_

[Inventor 2020] Problem z symulacją dynamiczną

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

[Inventor 2020] Problem z symulacją dynamiczną

Postprzez Synek321 » maja 11, 2021 08:44

Witam,
Ostatnio zajmuję się modelowaniem podnośnika nożycowego w ramach pracy dyplomowej i chciałbym wyznaczyć siły w sworzniach. Zamodelowalem nożyce, połączyłem wszystko wiązaniami tak, żeby wyglądało to jak mechanizm podnośnika, a następnie wstawiłem sworznie. Symulacja dynamiczna wygląda okej, bo podnośnik wykonuje swój ruch prawidłowo, tylko chciałbym za pomocą graphera podejrzeć siły w sworzniach do dalszych obliczeń. I tutaj się pojawią problem, bo podczas całej symulacji maksymalna siła w sworzniach to około 15N, przy czym sam udźwig podnośnika to 1000kg. Podejrzewam, że Inventor nie przenosi mi jakoś obciążenia na sworzeń, bo w nożycach i innych elementach wychodzą normalne wyniki. Próbowałem już wstawiać sworznie za pomocą wiązań zestawiajacych, wstawiających lub połączeń obrotowych, ale ciągle to samo. Tak samo sworzeń dodawałem za pomocą generatora lub na piechotę sam modelowałem, ale nic to nie daje. Tak jakby nie było żadnego kontaktu między sworzniem a nożycami.
Czy wie ktoś jak rozwiązać taki problem, bo już naprawdę nie mam pomysłu, a potrzebuję to na już...
Pracuję w inventorze 2020.
Z góry dziękuję za pomoc!
Synek321
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 11, 2021 08:21

Re: [Inventor 2020] Problem z symulacją dynamiczną

Postprzez NewJoker » maja 11, 2021 10:26

Może to się przyda, choć to trochę inny typ podnośnika:
https://youtu.be/EMv73IBepf4

Najlepiej by było zrobić obliczenia analityczne, korzystając z zasad statyki, potraktować te sworznie jako przeguby i wyznaczyć reakcje w nich występujące żeby mieć punkt odniesienia.
NewJoker
 
Posty: 1133
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [Inventor 2020] Problem z symulacją dynamiczną

Postprzez Synek321 » maja 11, 2021 19:57

Niestety nic z tego filmiku nie pomaga, ciągle ten sam problem...
Właśnie chciałem to sobie ułatwić i obliczyć to za pomocą inventora, ale nic nie wychodzi

Wykonałem analizę naprężeń dla całego podnośnika w najwyższym położeniu i również występuje ten problem. Naprężenia w sworzniach są rzędu 0,001MPa. Tak jakby Inventor w ogóle pomijał ten sworzeń i nie było żadnego kontaktu między nimi a nożycami. Wygląda to po prostu jakby sworznie podczas analizy przenikały się z nożycami i nie współpracowały między sobą.
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać taki problem?
Synek321
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 11, 2021 08:21


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników