_

Pomoc z wymiarowaniem

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Pomoc z wymiarowaniem

Postprzez Arius8104 » cze 17, 2017 22:49

Witam, czy mógłby ktoś rzucić okiem na poniższe wymiarowanie? Przepraszam za tak prymitywną formę przedstawienia jednak nie za bardzo mam czas uczyć się teraz CADa, aby to ładnie narysować, ale mam nadzieję, że znajdzie się jakaś pomocna dusza. Gdyby ktoś widział jakieś błędy to bardzo proszę o wskazanie.
Pozdrawiam

https://images83.fotosik.pl/641/11200716672338a3.jpg

https://images82.fotosik.pl/643/07c722854e8327d3.jpg
Arius8104
 
Posty: 2
Dołączył(a): cze 17, 2017 22:44

Re: Pomoc z wymiarowaniem

Postprzez Unimad » cze 18, 2017 10:37

Cześć, nie wygląda to dobrze.

Rzut główny nie ma zlokalizowanego otworu. Nie wiemy więc gdzie go ulokować. Brakuje wymiarów praktycznie wszystkich poza gabarytowymi patrząc na oś poziomą. Zobacz na to jeszcze raz i zadaj sobie pytanie czy bez linijki wyłącznie czytając swój rysunek mógłbyś określić długość każdej krawędzi. Wymiar różowy przerasta trochę moje możliwości, bo nie wiem o co Ci w nim chodziło. Średnice z rzutu z góry powinny być podane w rzucie głównym. Tam gdzie to możliwe.Czy jesteś też pewien, że zakreskowałeś wszystkie miejsca, które było trzeba? Tego nie jestem w stanie ocenić, stąd pytam. :)

Rzut z góry: powtarzanie wymiaru (R10), złe oznaczenie przecięcia płaszczyzny do rzutowania z prawej strony (a z lewej dobrze - a przecież one się nie różnią). Dopilnuj też by każdy otwór miał 2 osie symetrii. To chyba powinno być tyle.

Mogę z ciekawości zapytać jakie studia? :)
Unimad
 
Posty: 1
Dołączył(a): cze 18, 2017 10:05

Re: Pomoc z wymiarowaniem

Postprzez Arius8104 » cze 18, 2017 13:31

Dzięki za odpowiedź.
Inżynieria Mechatroniczna
Zakreskowane jest wszystko dobrze, za odwzorowanie dostałem 4.0. Średnice (te pośrodku) na pewno powinny być zaznaczone na rzucie z góry, a nie na przekroju bo na nim zwyczajnie nie dałoby się tego zrobić, ponieważ na nim nie widzimy "całych średnic" tylko ścięte, o to już pytałem prowadzącego. Jeden z wymiarów mi się powtarza (lepiej zrobić fi28 na przekroju czy R14 na rzucie z góry), wymiar fioletowy jeśli chodzi o przekrój to tam było 10x45*, ale podobno tak można wymiarować fazy do max 5mm więc zmieniłem.
Środek otworu czyli 82 na rzucie z góry przenieść na przekrój tak? A wymiary 15 i 30 na rzucie z góry (prostokąt) mogą tak zostać czy patologia?
I zaraz jeszcze przemyślę te poziome wymiary.
Arius8104
 
Posty: 2
Dołączył(a): cze 17, 2017 22:44


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]