_

Problem [Solid EGDE]

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Problem [Solid EGDE]

Postprzez Wolverine » sty 18, 2019 17:05

Jestem początkujący w tym programie i mam problem. Próbuję zrobić otwór gwintowany lecz po wyborze rodzaju gwintu i naciśnięciu ok wyskakuje komunikat, że odległość między otworami musi być większa od zera
Wolverine
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 18, 2019 16:13

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez Kacper Suchomski » sty 18, 2019 17:24

Nie znam się na Solid Edge, ale z opisu problemu wynika, że możesz tworzyć 2 otwory w jednym miejscu i program nie chce tego zaakceptować. Coś jakbyś 2 x w ten sam punkt kliknął.
Kacper Suchomski
 
Posty: 96
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez Wolverine » sty 19, 2019 00:14

Zanim wybiorę miejsce otworu wpierw ustawiam właściwości, m.in. wg jakiej normy ma być robiony ustawiam rozmiar otworu i czy ma być przelotowy.
W przypadku zwykłego otworu cylindrycznego nie mam tego problemu. Problem się pojawia jak wybieram otwór gwintowany
Wolverine
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 18, 2019 16:13

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez gambolo » sty 21, 2019 08:54

Wolverine napisał(a):Zanim wybiorę miejsce otworu wpierw ustawiam właściwości, m.in. wg jakiej normy ma być robiony ustawiam rozmiar otworu i czy ma być przelotowy.
W przypadku zwykłego otworu cylindrycznego nie mam tego problemu. Problem się pojawia jak wybieram otwór gwintowany


Sprawdź czy takie coś zadziała: zrób otwór a później edytuj go i dodaj mu gwint.
gambolo
 
Posty: 985
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez Wolverine » sty 22, 2019 13:35

Znalazłem rozwiązanie. Zauważyłem ze w momencie wyboru gwintu nie jest nadawany skok. Po wprowadzeniu wartości skoku utworzyło żądany otwór.

Teraz uczę się robienia rysunków w tym programie. Wie może ktoś jak się wybiera arkusze do rysunków? Bo mi cały cza wyrzuca rysunek na formacie A2
Wolverine
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 18, 2019 16:13

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez gambolo » sty 25, 2019 10:50

Kliknij prawym myszki na zakładce arkusza. Pojawi się opcja "Ustawienie arkusza" i tam możesz sobie zmienić formatkę.

Obrazek
gambolo
 
Posty: 985
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez Wolverine » sty 28, 2019 23:11

Dziękuję za pomoc z arkuszami.

Mam jeszcze pytanie odnośnie wstawiania otworów gwintowanych.
Do tej pory pracowałem w SolidWorks i tam jak wybierałem rodzaj otworu to skok mi dobierał automatycznie.

W solid Edgde zauważyłem że muszę sam wprowadzić skok i przykładowo dla gwintu M16 skok wynosi 2mm, po wprowadzniu tej wartości program chyba domyślnie wybiera gwint M0,25.

Po ponownym wybraniu gwintu M16 wartość skoku mi się zeruje.

Da się jakoś ustawić kreator aby samoczynnie dobierał skok gwintu?

Dodam, że jeśli nie zdefiniuję skoku w okienku to mi wyskakuje błąd
Wolverine
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 18, 2019 16:13

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez gambolo » sty 30, 2019 08:38

W jaki sposób wstawiasz gwintowany otwór?

W SE jak wstawiasz otwór za pomocą operacji Otwór otwiera Ci się formatka gdzie od razu wybierasz rodzaj gwintu i jego wartość ze skokiem.
Załączniki
Schowek03.jpg
Schowek02.jpg
gambolo
 
Posty: 985
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez Wolverine » lut 05, 2019 07:58

Zgadza się ale to się tyczy gwintów trapezowych oraz metrycznych drobnozwojnych, a co w przypadku gwintów metrycznych normalnych?
Wolverine
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 18, 2019 16:13

Re: Problem [Solid EGDE]

Postprzez gambolo » lut 05, 2019 14:35

W przypadku gwintów metrycznych normalnych nie masz podanego skoku by łatwiej odróżnić na liście który jest normalny a który drobnozwojny. Solid Edge nie potrzebuje skoku gwintu do modelowania bo na modelu tworzy tyko graficzną reprezentacje gwintu, a wybrany typ gwintu jest tylko potrzebny do podciągnięcia go na rysunek płaski.
Schowek02.jpg



Zrób zrzut ekranu i pokaż gdzie wprowadzasz skok gwintu ?
gambolo
 
Posty: 985
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Następna strona

Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników