_

Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna Z

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna Z

Postprzez Grander » paź 16, 2020 12:33

Cześć

Mam problem z autocadem, konkretniej chciałbym rysować w 3D więc przechodzę w tryb modelowania (3D modeling).

I tu pojawia się problem, autocad nadal rysuje mi w płaszczyźnie np mam linie o rzędnych z=0 i z=1 gdy zaznaczę koniec linii o rzędnej z=1 to autocad łapie tylko punkty z płaszczyzny z=1. Gdy chce ze sobą połączyć 2 punkty np. z=2 z punktem który znajduje się na płaszczyżnie z=1 to program tworzy odcinek który jest tylko w płaszczyźnie z=2 (łączy tylko po X i Y a już po Z nie)


komendy:
OsnapZ = 0 - nic nie daje
Elev - mogę tylko zmienić rzędną na której rysuje ale nadal nie mogę zrobić lini łączącej różne poziomy
Grander
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 16, 2020 12:09

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

Postprzez gieborywar » paź 16, 2020 14:40

Zmień widok na jakiś izometryczny, albo po prostu shift+środkowy przycisk myszki i masz orbitę.
Jak muszę coś połączyć z różnych poziomów, to tak własnie robię. Zmiana widoku pomaga w orientacji.
gieborywar
 
Posty: 115
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

Postprzez Grander » paź 28, 2020 09:46

gieborywar napisał(a):Zmień widok na jakiś izometryczny, albo po prostu shift+środkowy przycisk myszki i masz orbitę.
Jak muszę coś połączyć z różnych poziomów, to tak własnie robię. Zmiana widoku pomaga w orientacji.


Fajnie, że odpisałeś :)


To niestety nie rozwiązuje problemu

Nawet gdy jestem w widoku 3D (widzę wszystkie osie (x,y,z) ) to Cad nadal rysuje w jednej płaszczyźnie tak jak wyżej napisałem.

Czyli chcę stworzyć linie w przestrzeni. Punkt początkowy [0,0,0] najeżdzam kursorem we wcześniej przygotowany punkt o współrzędnych [1,1,1] - klikam - a Cad robi mi linie z punktu [0,0,0] do [1,1,0]

Może to trywialne, ale nic nie zmieniałem w ustawieniach Cada i właśnie tak zaczął się zachowywać, nie wiem o co chodzi
Grander
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 16, 2020 12:09

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

Postprzez gieborywar » paź 28, 2020 11:00

A jak wprowadzasz "z ręki" współrzędne początku i końca linii to też nie łapie drugiego "Z"?
gieborywar
 
Posty: 115
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

Postprzez Grander » paź 29, 2020 17:43

Tak, jak już z palca wbije odpowiednie rzędne to linia je przyjmie, więc na prawdę jest to dla mnie dziwne, że kursorem nie łapie
Grander
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 16, 2020 12:09

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

Postprzez kszyho » paź 30, 2020 09:46

Masz włączone ORTHO?
www.ksprojekt.eu
kszyho
 
Posty: 189
Dołączył(a): lis 15, 2005 08:50

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

Postprzez kluska » lis 01, 2020 22:21

włącz w opcjach
Obrazek
--
Pozdrawiam
Krzysiek
kluska
 
Posty: 44
Dołączył(a): kwi 23, 2010 09:12
Lokalizacja: Ziemia Sieradzka

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

Postprzez Grander » lis 04, 2020 11:17

Ciesze się, że odpisujecie, ale to nadal nie to :(

Mam wyłączone ORTHO

I mam włączoną opcję która jest wskazana wyżej. przesyłąm screena moich opcji:
Załączniki
123.png
Grander
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 16, 2020 12:09

Re: Problem z ustawieniami autocada 3D - zablokowana rzędna

Postprzez kszyho » lis 04, 2020 12:33

To zobacz co będzie jak włączysz ORTHO. Generalnie to w 3D to też rysujesz na płaszczyznach tylko trzeba je odpowiednio ustawiać.
www.ksprojekt.eu
kszyho
 
Posty: 189
Dołączył(a): lis 15, 2005 08:50


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników