_

Problem Abaqus symulacja - pilne!

Forum o CAE.

Problem Abaqus symulacja - pilne!

Postprzez PPaweł » gru 19, 2019 16:03

Witam!
Mam problem z wykonaniem symulacji toczenia stopu tytanu Ti-6Al-4V 2D w oprogramowaniu Abaqus.
Ostrze tak jak by nie chce rozdzielać materiału tylko powstaje ogromne rozciąganie.
Nie do końca wiem czym są spowodowane te błędy.
Podejrzewam że to jakaś winna siatki? Natomiast po sprawdzeniu siatki pokazuje Error 0.
Nie udało mi się również nigdzie znaleźć pewnych własności materiałowych Ti-6Al-4V.
Dodaję obrazy jak to wygląda oraz o które własności chodzi.
Z góry dziękuje za pomoc :)
Załączniki
wlasnosci.jpg
80968284_464923357755511_546261561639960576_n.png
80360276_600138947456834_4073936656766337024_n.png
PPaweł
 
Posty: 4
Dołączył(a): gru 19, 2019 15:38

Re: Problem Abaqus symulacja - pilne!

Postprzez NewJoker » gru 19, 2019 16:41

Rozumiem, że używasz plastyczności Johnson-Cook. Ale jaki dokładnie model zniszczenia wybrałeś ? Najlepiej wstaw screen z okna, w którym podajesz właściwości materiału (tak by było widać Material Behaviors) albo wklej keyword’y z pliku inp (lub edytora w CAE).

W Field Output Requests masz zmienną STATUS ? Jeśli tak to otwórz wyniki, wejdź w Result —> Field Output —> Status Variable i upewnij się, że okno „Use status variable” jest zaznaczone a zmienna STATUS wybrana na liście. Myślę, że w tym problem.

Sprawdź też w module Mesh —> Assign Element Type czy w Element Controls jest włączone Element Deletion (domyślnie powinno być, ale lepiej sprawdzić).
NewJoker
 
Posty: 867
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Problem Abaqus symulacja - pilne!

Postprzez PPaweł » gru 20, 2019 01:09

Bardzo dziękuje za szybką pomoc bo ten problem z siatką udało się rozwiązać.
Teraz symulacja wygląda jak na załączonym obrazie. Natomiast zostaje jeszcze taki problem że wiór nie ma postaci tak jak powinien wyglądać przy skrawaniu stopu tytanu bo wtedy wychodzi taki ząbkowany. Z tego co mi się wydaje to to jest spowodowane przez wprowadzone nieprawidłowe własności materiałowe?

Jeszcze mam prośbę o pomoc jak z symulacji odczytać temperaturę i naprężenia. Jak to pozmieniać w ustawieniach?
Jest to moja pierwsza praca w Abaqusie, więc szczerze mówię że jestem totalnie ciemny.
Załączniki
wlasnoTi.jpg
Bezroz.png
PPaweł
 
Posty: 4
Dołączył(a): gru 19, 2019 15:38

Re: Problem Abaqus symulacja - pilne!

Postprzez NewJoker » gru 20, 2019 02:11

Zacząłbym od zagęszczenia siatki (chociaż widzę, że używasz wersji studenckiej, która ma ograniczoną liczbę węzłów, więc pewnie będzie z tym ciężko). Zwiększenie prędkości cięcia może spowodować pojawienie się ząbkowanego wióra. Model materiału też może mieć duży wpływ. Najlepiej pokombinować trochę z jego parametrami, ale spróbowałbym też z modelem zniszczenia Johnson-Cook damage (w komplecie do Johnson-Cook plasticity). Może dać lepsze efekty. Dla tego materiału nie powinno być dużych problemów ze znalezieniem stałych materiałowych do tych modeli.

Masz na myśli odczyt temperatury i naprężeń w wybranych miejscach ? Do tego musiałbyś dodać history output request albo w postprocessingu użyć Probe Values lub XY Data --> From field output. Z tym, że musisz pamiętać o 2 rzeczach:
- elementy strukturalne używane w takiej analizie nie mają temperaturowych stopni swobody, więc temperaturę można tylko zadać jako stałą w każdym węźle używając Predefined Field (analiza nie uwzględnia przepływu ciepła). Musiałbyś użyć kroku "Dynamic, Temp-disp, Explicit" żeby przeprowadzić analizę typu fully coupled thermal stress w Explicit
- naprężenia są liczone w punktach całkowania a nie w węzłach, więc jeśli chciałbyś odczytać ich ekstrapolowane wartości węzłowe to trzeba trochę pokombinować w postprocessingu
NewJoker
 
Posty: 867
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Problem Abaqus symulacja - pilne!

Postprzez PPaweł » sty 04, 2020 03:46

Bardzo dziękuje za wszelką pomoc, była bardzo przydatna.
Przepraszam że dopiero po takim czasie ale nie miałem wcześniej możliwości odpisania.

Jeszcze mam jedno pytanie
Gdzie mogę zaznaczyć aby model noża był modelem idealnie sztywnym?
Kiedy w module Visualization odczytuję temperaturę wtedy też ostrze zmienia kolor, chciałbym to wyłączyć.
PPaweł
 
Posty: 4
Dołączył(a): gru 19, 2019 15:38

Re: Problem Abaqus symulacja - pilne!

Postprzez NewJoker » sty 04, 2020 12:53

Nie ma sprawy, cieszę się, że mogę pomóc :-)

Ze screenów wynika, że model noża już jest rigid body (a więc idealnie sztywny). Z tym, że to nie wyklucza uwzględniania temperatury. Używasz kroku "Dynamic, Temp-disp, Explicit", o którym pisałem w poprzednim poście ? W przypadku tych analizy sprzężonych rigid body domyślnie ma gradienty temperatury, ale możesz zrobić tak żeby było izotermiczne (wtedy tylko węzeł referencyjny będzie miał 1 temperaturowy stopień swobody). Żeby to ustawić należy skorzystać z opcji "Constrain selected regions to be isothermal" w ustawieniach Rigid body constraint (moduł Interaction).
NewJoker
 
Posty: 867
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Problem Abaqus symulacja - pilne!

Postprzez PPaweł » sty 05, 2020 14:04

Tak tak używam "Dynamic, Temp-disp, Explicit".
Po ustawieniu wskazanej opcji udało się osiągnąć to właśnie co potrzebowałem.
Bardzo dziękuje za tak szybką i trafną pomoc :)
PPaweł
 
Posty: 4
Dołączył(a): gru 19, 2019 15:38


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników