_

Problem z debugowaniem w Visual Studio

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Problem z debugowaniem w Visual Studio

Postprzez ahcinga » lut 15, 2017 20:41

Cześć,
zaczynam przygodę z .net i c# w autocadzie i już przy pierwszym kroku napotkałam na problem. Główne pytanie brzmi: Czy jest metoda na debugowanie bez przeładowywania autocada?
Szukałam, ale albo jest to tak banalne, że nikt o tym nie pisze, albo ja nie wiem jak zadać pytanie.

A może coś robię całkiem źle:
Mam Autocada 2017, zainstalowałam Visual Studio Community 2015, zainstalowałam "ObjectARX for AutoCAD 2017 (32-bit and 64-bit)" i "AutoCAD .NET Wizards for AutoCAD 2017 for Visual Studio 2015" ze strony Autodesk.
Tworzę nowy projekt na bazie szablonu "AutoCAD CSharp plug" z .Net Framework 4.5. i mam tam odrazu napisaną metodę która robi: "WriteMessage("Hello, this is your first command.")". Wciskam Start (F5) i uruchamia się autocad gdzie wczytuję dll, polecenie działa. Wciskam stop w VS i autocad się zamyka. Teraz zmieniam coś w kodzie chcę sprawdzić czy działa i znowu F5 i znowu otwieranie nowego autocada, netload, dzaiała i zamknięcie autocada. Ponieważ program jest banalny to w tym wszystkim najwięcej czasu zajmuje to otwieranie i zamykanie autocada i jest to dość irytujące.
Jeśli przyjmę inną metodę, czyli autocada otwieram raz a w VS robię tylko F6, i netload dll to mogę to zrobić tylko raz, bo po wczytaniu biblioteki plik dll jest zablokowany przed edycją dla VS i nie mogę skompilować jeszcze raz tej biblioteki. W tym wypadku wystarczy zamknięcie pliku dwg i otworzenie nowego, ale to też jest nieprzyjemne.

Pozdrawiam
Agniecha
ahcinga
 
Posty: 190
Dołączył(a): gru 28, 2005 19:21
Lokalizacja: Lublin

Re: Problem z debugowaniem w Visual Studio

Postprzez badziewiak » lut 15, 2017 22:26

Działa tylko w 32-bitowych windowsach.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2260
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Problem z debugowaniem w Visual Studio

Postprzez ahcinga » lut 16, 2017 07:45

Jak to? Nie mogę tego pojąć.
W Windows 64 nie ma na to sposobu?
Wszyscy (piszący biblioteki) pracują na 32-bitowym systemie?
Agniecha
ahcinga
 
Posty: 190
Dołączył(a): gru 28, 2005 19:21
Lokalizacja: Lublin

Re: Problem z debugowaniem w Visual Studio

Postprzez badziewiak » lut 16, 2017 10:21

Ja się borykam z tym samym problemem. Po prostu biorę to "na klatę". Był swego czasu wpis na blogu pracownika Autodesku, że raczej nic z tego nie wyjdzie.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2260
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Problem z debugowaniem w Visual Studio

Postprzez w sumie to nie wiem... » lut 16, 2017 15:46

acad = GetObject(, "AutoCAD.Application")
w sumie to nie wiem...
 
Posty: 72
Dołączył(a): kwi 10, 2013 15:44

Re: Problem z debugowaniem w Visual Studio

Postprzez badziewiak » lut 16, 2017 16:02

Czy nie dotyczy to VBA? To jest zupełnie coś innego niż .NET.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2260
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Problem z debugowaniem w Visual Studio

Postprzez w sumie to nie wiem... » lut 16, 2017 16:11

nie to nie jest vba..

Dim AcadApp As Object
AcadApp = GetObject(, "AutoCAD.Application")
If Err.Number <> 0Then
Err.Clear()
AcadApp = CreateObject("AutoCAD.Application")
End If


tutaj masz kod na podłączenie się do działającego autocada, jeżeli nie działa to wtedy uruchomi nowego, jeżeli na końcu kodu nie będzie zamknięcia cada to cały czas będzie można na nim działać.
w sumie to nie wiem...
 
Posty: 72
Dołączył(a): kwi 10, 2013 15:44

Re: Problem z debugowaniem w Visual Studio

Postprzez DJ Ecstasy » mar 18, 2017 14:12

Nie, nie da się bez przeładowania AutoCADa. Niby jak chcesz nadpisać bibliotekę .dll skoro jest używana przez AutoCADa? Za każdym razem musiałbyś tworzyć nową bibliotekę, z nową nazwą i na nowo wczytywać do CADA.
DJ Ecstasy
 
Posty: 29
Dołączył(a): lis 09, 2009 15:44
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników