_

Problem z Autocad'em :(

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez Frantzzz » gru 30, 2016 12:28

kingstone napisał(a):
Frantzzz napisał(a):
kingstone napisał(a):Kolego a jaki masz sprzęt - w sensie na jakim Pc pracujesz?

Obrazek

Czyli błąd raczej nie jest spowodowany słabą wydajnością sprzętu, gdyż komputer masz dobry do pracy z programami typu Cad, reinstalowałeś już program?

Tak, lecz problem nadal wystepuje powoli zaczynam mieć dosyć AutoCADa - wiem że to bdobry program lecz nie mam już siły bawić się w naprawy :(

gester napisał(a):najwyraźniej tylko instalacja od nowa mogłaby pomóc, bo nawet ręczne wstawianie bibliotek może się ciągnąć w nieskończoność.

a co do alternatywy dla architektury, to akurat w promocji polska wersja vectorworks - 8'750 pln netto, program w pełni przygotowany dla modelowania bim i kooperacji z każdym innym programem, zarówno dla 2d (dwg i podobne), jak i dla kolejnych wymiarów bim: 3d, 4d (czas), 5d (koszty), 6d (energia i środowisko), 7d (zarządzanie obiektami) oraz 8d (bezpieczeństwo obiektu). a od wersji v2017 import plików revita. praca grupowa, renderowanie w jakości cinema 4d, generowanie rysunków wykonawczych (rzuty, przekroje, elewacje i detale z modelu), modelowanie koncepcyjne a la sketchup zintegrowane, i w cenie.

http://www.vectorworks.pl

rob

p.s. aha, licencja wieczysta, i w cenie jest też upgrade do wersji v2018.

Kolego @gester czy możesz jeszcze jakiś program polecić?
Frantzzz
 
Posty: 22
Dołączył(a): lis 26, 2015 15:09

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez kingstone » gru 30, 2016 16:30

Bricscad,ZwCAD,DraftSight,progeCAD - masz tutaj kilka propozycji odemnie :)
kingstone
 
Posty: 12
Dołączył(a): gru 29, 2016 10:25

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez Frantzzz » gru 30, 2016 17:07

kingstone napisał(a):Bricscad,ZwCAD,DraftSight,progeCAD - masz tutaj kilka propozycji odemnie :)

Bricscad - Na "dzień dobry" musimy zapłacić za wersje "classic" 2337 zł, a do tego pewnie trzeba będzie dokupić upgrady i jakieś narzędzia więc na pewno dużo więcej wyjdzie niż te 2,5k...

ZwCAD- wersja architekture 2017 czy jakoś tak kosztuje 2900 zł, i z tego co rozumiem jest to już gotowa wersja więc nie wypada tak najgorzej, kwestia tylko czy ktoś z was drodzy koledzy miał jakąś styczność z tym programem, albo z jego wczesniejszymi wersjami?

DraftSight - to chyba program nadający się głównie tylko do podglądu plików...

progeCAD- 6 132,78 Zł więc troche drogi, i nie wiem jak z funkcjonalnoscią takiego programu.

Jak widać drodzy koledzy dlatego pytam się was o opinie bo mimo moich poszukiwań nadal nie wiem który program wybrać...
Frantzzz
 
Posty: 22
Dołączył(a): lis 26, 2015 15:09

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez gester » gru 30, 2016 18:46

Frantzzz napisał(a):(..)Kolego @gester czy możesz jeszcze jakiś program polecić?


polecam ten, którego sam używam, i jestem do niego przekonany. ale jeśli kogoś nie stać na inwestowanie we własną przyszłość zawodową (i konkurencyjność w stosunku do innych), to jest i darmowy cad, o którym jednak nic nie mogę więcej powiedzieć:

http://www.freecadweb.org
gester
 
Posty: 40
Dołączył(a): mar 30, 2016 11:21

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez Frantzzz » gru 30, 2016 19:49

gester napisał(a):polecam ten, którego sam używam, i jestem do niego przekonany.

Kolego a czy mógłbyś napisać jaki to program?
Frantzzz
 
Posty: 22
Dołączył(a): lis 26, 2015 15:09

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez kingstone » gru 31, 2016 00:06

ja bym obstawiał ZWCAD...
kingstone
 
Posty: 12
Dołączył(a): gru 29, 2016 10:25

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez gester » gru 31, 2016 14:01

Frantzzz napisał(a):
gester napisał(a):polecam ten, którego sam używam, i jestem do niego przekonany.

Kolego a czy mógłbyś napisać jaki to program?

przecież napisałem: vectorworks. używam od prawie 9 lat, a od 5 lat wyłącznie modeluję w bim, i kooperuję z moimi branżystami (oni używają: revit mep, tekla structures, dds-cad) przy pomocy ifc. kiedyś wymieniałem dane poprzez dwg, zresztą nadal do modelowania terenu uzywam dwg od moich geodetów, ale wymagam od nich domierzonych punktów wysokościowych na działce z rzędną 'z'.

no ale przecież podobno 8'750 pln netto to za drogo, nie?
gester
 
Posty: 40
Dołączył(a): mar 30, 2016 11:21

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez Frantzzz » gru 31, 2016 15:20

gester napisał(a):
Frantzzz napisał(a):
gester napisał(a):polecam ten, którego sam używam, i jestem do niego przekonany.

Kolego a czy mógłbyś napisać jaki to program?

przecież napisałem: vectorworks. używam od prawie 9 lat, a od 5 lat wyłącznie modeluję w bim, i kooperuję z moimi branżystami (oni używają: revit mep, tekla structures, dds-cad) przy pomocy ifc. kiedyś wymieniałem dane poprzez dwg, zresztą nadal do modelowania terenu uzywam dwg od moich geodetów, ale wymagam od nich domierzonych punktów wysokościowych na działce z rzędną 'z'.

no ale przecież podobno 8'750 pln netto to za drogo, nie?

Dzięki za odpowiedź :), może nie tyle co za drogo, lecz jak można to starał bym się jednak minimalizować koszty skoro można w sumie też bardzo dobrze funckjonujący program dostać trochę taniej.
Wiadomo też że zaczynałeś pracę z tmy programem 9 lat temu, od tego czasu napewno sporo się pozmieniało - napewno doszło sporo ciekawego i dobrego oprogramowania CAD.
Ostatecznie chyba wybiorę właśnie ZWCAD, z powodu dobrego stosunku ceny i jakości oraz braku problemów w przypadku przesiadki z AutoCADa na własnie ZWCADa (bardzo podobne w obsłudze).
Nie mniej jednak dziękuję raz jeszcze za podpowiedzi, oraz życzę szczęsliwego nowego roku :).
Frantzzz
 
Posty: 22
Dołączył(a): lis 26, 2015 15:09

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez gester » gru 31, 2016 17:25

najważniejsze, żeby funkcjonalność była wystarczająca, i to w perspektywie kilkuletniej, bo okazja kupienia programu po raz kolejny może się prędko nie nadarzyć.
sam tak kupowałem dla siebie komputer (mac book pro) - na półce ispota były dwie wersje: tylko najmniej i najbardziej wypasiona (inne na zamówienie z kilkutygodniowym czekaniem). już miałem kupić tę tańszą, ale moja kobieta przekonała mnie, że nie opłaca się oszczędzać na inwestycji we własną przyszłość zawodową. i nie żałuję, widząc, jakie są różnice n.p. w szybkości renderowania w moim software na różnych laptopach.

również życzę szampańskiej dzisiejszej zabawy i pomyślności w 2017 :)
pozdrawiam.
gester
 
Posty: 40
Dołączył(a): mar 30, 2016 11:21

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez herman31 » lut 08, 2017 14:42

gester napisał(a):
już miałem kupić tę tańszą, ale moja kobieta przekonała mnie, że nie opłaca się oszczędzać na inwestycji we własną przyszłość zawodową. i nie żałuję, widząc, jakie są różnice n.p. w szybkości renderowania w moim software na różnych laptopach.


Dokładnie. Nie ma co oszczędzać na sprzęcie, jeśli wiąże się plany zawodowe z grafiką. W celu zdobycia nowych kwalifikacji, byłem ostatnio na szkoleniu z AutoCAD połączonym z egzaminem certyfikującym. Organizacją zajmuje się Park Technologiczny MMC Brainville w Nowym Sączu. Przy okazji dowiedziałem siętrochę o samym Parku Technologicznym. Duże wrażenie robi nowoczesna renderfarma z największą w Polsce mocą obliczeniową do komercyjnego użytkowania. Poza tym dostępne są tam profesjonalne studia grafiki 2D i 3D, do tego studio animacji i efektów specjalnych, a nawet studio TV.
herman31
 
Posty: 1
Dołączył(a): lut 08, 2017 14:24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników