_

[INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez Rafal8728 » paź 12, 2017 14:20

kurcze, załamka dalej bez zmian, mnie zastanawia co spowodowało że wszystko było ok a nagle się popsuło....
Rafal8728
 
Posty: 8
Dołączył(a): paź 12, 2017 11:51

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez NewJoker » paź 12, 2017 18:59

W takim razie wychodzi na to, że musiałbyś zainwestować w Excela (nie wiem czy są jakieś wersje próbne czy trzeba normalnie kupić pakiet) i zrobić tę sztuczkę z rejestrem. Z tym, że to nadal nie gwarantuje działania, bo może być problem z kompatybilnością starego Inventora z nowym Excelem.
NewJoker
 
Posty: 134
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez Rafal8728 » paź 13, 2017 11:31

Na chwile obecną obeszło się bez MS excela. Pomogło przywracanie systemu do tygodnia wstecz, tylko że to jest chwilowy zabieg, który na dłuższą metę nie rozwiązuje problemu. Bynajmniej na razie chwilowo wszystko działa.
Rafal8728
 
Posty: 8
Dołączył(a): paź 12, 2017 11:51

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez 4thQuarter » paź 13, 2017 13:59

Dziś odkryłem identyczny problem. Wczoraj przy wyłączaniu kompa ściągało jakąś aktualizację windowsa i podejrzewam że to ona coś popsuła.
Dodam że mam Windows 8.1, zainstalowanego Office 2016 i Inventora 2015.
4thQuarter
 
Posty: 15
Dołączył(a): lut 02, 2016 12:41

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez NewJoker » paź 13, 2017 14:22

Też uważam, że to wina update’u Windowsa. Wczoraj nie chciało mi dodać połączenia śrubowego do modelu płytki stabilizującej kręgosłup. A jeszcze kilka dni temu ta opcja działała jak modelowałem korpus pompy odśrodkowej.
NewJoker
 
Posty: 134
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez Rafal8728 » paź 13, 2017 14:42

No ja też zapomniałem dodać że miałem dzień prędzej aktualizację windowsa (windows 7), więc radzę zrobić przywracanie systemu i wyłączyć automatyczną aktualizację.
Rafal8728
 
Posty: 8
Dołączył(a): paź 12, 2017 11:51

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez NewJoker » paź 13, 2017 15:22

Tylko to jest o tyle dziwne, że każdy z nas ma innego Windowsa. Ja mam dziesiątkę. Ale może wprowadzili jakieś zmiany obejmujące różne wersje.
NewJoker
 
Posty: 134
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez piotrekm13 » paź 13, 2017 19:05

Windows 7, Inventor 2011
Niedawno miałem dużą aktualizację i wczoraj tez mnie dziwiło że nie mogę zrobić otworu gwintowanego. Nie miałem czasu się zastanawiać więc zrobiłem gładki, a na rysunku oznaczyłem z "M". Muszę sprawdzić czy nadal jest problem, ale wygląda że tak.
Microsoft znów coś namieszał.
piotrekm13
 
Posty: 624
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez 4thQuarter » paź 13, 2017 20:43

Mi pomógł link wstawiony wcześniej przez NewJokera - http://blogs.rand.com/support/2012/07/i ... lable.html
Konkretnie to co jest pod koniec z poprawieniem wpisu w rejestrze.
Z ciekawszych rzeczy, po zmianie w rejestrze i odpaleniu inventora przy pierwszym użyciu danej biblioteki gwintów (ISO, ANSI etc) bardzo długo mielił i na końcu wywalił komunikat że plik threads.xls jest zapisany w starszej wersji excela niż zainstalowana i musi przeliczać cały arkusz ponownie przy uruchomieniu. Dla pewności otworzyłem ten plik i nadpisałem (poprzez zapisz jako) w nowszej wersji. Ktoś wcześniej wstawiał linka do wątku na forum autodesku gdzie gość miał ten sam problem i nagle zadziałało mu z open officem (bez kombinowania z rejestrem itp) - może również nadpisał sobie ten plik że był w wersji zgodnej z tym programem i dlatego ruszyło?
4thQuarter
 
Posty: 15
Dołączył(a): lut 02, 2016 12:41

Re: [INVENTOR 2012] Problem z otwrem gwintowanym

Postprzez NewJoker » paź 14, 2017 20:12

Mamy potwierdzenie, że problem jest spowodowany updatem Windowsa. Ekipa Autodesku już pracuje nad rozwiązaniem:

https://knowledge.autodesk.com/support/ ... 41676.html

Tutaj wątek poświęcony naszemu problemowi:

https://forums.autodesk.com/t5/inventor ... -p/7457431

Zresztą założył go Polak. Czyżby któryś z Was ? ;-)

Jeszcze jeden link. Z dedykacją dla Rafal8728, bo opisuje dokładnie ten problem, od którego zaczął się niniejszy temat:

https://knowledge.autodesk.com/support/ ... ialog.html
NewJoker
 
Posty: 134
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników