_

Prośba o pomoc z funkcją trans i grread

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Prośba o pomoc z funkcją trans i grread

Postprzez ziele_o2k » lut 28, 2018 10:06

Panowie, piszę sobie lispa do rysowania zbrojenia. Poniżej idea działania <klik>
beta.gif

I teraz w czym problem...
Chcę aby polecenie działało niezależnie od układu współrzędnych (UCS/WCS), a kierunek rozkładania zbrojenia był uzależniony od kierunku linii.
Zanim do tego usiądę na dobre chciałbym żebyście mnie ewentualnie poprawili co do toku rozumowania.
  1. Współrzędne ściezki (linii) po której chcę rysować zbrojenie odczytuję z entsela i mam je we WCS
    Kod: Zaznacz cały
    (setq
      _ent      (car(entsel))
      _enx      (entget _ent)
      _path_p1  (trans (cdr (assoc 10 _enx)) 0 1)
      _path_p2  (trans (cdr (assoc 11 _enx)) 0 1)
    )
  2. Na tej podstawie tworzę sobie wektor to funkcji trans
    Kod: Zaznacz cały
    (setq _vec (mapcar '- _path_p2 _path_p1))
    Wektor ten określa mi roboczy układ współrzędnych (coś jak zmienna systemowa UCSXDIR)
  3. Teraz w pętli while z grread wszystkie obliczenia długości muszę robić na współrzędnych w układzie określonym wektorem _vec, ale wynik do narysowania czegokolwiek przerzucam z układu określonego wektorem _vec na ucs.
Prośba o ewentualne poprawienie mojego rozumowania :)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 719
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Prośba o pomoc z funkcją trans i grread

Postprzez ziele_o2k » lut 28, 2018 15:56

Podumałem i zdecydowanie bardziej nada się funkcja polar, a nie jakieś transy...
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 719
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Prośba o pomoc z funkcją trans i grread

Postprzez SOYER__1 » lut 28, 2018 22:11

Wow.
Spadnie sprzedaż Advance Concrete itp.
A jak będzie wyliczana (sprzężona z tymi prętami) ilość prętów w rozkładzie ?
Te pręty to są bloki ?
SOYER__1
 
Posty: 99
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: Prośba o pomoc z funkcją trans i grread

Postprzez ziele_o2k » mar 01, 2018 14:22

SOYER__1 napisał(a):Wow.
Spadnie sprzedaż Advance Concrete itp.
A jak będzie wyliczana (sprzężona z tymi prętami) ilość prętów w rozkładzie ?
Te pręty to są bloki ?

Sam nie wiem jak to będzie działać.
całość będzie za darmo z otwartym kodem.
Tutaj inny bajer do zbrojenia płyt/ścian <klik>
inne.gif
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 719
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Prośba o pomoc z funkcją trans i grread

Postprzez SOYER__1 » mar 01, 2018 15:01

Na tym polu to mogę spokojnie dyskutować :)
Pręty wrysowane fajnie , łatwo i szybko. A jak zostały zliczone i opisane ?
Długo można by gadać . Ja w ten sposób nie wydaję zbrojenia ścian. Tylko przekrojem + detale dozbr przy otworach i na łączeniach (jelśli coś nie jest narysowane/wydane na rys to nie ma tam też błędu i nie wymagało to wysiłku - a jak na budowie sobie nie poradzą to zadzwonią - jeśli maja czas na przestoje). Świetnym przykładem jest wydawanie zbrojenia w 3D - przy takim podejściu jest jest znacznie więcej problemów, detali do rozwiązania. To wcale nie przyspiesza roboty.
SOYER__1
 
Posty: 99
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: Prośba o pomoc z funkcją trans i grread

Postprzez ziele_o2k » mar 01, 2018 15:27

SOYER__1 napisał(a):Na tym polu to mogę spokojnie dyskutować :)
Pręty wrysowane fajnie , łatwo i szybko. A jak zostały zliczone i opisane ?
Długo można by gadać . Ja w ten sposób nie wydaję zbrojenia ścian. Tylko przekrojem + detale dozbr przy otworach i na łączeniach (jelśli coś nie jest narysowane/wydane na rys to nie ma tam też błędu i nie wymagało to wysiłku - a jak na budowie sobie nie poradzą to zadzwonią - jeśli maja czas na przestoje). Świetnym przykładem jest wydawanie zbrojenia w 3D - przy takim podejściu jest jest znacznie więcej problemów, detali do rozwiązania. To wcale nie przyspiesza roboty.

Ja też tak zbrojenia nie wyrzucam oczywiście. Do tematu wrócimy w swoim czasie :)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 719
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników