_

Problem z instalacją EdgeCam

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez Shym » lip 18, 2006 14:06

Może i masz rację. Troche się zapędziłem :? Ale moim zdaniem producenci powinni udostępnić troche więcej. Z tego co wiem nawet uczelnie muszą płacić za wersje edukacyjne (są w końcu konkurencją dla komercyjnych kursów) a ci z moich kolegów, którzy są na prawde nieźli w te klocki uczą się właśnie na crackach a nie na 30 dniowych wersjach. Może nie zgodna z prawem i smutna ale taka jest prawda.
Shym
 
Posty: 25
Dołączył(a): lut 18, 2006 19:30
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez Radekkk1984 » lip 18, 2006 18:57

Dzięki za zrozumienie Shym właśnie o to i tylko o to mi chodzilo żeby odpalić EdgeCama .
A co do shilkadriver-a to czytaj uważnie posty gdzie niby napisałem ze chce mieć full opcje chodziło mi tylko o odpalenie go wcześniej nawet nie wiedziałem o co chodzi z tymi kodami sterującymi gdyż dopiero próbuje sie cos o nim dowiedzieć. Kody sterujące CNC nie są mi do niczego potrzebne nie pracuje w żadnym zakaładzie i nie mam dostępu do takich obrabiarek więc jeżeli masz juz kogoś nazywać złodziejem to może poszukaj blizej siebie . Shym dokladnie wytłumaczył po co nam studentom pełna wersja.
I jeszcze jedno że ktoś jest na studiach nie oznacza że obowiązkowo musi pić . Nie przypisuje sie komuś łatek nie znając go . Nie robie z siebie świętoszka ale napewno nie jestem pijakiem.
Jeszcze raz dzięki Shym ale jednak musze poszukać tej ksiązki pozdrawiam
Radekkk1984
 
Posty: 5
Dołączył(a): lip 15, 2006 17:55

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez sosiek » lip 18, 2006 21:49

Z tego co wiem w Helionie nakład tej tańszej książki do EdgeCam'a został wyczerpany ale może zainteresuje Cię coś takiego http://www.allegro.pl/item114476765_edgecam_komp_wspomaganie_wytwarzania.html tylko upewnij się czy jest z CD!
Avatar użytkownika
sosiek
 
Posty: 39
Dołączył(a): kwi 05, 2006 12:57
Lokalizacja: rzeszów

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez shilkadriver » lip 19, 2006 07:38

Sprawa nr 1: Nie obrazaj sie Radzio bo nie o to mi chodzilo. O wodeczce mowilem w formie zartu przeciez i specjalnie umieszczalem emotki przy tym.
Sprawa nr 2: Nie wiem w czym jest problem z odpaleniem Edge Cama. Instalujesz i odpalasz, prosta sprawa. Ewentualnie w trayu w kluczu licencji trzeba zaznaczyc ze chcesz uzywac wersji studenckiej.
Sprawa nr 3: Nie pierdziel mi tu ze nie potrafie czytac Twoich postow. Pozwolisz ze zacytuje: "...nie potrafie uruchomić EdgeCam ma za mocne zabezbieczenia był bym wdzięczny jak ktoś moze napisałby mi pełną instrukcję jak go uruchomić lub dął linka do jakiegoś sensownego cracka...". Wyraznie chcesz spiracic program. Bez cracka Edge Cam dziala jak najbardziej poprawnie ale tylko w wersji studenckiej. Crack jest nie potrzebny wogole do uruchomienia tego programu a do uzyskania licencji komercyjnej. I kto tu kogo nazywa zlodziejem?
Apropos instrukcji to jest ona w pkt 2 niniejszego postu :P
Sprawa nr 4: Ciesze sie ze Wy studenci chcecie sie uczyc specjalistycznego oprogramowania. Byc moze kiedys nawet uda nam sie wspolpracowac. Niestety prawa rynku jesli chodzi o oprogramowanie sa takie a nie inne (np: za 30 dniowa wersje testowa MasterCama trzeba zaplacic 100$!!!, gdzie np taka sama wersja Edge Cama jest za free) i pytanie o lamanie zabezpieczen takich programow na stronie, ktora promuje Edge Cama jest chyba nie na miejscu. To tak jakbys poszedl na komisariat i zapytal sie czy nie maja sprzedac 2 gramy trawska.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez sosiek » lip 19, 2006 15:54

Ja też jestem studentem IV roku, Mechanika i Budowa Maszyn na PRz w Rzeszowie. Muszę powiedzieć że uczelnia tylko w stopniu podstawowym wtajemnicza nas w praktyczne zastosowanie systemów CAD\CAM (o CAE nawet nie wspominam :/ ). Chcąc wiedzieć coś więcej musimy sami drążyć temat, w moim przypadku jak do tej pory na uczelni nauczyłem się obsługi AutoCAD'a oraz modułu Part w UNIGRAPHICS'ie. Jako dociekliwy człowiek samodzielnie zgłębiam tajniki SoildEdge'a, EdgeCAMA oraz pracuję w systemie CATIA.
Chcąc jeszcze bardziej się rozwijać załatwiłem sobie praktyki na całe wakacje w owianym sławą WSK Rzeszów S.A. i muszę powiedzieć, że nieco się zawiodłem gdyż trafiłem do biura technologicznego i w gruncie rzeczy dali mi robotę "na odwal się" zamiast mnie próbować przyuczyć do robienia czegoś bardziej pożytecznego lub też spróbować wykorzystać wiedzę przeze mnie już posiadaną:(
Podsumowując: biednemu studentowi zawsze wiatr w oczy ale nie wolno się poddawać!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH STUDENTÓW!!! ;)
Avatar użytkownika
sosiek
 
Posty: 39
Dołączył(a): kwi 05, 2006 12:57
Lokalizacja: rzeszów

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez Radekkk1984 » lip 19, 2006 20:40

Chciałem cracka do programu z tego względu że u mnie jakimś dziwnym trafem nie chodzi żadna wersjia nawet 30 dniowa . Nie ma tez u mnie żadnego zapytania o rodzaj instalacji (studencka) dlatego tez postanowiłem nadać tu posta z zapytaniem o szczegółowe info na ten temat. jak widać nie wszyscy do końca zrozumieli moje przesłanki bądz niezbyt jasno sie wyraziłem.
A strona jest o ile sie nie myle www.cad.pl więc nie widziałem do tego lepszego miejsca a ze od czasu do czasu pjawi sie reklama EdgeCAm itp.
Ale wporządku przeciez to nie forum na spory.

Przykładem naszych trudów w zdobywaniu wiedzy CAM,CAD no i oczywiście CAE (o czym niestety tylko słyszałem ) jest sosiek który jak widać ma podobne problemy do moich. Sosiek widzisz jednak przyjdzie nam się jeszcze pare lat pomęczyć zanim trafimy do jakiejś firmy i może oni pokażą nam specyfikę tych programów ale jak mówię to tylko może.

Trudno widocznie mając pełną wersję EdgeCam-a w domu wygenerujemy kod na krajalnice do chleba a później zarobimy na nim wielkie pieniądze :) :lol:
pewnie dlatego tak trudno ją nam udostępnic hehe
Aha faktycznie nakład ksiązki wydawanej przez wydawnictwo helios został wyczerpany

Pozdrawiam wszystkich
Radekkk1984
 
Posty: 5
Dołączył(a): lip 15, 2006 17:55

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez shilkadriver » lip 20, 2006 07:39

W takim razie jak nie dziala bez cracka to i z crackiem nie pojdzie. Problem tkwi albo w kiepskim sprzecie, albo niepoprawnej instalacji albo instalujesz Edga na systemie innym niz Windows 2000/XP Pro.
Posty o niepoprawnym dzialaniu Edge Cama juz sie pojawialy na tym forum, wystarczy uwaznie przegladnac. A jezeli jakis blad sie juz pojawia to trza by go dokladnie opisac a nie tylko ze "nie dziala".
http://www.cad.pl/wwwboard/about55041.html
Radekkk1984 napisał(a):...bądz niezbyt jasno sie wyraziłem...

No wlasnie niezbyt jasno - stad te nieporozumienia. No ale my tu nie jestesmy od zgadywania co sie dzieje u Ciebie na kompie. Trzeba by napisac cos wiecej.
Aha i jeszcze jedna najwazniejsza sprawa o ktorej mozesz Radek nie wiedziec.
Aby Edge Cam sie uruchomil najpierw trzeba wlaczyc klucz licencji - plik edgecls.exe. W przeciwnym wypadku wywali komunikat o braku klucza. No ale to jest sprawa tak oczywista jak to ze biale jest biale a czarne jest czarne. :P

A w kwestii poznania branzy to polecam wybrac sie na targi Euro Tool do Krakowa w jesieni. Odbywaja sie tam seminaria, wyklady, sa maszyny, narzedzia i fachowcy. Mozna pytac, sluchac, rozmawiac i chlonac wiedze a nie tylko narzekac ze nikt nie chce Was nauczyc.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez John » lip 20, 2006 19:44

Witam po długich gipsowych wakacjach (noga juz zdrowa) :)

Radekkk1984 piszesz że:
"Aha faktycznie nakład książki wydawanej przez wydawnictwo helios został wyczerpany "

Z tego co skopiowałem brunatnie z www.helion.pl:
EdgeCAM. Komputerowe wspomaganie obróbki skrawaniem (65.00 PLN)
EdgeCAM. Komputerowe wspomaganie wytwarzania
EdgeCAM. Komputerowe wspomaganie wytwarzania. Wydanie II wrzesień 2006

starej knigi nie polecam, więc powakacjuj i we wrześniu bedziesz miał świeżą jesienną literaturę :)

a jeśli chcesz uruchomić wersje studencką zaznacz taką opcję na kluczu edgecam "Student Edition"obok zegara windows

Pozdr
John

[/list]
John
 
Posty: 105
Dołączył(a): paź 03, 2005 13:46
Lokalizacja: BiesCzady

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez Radekkk1984 » lip 20, 2006 23:19

wielkie dzięki John napewno skorzystam z porady.
Problem napewno nie tkwi w sprzecie bo mam athlona 3000 64 bitowego 128 mega grafy , 512 mb ramu na win XP pro więc raczej to nie to.

Dowiadywałem sie o kursy i targi no i wybacz ale jechanie do Krakowa mi sie nie widzi i za drogo przede wszystkim a kurs np na tokarke 4 osiówke na politechnice gdańskiej kosztuje 2000 zł sprawdzałem dzisiaj więc to też odpada.
Pozostaje czekanie do września na ksiazeczke pozdrawiam
Radekkk1984
 
Posty: 5
Dołączył(a): lip 15, 2006 17:55

Re: Problem z instalacją EdgeCam

Postprzez shilkadriver » lip 21, 2006 00:35

Pamietaj, ze z ksiazki nie nauczysz sie doboru parametrow obrobki. Takich rzeczy dowiesz sie jedynie od fachowcow (bo to co podaja w katalogach narzedzi nie zawsze wychodzi narzedziu na dobre). Poza tym, przyklady z Edge Cama a obrobka na serio to dwie rozne rzeczy. Wiec jesli myslisz o CNC juz na powaznie to wizyta na targach Cie nie ominie.

A jesli chodzi o uruchomienie Edge Cama i o to zebys napisal cos wiecej to nie mialem na mysli konfiguracji sprzetowej, tylko to co sie dzieje po dwukliku na ikonke Edge Cama na pulpicie.
Rozumie, ze dobre sterowniki od karty i najnowszego DirectX'a masz zainstalowane a w pasku tray (ten z zegarem Windowsa) masz wlaczony klucz licencji.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników