_

Powierznia w EXCEL

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Powierznia w EXCEL

Postprzez Kudłaty » sie 28, 2018 11:28

Serwus,
mam pytanie o możliwość synchronizacji danych z powierzchnią z AutoCAD do Excela.
Otóż mam zamknięte polilinie i chciałbym atrubut Area z poszczególnej polilinii wrzucić do Excela. Na każdej powierzchni jest numer pokoju (załącznik)
Mam też tabelkę excel z numerami pokojów i ich powierzchnią.
Pytanie: czy da się po zmianie powierzchni w AutoCAD (przesunięcie linii i aktualizacja powierzchni) automatycznie zauktualizować te pola z powierzchnią w Excelu?
Załączniki
Test3.dwg
(33.74 KiB) Pobrane 22 razy
Avatar użytkownika
Kudłaty
 
Posty: 52
Dołączył(a): lip 03, 2012 10:50

Re: Powierznia w EXCEL

Postprzez daniel5 » sie 29, 2018 12:16

Trzeba łącze danych utworzyć.
Polecenie: WYODRDANYCH (PN)
daniel5
 
Posty: 257
Dołączył(a): sty 31, 2008 15:39
Lokalizacja: Sochaczew

Re: Powierznia w EXCEL

Postprzez Kudłaty » sie 29, 2018 15:02

Tak próbowałem,
ale podmienia mi cały plik a nie tylko w tych miejscach w których chcę.
Co bym nie robił to nie może sobie dopasować połączenia po kolumnach.
@daniel5 - Umiałbyś na szybko takie połączenie z tego dwg co załączyłem stworzyć?
Avatar użytkownika
Kudłaty
 
Posty: 52
Dołączył(a): lip 03, 2012 10:50

Re: Powierznia w EXCEL

Postprzez daniel5 » sie 30, 2018 15:38

Rozumiem, ze chcesz żeby każdy numer był przypisany do powierzchni?
Ja bym to zrobił tak.
Każda polilinia na innej warstwie np. 1, 2 3
A następnie wyodrebnij dane. Pobierasz nazwę warstwy i pole polilini.
daniel5
 
Posty: 257
Dołączył(a): sty 31, 2008 15:39
Lokalizacja: Sochaczew

Re: Powierznia w EXCEL

Postprzez Kudłaty » wrz 04, 2018 10:59

W taki sposób to może zadziałać.
Nie wiem tylko czy to na codzień ma sens trzymać każdą polilinię na innej warstwie...

Macie Panowie jakiś pomysł na to żeby takie połączenie zbudować w VB lub w LISPie?
Avatar użytkownika
Kudłaty
 
Posty: 52
Dołączył(a): lip 03, 2012 10:50


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników