_

Problem [Solid EGDE]

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez Wolverine » lut 07, 2019 13:32

Pomyliłem się to nie był skok tylko na jaką głębokość ma być gwintowany otwór. Tam gdzie jest rozciągnięcie gwintu. Przepraszam za wprowadzoną pomyłkę
Wolverine
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 18, 2019 16:13

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez Wolverine » lut 12, 2019 12:26

Mam pytanie na temat na temat bazy części znormalizowanych Solid Edge.
Szukałem na forum rozwiązania ale nie znalazłem, ponieważ dotyczyło ściągnięcia takiej bazy.

A czy jest możliwość aby taką bazę części znormalizowanych samemu utworzyć?
W SolidWorks jest o tyle lepiej że współpracuje z Excelem i w ten sposób tworzę konfigurację śrub nakrętek itp., lub mogę pojedyńcze części i dodaję ścieżkę aby do potrzebnych plików.

Czy w Solid Edge ST4 jest takie samo rozwiązanie? Jeśli tak to w jaki sposób? Jeśli nie to jak utworzyć własną bazę części?

W lokalizacji plików jest dokładnie "plik części znormalizowanych sac".

Co oznacza "sac" myślałem że jest to rozszerzenie plików, jednak sprawdziłem i Solid Edgde nie zapisuje do takiego rozszerzenia.
Wolverine
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 18, 2019 16:13

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez gambolo » lut 12, 2019 15:49

Jest to jak najbardziej możliwe, możesz stworzyć swoje biblioteki.

Tutaj masz troszkę wyjaśnione:
https://soliddna.wordpress.com/been-the ... t-library/
http://www.soliddna.com/SEHelp/ST5/EN/i ... part1a.htm
gambolo
 
Posty: 990
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez Wolverine » lut 13, 2019 08:18

Dziękuję gambolo. Jednak na tych stronach co podałeś opisane jak dodawać własne pliki do istniejącej bazy. Do tego potrzebny jest moduł "Standart Parts", którego obecnie na stanowisku w pracy nie posiadam. Pracuję na niepełnej licencji SE ST4.

Czy jest możliwość stworzenia bazy bez tego modułu? Czyli tak jakby stworzyć bazę od zera?
Wolverine
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 18, 2019 16:13

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez gambolo » lut 13, 2019 09:33

Musiałbyś zapytać dystrybutora o taką możliwość , ale obawiam się nie da rady.
Mechanizm bibliotek znormalizowanych działa na SQL więc Simens dostarcza Ci w pakiecie cały pakiet oprogramowania do zarządzania bazą danych (moduł Standarts Parts). Całość jest związana z prawami na licencji więc jak nie masz takiej opcji to raczej mechanizm nie ruszy.
Możesz stworzyć sobie swoją bazę danych ale jak nie masz licencji na mechanizm to to też nie zadziała.

Pozostaje dokupić licencje ale stworzenie swojej własnej pseudo-bazy - obsługiwanej ręcznie np:
- folder w którym utworzysz wszystkie możliwe warianty danej części i będziesz sobie je wstawiał do modelu jako gotowe obiekty np: śruba1, sruba2....
- Stworzenie modelu części/zespołu na bazie mechanizmu "Rodzina części" - w jednym pliku możesz zaszyć wiele kombinacji jednego elementu a później z niego wygenerować cały komplet wariantów
https://docs.plm.automation.siemens.com ... :xid280084
- można też bawić się w wykorzystanie excela i dynamiczne generowanie danej części w zależności od parametrów które ustawisz w arkuszu kalkulacyjnym
gambolo
 
Posty: 990
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez Wolverine » lut 21, 2019 11:45

Mam kolejny problem z SE ST4.

Robię złożenie pewnego zespołu i nie działa mi funkcja szyku tak jak powinna.
Zaznaczam część którą chcę powielić, potem zaznaczam detal na którym mają być powielone śrubki, następnie 2 razy zaznaczam otwór aby śrubkę skopiowało w podobnych otworach.
Do tej pory nie miałem z tym problemów. Kopiowało śrubki w odpowiednie otwory i było cacy.

Teraz nie wiem z jakiego powodu śrubka nie chce się powielić tak jak tego oczekuje. Po wyborze śrubki wybieram detal w którym ma być powielona, potem niestety nie podświetla mi otworów do zaznaczenia

Po wyborze innego detalu w którym mają być powielone, śrubka kopiuje się do otworu znajdującego się po przeciwnej stronie detalu
Wolverine
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 18, 2019 16:13

Poprzednia strona

Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron