_

[Abaqus] Problem z siatką

Forum o CAE.

[Abaqus] Problem z siatką

Postprzez Kefir » maja 01, 2016 14:58

Cześć,

Mam problem z przygotowaniem modelu do meshowania. Zwykle aż taki oporny nie był. Myślicie, że to kłopot z importem? Docinałem już te trudne połączenia, naprawiałem co się dało, ale w efekcie nie łączy tam gdzie powinien. Siatka przebija model zamiast łączyć te powierzchnie. Nie jestem szpecem jeśli chodzi o Abaqusa ;)

W załączniku pliki z tym, co się konkretnie dzieje.
Załączniki
2.JPG
1.JPG
Kefir
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 10, 2013 20:58

Re: [Abaqus] Problem z siatką

Postprzez Piotrek_Zet » maja 01, 2016 22:53

Jak dla mnie problem z geometrią.
Próbowałeś np w modelerze przyciąć te 2 powierzchnie, a następnie je połączyć?
Wygląda to tak, jakby te 2 elementy nie były ze sobą połączone, to są 2 shelle?
Piotrek_Zet
 
Posty: 112
Dołączył(a): lis 23, 2013 17:40

Re: [Abaqus] Problem z siatką

Postprzez Kefir » maja 02, 2016 11:28

Zaraz spróbuję ;). Już chyba wiem co masz na myśli. Tak. To są dwa shelle
Kefir
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 10, 2013 20:58

Re: [Abaqus] Problem z siatką

Postprzez Kefir » maja 02, 2016 11:47

Faktycznie problem wynikał z połączenia powierzchni, choć co ciekawe model importowany ze stepa wyraźnie wykazywał przecinanie się powierzchni w tamtym miejscu, co umożliwiło ich docięcie za pierwszym razem
Kefir
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 10, 2013 20:58


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników