_

[SOLIDWORKS] Problem z SolidWorks Simulation

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[SOLIDWORKS] Problem z SolidWorks Simulation

Postprzez AzureEndymion27 » lut 09, 2018 03:13

Witam,
zamodelowałem dość wierny model robota mobilnego w SolidWorks 2015 i chciałem przeprowadzić analizę uszkodzeń podczas upadku z wysokości w dodatku Simulation. Siatka się generuje z użyciem sterowania siatki dla niektórych mniejszych elementów złożenia, definiuję wysokość, kierunek działania grawitacji i jak startuję symulację to pokazuje się błąd tak jak na załączonym screenie. Dodam, że wiązań w złożeniu jest sporo, a w komunikacie nie wynika o który chodzi. Model nie ma przenikań, a siatka ma 260 000 węzłów (czy to może mieć znaczenie?). Co jest przyczyną błędu i w jaki sposób mogę się tego pozbyć?

Z racji, że nie mam doświadczenia pracy w różnych programach CADowskich, czy wybór SolidWorksa do tego typu zadań był dobry? Jeżeli nie, to jaki program by się do tego bardziej nadawał? Znam ze studiów Ansysa, ale wersja studencka ma ograniczenia co do ilości węzłów i może nie starczyć.

Będę wdzięczny za wskazówki i dobre rady. Z góry dziękuję.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
AzureEndymion27
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 09, 2018 02:47

Re: [SOLIDWORKS] Problem z SolidWorks Simulation

Postprzez NewJoker » lut 09, 2018 13:03

Myślę, że to kwestia kontaktów. Do tego typu analiz generalnie trzeba założyć, że wszystko jest połączone na stałe („sklejone”). Szczegóły dot. kontaktów dozwolonych w testach upuszczenia znajdziesz tutaj: http://help.solidworks.com/2017/english ... oductName=
NewJoker
 
Posty: 442
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników