_

Problem inventor

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Problem inventor

Postprzez rav24 » sty 23, 2020 17:08

Witam.
Piszę w sprawie pomocy wykonania projektu strzemiona budowlanego w inventorze. Myślę że to sprawa posta a ja męczę się od jakiegoś czasu i nic mi nie wychodzi.
Zdjęcie strzemiona w załączeniu.
Strzemiono jest z pręta fi6 boki o wymiarach 200x200mm i zakładki 50mm.
Problem jest taki że pręty nachodzą na siebie w miejscu zakładek. Próbowałem robić to przeciągnięciem na szkicu 2D i 3D ale niestety nic nie wychodzi.
Proszę o podpowiedź.
Załączniki
STRZEMIONA-1.jpg
rav24
 
Posty: 2
Dołączył(a): sty 23, 2020 17:01

Re: Problem inventor

Postprzez Kacper Suchomski » sty 23, 2020 19:24

Musisz w pierwszej kolejności podjąć decyzję, od którego miejsca pręt ma być gięty. To jest kluczowa decyzja, bo od niej będzie zależeć cała metodyka.

Jeśli założymy, że jedna zakładka ma się odginać od ostatniego łuku, a druga od przedostatniego łuku (cały ostatni długo odcinek idzie po skosie), to należy przeciągnąć oddzielnie 3 bryły:
1) bazę (3 odcinki + 2 łuki)
2) zakładkę małą (łuk + krótki odcinek)
3) zakładkę dużą (2 łuki + krótki odcinek + długi odcinek)
Następnie za pomocą edycji bezpośredniej wystarczy obrócić bryły zakładki względem początku pierwszego łuku (każdą osobno) i zsumować bryły.
Kacper Suchomski
 
Posty: 139
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Problem inventor

Postprzez sturnus » sty 23, 2020 22:19

Oj kombinujesz Kacper. Zrób to jako wyciągnięcie po ścieżce 3D. Pewnie trudność sprawia Ci prawidłowa konstrukcja ścieżki, Aby sobie to ułatwić utwórz najpierw powierzchnię na której wykreślisz ścieżkę. Płaszczyzna jest tylko do zwymiarowania choć można się bez niej obejść wymiarując od krawędzi.
Teraz tak:
!. "Skok" strzemiona równa się średnicy pręta (u mnie 1) więc każdy narożnik (oprócz pierwszego) musi być podniesiony względem poprzednika 0 0,25 średnicy.
2. Wąsy muszą być równoległe do prostych na tych samych ścianach. Na koniec wprowadzasz zaokrąglenia i masz ścieżkę gotową. Wystarczy tylko wyciągnąć profil i można do pubu! :D

strzemiono.png


Tak naprawdę można to zrobić 2 operacjami: szkic 3d i wyciągnięcie.

Pzdr.

P.S. Screen z SW ale w Inventorze tak samo to zamodelujesz.
sturnus
 
Posty: 183
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: Problem inventor

Postprzez Kacper Suchomski » sty 23, 2020 22:59

@sturnus ma Pan rację. Ja obrałem strategię, że większość ma być płaska, za wyjątkiem samych zakładek, dlatego napisałem, że najpierw trzeba jednoznacznie zdecydować o geometrii, a dopiero później o strategii modelowania. U Ciebie jest to ciągła linia śrubowa i to jest ok, pod warunkiem, że tak właśnie chcemy. U mnie wychodzi tak (a czas realizacji różni się o 30 sek.):
Załączniki
Clipboard02.jpg
Clipboard01.jpg
Kacper Suchomski
 
Posty: 139
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Problem inventor

Postprzez sturnus » sty 23, 2020 23:18

Kacper Suchomski napisał(a):@sturnus ma Pan rację. Ja obrałem strategię, że większość ma być płaska, za wyjątkiem samych zakładek, dlatego napisałem, że najpierw trzeba jednoznacznie zdecydować o geometrii, a dopiero później o strategii modelowania. U Ciebie jest to ciągła linia śrubowa i to jest ok, pod warunkiem, że tak właśnie chcemy. U mnie wychodzi tak (a czas realizacji różni się o 30 sek.):


Tą samą metodą można zamodelować Twój przypadek. Szybciej i bardziej "profi". No i panowie to wyginęli. Jak mamuty, teraz to hołota pozostała...
A! Kiedyś wąsy wchodziły do środka pod kątem 45 st. Coś się zmieniło?
sturnus
 
Posty: 183
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: Problem inventor

Postprzez rav24 » sty 24, 2020 16:01

Dzięki Panowie za podpowiedzi. Będę walczył przez weekend.Dam znać co mi wyszło. :D
rav24
 
Posty: 2
Dołączył(a): sty 23, 2020 17:01


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników