Cześć Wazną sprawą jest tez skąd model mamy , nie jest to zancznie widoczne ( kształt zrobionego detalu )kiedy np jezeli chodzi o solid cama model robiony jest w solid worksie przy dosc wysokiej tolerancji pr. camującego siegajacej 0.01mm, jezeli w innym programie jest model wykonany , to dla solid cama jest wazny import, najłagodniej przyjmuje on bowiem pliki poza sldrpt.pliki parasolid ( .x_t, .X_b, xmt_txt., xmt_bin), pózniej pliki acis ( . sat), a jeszcze ok sa pliki stepa ( .step, stp.)
, z doswiadczenia wiem ze nie dobre sa pliki .igs, poniewaz nie mają one zapisu bryłowego , tylko powierzchniowego , zamienia on bowiem bryłe na powierzchnie.

, w czasie exportu), Zakładając oczywiscie ze interpolacja łukowa jest włączona, bo nie zawsze da sie łukową zrobic !!
Pomińmy nawet rodzaj programu camowskiego , bede wdzieczny jezeli ktoś mi przesle kod , nie w trzech osiach tylko w dwóch z interpolacją łukową o zapisie ( I , J ), iso , lub ( CC , C , itp ) dla Han, Lub ( x.... , y... R.. ) dla hasa , Dal frezarek -- na elipse , układ zawiesdzony w srodku
połowicznym elipsy , przy czym dłuzsza oś niech bedzie pokryta z osią x układu. Moze sie myle , moze sie myle , ale jak nie opiszemy tej elipsy w bardzo dużą ilosc łuków, bardzo bliskiej kształtowi elipsy, nie ma szans na kod , w którym to nie zostanie zaaprokrymwana elipsa na krótkie odcinki lin prostych , Tworzących wielobok zamkniety , opisany na tejze elipsie , pomimo właczonej interpolacji łukowej
Dlatego wg. mnie, ale moge sie mylić , wazny jest interfejs matematyczny programu , czy jest on na jądzrze parasolida ( sw, inv, se, ugx, catia, proE, tflex)
czy an jądrze acisa ( acad , mechanical . rihno, matlab, master, megacad )
Zauwazyć to idzie nawet przy obróbce prostych powierzchniw sc , zauwazalne sa małe trójkąciki na gotowym elemencie , jakią przyjął program siatke elementów skonczonych (MES) , to jest główny problem parasolida jezeli chodzi o podział brył
Jezeli zas wezmiemy jądro mat. acisa , zamienia on w inny sposób , lecz ma gigamntyczne problemy z bardziej skomplikowanymi zapromieniowaniami, i operacjami boolowskimi.
Jezeli chodzi o dziedzine programowania numerycznego i projektowania komputerowego jest dziedziną młodą, szybko rozwijającą sie i stale udoskanala sie .