzystania z dokumentacji podczas pracy z Abaqusem. Ten program ma wyjątkowo dobrze zrobione manuale, dokładnie wyjaśniające wszystkie funkcję łącznie z teorią i pełne przykładów.
NewJoker
 
Posty: 967
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 15:14

To co napisałeś brzmi perspektywicznie. Czyli jeśli chciałbym np zrobić tak że dolna powierzchnia GÓRNEGO narzędzia ma się przemieścić w dół maksymalnie o 10 mm to ustawiam pewien punkt referencyjny w odległości 10 mm (w dół) od powierzchni narzędzia górnego i przypisuje warunek brzegowy taki że powierzchnia narzędzia górnego ma się przemieścić do tzw punktu referencyjnego (który jest ustawiony w odległości 10 mm w dół od początkowej powierzchni narzędzia górnego) ?
Euklides
 
Posty: 43
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 15:34

Tak to nie działa. Warunek brzegowy musisz zadać na część, która ma się przemieścić (w tym przypadku punkt referencyjny górnego narzędzia - on steruje ruchem tego obiektu). I wartość przemieszczenia, którą zdefiniujesz w tym warunku brzegowym to będzie po prostu przesunięcie jakie wykona dana część. Czyli podając 10 mm sprawisz, że na końcu analizy ta część będzie przesunięta o 10 mm. I to nie jest maksymalna odległość tylko taka narzucona (przemieści się o tyle choćby nawet napotkało jakiś znaczny opór). Z tym, że oczywiście możesz też zapisywać wyniki dla wcześniejszych chwil analizy i sprawdzić jakie będą naprężenia np. po przesunięciu narzędzia o 5 mm (w połowie jego drogi do finalnego położenia). Gdybyś chciał faktycznie narzucić ograniczenie zakresu ruchu (chociaż tu raczej nie będzie potrzebne) to musiałbyś kombinować z bardziej zaawansowanymi sposobami - np. ustawić na drodze tej części jakiś inny sztywny part, tak by kontakt spowodował zatrzymanie ruchomego obiektu albo użyć connectora z funkcją step. Z tym, że to w przypadku ruchu wymuszonego np. prędkością początkową (initial conditions), bo tak jak wspominałem w przypadku ruchu narzuconego przez warunek brzegowy część po prostu brnie przed siebie nie zważając na nic, bo musi spełnić ten warunek brzegowy.

Dobrym przykładem pokazującym różnice między warunkami początkowymi a brzegowymi jest symulacja uderzenia pocisku w płytę. Jeśli zadasz prędkość początkową pocisku to po uderzeniu w płytę on zwolni i może się zatrzymać a nawet odbić. Natomiast jeśli zadasz prędkość pocisku jako warunek brzegowy to po uderzeniu w płytę nie będzie mógł zwolnić i będzie dalej leciał przed siebie (jeśli zniszczenie materiału jest włączone to przebije płytę i poleci dalej a jeśli nie jest włączone to rozciągnie płytę nawet tak bardzo, że analiza może zostać przerwana z powodu ogromnego zniekształcenia elementów płyty). Oczywiście wszystko też zależy od zdefiniowanego czasu symulacji - pocisk będzie leciał z zadaną prędkością tak długo jak to wynika z czasu analizy (step time). Może więc w ogóle nie dolecieć do płyty albo wbić się w nią tylko trochę jeśli ten czas jest za krótki.
NewJoker
 
Posty: 967
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez Euklides » lut 14, 2021 15:43

Rozumiem.
Tak to nie działa. Warunek brzegowy musisz zadać na część, która ma się przemieścić (w tym przypadku punkt referencyjny górnego narzędzia - on steruje ruchem tego obiektu). I wartość przemieszczenia, którą zdefiniujesz w tym warunku brzegowym to będzie po prostu przesunięcie jakie wykona dana część. Czyli podając 10 mm sprawisz, że na końcu analizy ta część będzie przesunięta o 10 mm. I to nie jest maksymalna odległość tylko taka narzucona (przemieści się o tyle choćby nawet napotkało jakiś znaczny opór).


Czyli jest tak jak napisałem w pierwszym poście natomiast w programach mes do obróbki plastycznej bardzo często program rozpoznaje narzędzia i obiekt deformowany i definiuje się przemieszczenie narzędzia i ono się przemieszcza.
W takim razie jeśli da się w Abaqusie założyć warunek początkowy że narzędzie się przemieści o daną odległość to gdzie dokładnie w menu Abaqusa da się to zrobić ? Na filmie nigdzie nie widziałem by autor filmu definiował przemieszczenie narzędzia a jedynie ograniczał ruch w dwóch kierunkach , pozwalał na ruch w kierunku pionowym oraz narzucił prędkość w kierunku pionowym natomiast nie widziałem nigdzie warunku przemieszczenia o dany odcinek
Euklides
 
Posty: 43
Dołączył(a): lut 14, 2021 10:51

Re: POMOC-ABAQUS

Postprzez NewJoker » lut 14, 2021 15:55

W tym przypadku najprościej będzie edytować ten warunek brzegowy gdzie są zablokowane kierunki U1=UR3, ale zrobić to dla kroku Step-1 (nie Initial) - można menedżerem warunków brzegowych. I tam zostawić U1=UR3=0 i dodać U2=-10 (albo dowolna inna wartość przemieszczenia).

Bo te warunki brzegowe z zadanym przemieszczeniem tworzy się w Abaqusie tak samo jak te blokujące ruch, z tym że zadawać przemieszczenie można tylko w kroku analizy (nie w Initial step). Oczywiście możesz też dodać osobny warunek z samym U2=-10 wybierając Step-1 jako krok, w którym będzie działał.
NewJoker
 
Posty: 967
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Następna strona

Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników