_

Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

Postprzez volt220 » wrz 04, 2006 23:16

Potrzebuje pomocy.Jak zrobić frez kształtowy(np.do obróbki wielowypustow albo zębow kola) który potem bedzie w magazynie w EdgeCAM?
volt220
 
Posty: 8
Dołączył(a): wrz 04, 2006 00:54
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

Postprzez shilkadriver » wrz 05, 2006 08:47

Wlacz sobie pasek "Grafika Narzedzia" (Prawy klawisz myszy na ktorykolwiek z pasków -> Paski...-> zaznacz Grafika Narzedzia).
W pasku masz wszystko co Ci potrzeba. Rysowanie ostrza, trzonka, uchwytu... i Zapis. Pasek wyglada tak.
Rysujesz sobie ksztalt ostrza (wystarczy jedna strone bo to przecie narzedzie obrotowe)
np. tak jak na przykladowym rysunku.
Zapisujesz grafike jako plik *.csv, oczywiscie klikajac na "Zapisz narzedzie" w pasku "Grafika narzedzia". Wlaczasz magazyn narzedzi, klikasz "Dodaj" i w zakladce "Geometria" na samym dole wskazujesz mu plik z grafika ostrza ktore narysowales. Przykladowe narzedzie ktorego ksztalt narysowalem wczesniej, juz po zdefiniowaniu trzonka wyglada w magazynie tak
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

Postprzez Blemi » wrz 05, 2006 09:19

shilkadriver napisał(a): narzedzi,

nasunęło mi si etakie pytanie
czy EdgeCAM pozniej dowolnie narysowane narzedzie bieże do przeliczenia toru ruchu narzędzia (np na powierzchni swobodnej) ? czy to tylko tak do wizualizacji, np pokazać jak obrobić profil kształtowy
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

Postprzez shilkadriver » wrz 05, 2006 11:12

Edge Cam pozniej wogole dziwnie pokazuje niestandardowe narzedzia. A czy bierze wymiary z geometrii ostrza to nie wiem ale chyba tak. Nie korzystalem z tego nigdy bo uzywam standardowych frezikow ale mysle, ze powinien uwzglednic ksztalt ostrza przy generowaniu sciezek.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

Postprzez volt220 » wrz 05, 2006 14:14

A czy da się obrobić wszystkie zeby kola w EdgeCAM,trzeba wybrać jakiś odpowiedni postprocesor?
volt220
 
Posty: 8
Dołączył(a): wrz 04, 2006 00:54
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

Postprzez shilkadriver » wrz 05, 2006 20:10

Pewnie trzeba by dodac 4 os zeby obracala podzielnica z zamocowanym polfabrykatem kola.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

Postprzez Ivaho » wrz 07, 2006 07:49

Tak dokladnie.
Ale jak mamy procesor 3 osiowy mozemy program zmodyfikowac a mianowicie zrobic go recznie jako petle lub cykl a pomiedzy nimi wstawic juz tez recznie obrót 4-tej osi o pożadany kąt.
To działa.
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: Pomocy,jak zrobic frez kształtowy w EdgeCAM

Postprzez volt220 » wrz 08, 2006 14:09

A czy mógłby mi ktoś przesłać przykład obróbki kola zebatego w EdgeCAM?Potrzebny jest mi taki przykład aby obrobić kolo,które juz zamodelowałem w CATIA,a to wszystko potrzebne jest mi do pracy dyplomowej.
Jakby ktoś mógł,to proszę przesłac na adres: v220@wp.pl
Z góry bardzo dziekuje.
Pozdrawiam
volt220
volt220
 
Posty: 8
Dołączył(a): wrz 04, 2006 00:54
Lokalizacja: Lubelskie


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników