_

Problem z kopiowaniem ctrl+C, ctrl+V

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Problem z kopiowaniem ctrl+C, ctrl+V

Postprzez DawidK » lis 19, 2017 14:56

Witajcie
Natrafiłem na problem na który nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Otrzymałem od osoby, z którą wcześniej nie współpracowałem rysunek (nazwijmy go A), z tego rysunku przekopiowałem ctrl+C, ctrl+V jeden element do rysunku B, od tej pory jakiekolwiek kopiowanie choćby najprostszej linii w obrębie rysunku B zawiesza Autocada na jakieś 20 sekund przy kopiowaniu do schowka i około 10 sekund przy wklejaniu. Przed skopiowaniem elementu z rysunku A mój rysunek reagował poprawnie. Dalej kopiowanie z rysunku B dowolnego elementu na rysunek C spowodowało powielenie problemu na rysunku C, resetowałem listę skal, używałem Purge ale nic to nie dało. Na rysunkach pracuje kilka osób i przez ten problem mamy już wiele rysunków w ten sposób "uszkodzonych".
Rysunek A oczywiście od początku też się tak zawieszał.

Jak dojść co skopiowałem z rysunku A co ma wpływ na takie działanie rysunku?
DawidK
 
Posty: 2
Dołączył(a): lis 19, 2017 14:39

Re: Problem z kopiowaniem ctrl+C, ctrl+V

Postprzez AB Engineering » lis 20, 2017 22:44

Nie wiem czy to ten sam problem. Ale zdarzyło mi się, że pewnego razu jeden z moich rysunków zaczął chodzić mi bardzo wolno i się przycinał. Kopiowanie do innego pliku nic nie pomagało i trwało długo. Okazało się, że były przestawione ustawienia (kontrola widoku):
ustawienia.JPG
ustawienia.JPG (10.12 KiB) Przeglądane 552 razy

Najlepsze było to, że na rysunku kontrola widoku i wszystko wyglądało w porządku. Dopiero po ponownym ustawieniu kontroli widoku wszystko zaczęło działać.
AB Engineering
 
Posty: 49
Dołączył(a): sie 04, 2017 19:03

Re: Problem z kopiowaniem ctrl+C, ctrl+V

Postprzez DawidK » lis 21, 2017 16:01

Niestety to nie to. Ogólnie wszystkie operacje na rysunku działają poprawnie - nic się nie przycina - dopóki nie chcę czegoś skopiować czy to w obrębie rysunku czy do innego pliku.
Zauważyłem jeszcze, że podczas tego zawieszenia zawsze robi zapis pliku. Podejrzewam że razem z kopiowanym elementem skopiowałem coś co zamula rysunek. Sprawdzałem Xrefy, style ale wszystko wydaje się w porządku. Co jeszcze zauważyłem, te uszkodzone pliki bardzo mocno urosły i zajmują po kilka MB, a powinny na pewno poniżej 1 MB.
DawidK
 
Posty: 2
Dołączył(a): lis 19, 2017 14:39

Re: Problem z kopiowaniem ctrl+C, ctrl+V

Postprzez kojacek » lis 21, 2017 16:12

Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5435
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Problem z kopiowaniem ctrl+C, ctrl+V

Postprzez Nożycoręko » cze 30, 2018 13:42

Czy jest jakaś rada na ten problem?
Mam to samo co autor
Z tym że to ja mam uszkodzone wszystkie pliki i "infekują" obce
Nożycoręko
 
Posty: 11
Dołączył(a): gru 09, 2017 10:58

Re: Problem z kopiowaniem ctrl+C, ctrl+V

Postprzez agregu » lip 04, 2018 07:15

hej
Miałem ostatnio problemy z kopiwoaniem do schowka - pomógł audit

Natomiast kiedys gdy przycinał mi sie rysunek przy rysowaniu np polilinii pomógł purge aplikacji
(command "_.-purge" "_r" "" "_n")


Tak nawiązując jeszcze to, to polecenie purge powyżej najlepiej wykonac najpierw we wszystkich odnosnikach a potem w rysunku głównym (z instalacją czy z tym nad czym pracujesz)

Z doświadczenia z pracy na odnosnikach powiem tak - gdy dostaje nowa architekture czy wentylację itd..., które podkładam do swoich rysunkow. To w otrzymanym rysunku robie audit, potem wyżej opisany purge, a nastepnie zawartość modelu kopiuje do nowego czystego pliku i dopiero to używam jako odnośnik. Powyższe powoduje że rysunki które podkładam góbia naprawdę grube kg w stosunku do oryginałów - no i mniej "sieją"...
_____________________________________________________________________________________
Nakladka do projektowania instalacji elektrycznych i teletechnicznych
www.TTCAD.pl
agregu
agregu
 
Posty: 58
Dołączył(a): kwi 22, 2011 08:35

Re: Problem z kopiowaniem ctrl+C, ctrl+V

Postprzez Nożycoręko » lip 31, 2018 19:00

Dla potomnych, jedyne co udało mi się zdziałać w tym temacie to:
- Skopiowanie całości modelu do dowolnej rzutni(np rzutnia A) z konkretnym punktem wstawienia i zapisanie rysunku
- utworzenie nowego rysunku i wczytanie do niego rzutni z szablonu - uszkodzonego pliku z poprzedniego punktu tj. wczytanie z niego rzutni A do której skopiowałem model.
- przeniesienie z rzutni A w nowym pliku elementów skopiowanych z modelu do modelu nowego rysunku i zapisanie

Po tej operacji wszystko działa szybciej(menadżer warstw, drukowanie, operacje w blokach ich zapisywanie, kopiowanie ctrl c ctrl v, waga pliku spadła z kilku np 7MB do kilkuset KB) Skopiowanie jakiegokolwiek elementu do naprawionego pliku z pliku uszkodzonego psuje plik. Przyczyny tego nie znalazłem.
Nożycoręko
 
Posty: 11
Dołączył(a): gru 09, 2017 10:58


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników