_

Problem z Autocad'em :(

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez Frantzzz » lut 15, 2017 19:39

herman31 napisał(a):
gester napisał(a):
już miałem kupić tę tańszą, ale moja kobieta przekonała mnie, że nie opłaca się oszczędzać na inwestycji we własną przyszłość zawodową. i nie żałuję, widząc, jakie są różnice n.p. w szybkości renderowania w moim software na różnych laptopach.


Dokładnie. Nie ma co oszczędzać na sprzęcie, jeśli wiąże się plany zawodowe z grafiką. W celu zdobycia nowych kwalifikacji, byłem ostatnio na szkoleniu z AutoCAD połączonym z egzaminem certyfikującym. Organizacją zajmuje się Park Technologiczny MMC Brainville w Nowym Sączu. Przy okazji dowiedziałem siętrochę o samym Parku Technologicznym. Duże wrażenie robi nowoczesna renderfarma z największą w Polsce mocą obliczeniową do komercyjnego użytkowania. Poza tym dostępne są tam profesjonalne studia grafiki 2D i 3D, do tego studio animacji i efektów specjalnych, a nawet studio TV.

Panowie, tylko w moim mniemaniu nie powinno się porównywać wyboru sprzętu(hardware) z wyborem programu(software).
Tutaj bardziej jest sytuacja że właściwie mamy w zasadzie identyczny program w cenie dużo niższej, wiadomo kwestia programowania itp. - programiści mają te same narzędzia (np. język programowania) i są w zasadzie odtworzyć coś niemal identycznego.
Natomiast w kwestii sprzętu tutaj niestety już niema takiej elastyczności, tutaj dochodzi czynnik fizyczny w postaći różnych kości ram procesora itp - tego niestety jak w przypadku programu tak łatwo nie zmienisz...
Frantzzz
 
Posty: 33
Dołączył(a): lis 26, 2015 15:09

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez gester » lut 15, 2017 20:39

generalnie powinno się poprawiać jakość zarówno software, na którym się pracuje, jak i hardware, postęp technologiczny odbywa się przecież i w jednym, i w drugim. nowsze rodzaje software wymagają nowego hardware, n.p. vectorworks, na którym pracuję od 9 lat, od edycji v2015 jest 64-bitowy (ale chyba jakaś hybryda, bo ma jeszcze wsparcie dla 32-bit :)), zaś od kolejnej wersji (v2016 i nowsze) program nie zainstaluje się już na żadnym komputerze z 32-bitowym os.
gester
 
Posty: 49
Dołączył(a): mar 30, 2016 11:21

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez Frantzzz » lut 16, 2017 13:28

OCzywiście dlatego mowa tutaj o najnowszej wersji Zwcad.
Frantzzz
 
Posty: 33
Dołączył(a): lis 26, 2015 15:09

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez gester » lut 17, 2017 22:35

a potrafi ona 3d z przestrzennymi elementami architektury?
gester
 
Posty: 49
Dołączył(a): mar 30, 2016 11:21

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez Frantzzz » lut 25, 2017 21:41

gester napisał(a):a potrafi ona 3d z przestrzennymi elementami architektury?

Jeśli AutoCad potrafi, to Zwcad także :) - w końcu to praktycznie tak samo działające programy.
Frantzzz
 
Posty: 33
Dołączył(a): lis 26, 2015 15:09

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez kingstone » lut 26, 2017 13:15

gester napisał(a):a potrafi ona 3d z przestrzennymi elementami architektury?

z tego co mi wiadomo radzi sobie naprawde dobrze :), na yt masz na pewno pare poradników co i jak.
kingstone
 
Posty: 21
Dołączył(a): gru 29, 2016 10:25

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez Frantzzz » lut 26, 2017 14:54

Odnośnie jeszcze architektur 32 i 64 bitowych, Zwcad obsługuje obydwie.
Wiadomo że 64 bit zaczyna być już standardem ale czasem zdaża się że ludzie mają jescze procki 32bit :)
Frantzzz
 
Posty: 33
Dołączył(a): lis 26, 2015 15:09

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez velaskez » lut 26, 2017 21:54

Frantzzz napisał(a):Odnośnie jeszcze architektur 32 i 64 bitowych, Zwcad obsługuje obydwie.
Wiadomo że 64 bit zaczyna być już standardem ale czasem zdaża się że ludzie mają jescze procki 32bit :)


Raczej systemy 32 bit, procki 32 bit skończyły się na Pentium 4E, 13 lat temu.
velaskez
 
Posty: 890
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: Coventry, UK

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez gester » lut 27, 2017 02:47

Frantzzz napisał(a):
gester napisał(a):a potrafi ona 3d z przestrzennymi elementami architektury?

Jeśli AutoCad potrafi, to Zwcad także :) - w końcu to praktycznie tak samo działające programy.


autocad akurat nie potrafi, jedynie można w nim wykonać proste bryły, które nijak się mają do elementów architektonicznych, już nie mówiąc o informacji dla wymiany danych (odporność ogniowa, izolacyjność termiczna do kalkulacji energetycznych). nie rozśmieszaj mnie ;)
gester
 
Posty: 49
Dołączył(a): mar 30, 2016 11:21

Re: Problem z Autocad'em :(

Postprzez kingstone » lut 27, 2017 11:30

Z tego co zdążyłem się rozeznać to ZWCAD 2017 w wersji Pro pozwala na projektowanie w 3D :)
kingstone
 
Posty: 21
Dołączył(a): gru 29, 2016 10:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników