_

Problem z watstwą w PDF

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Problem z watstwą w PDF

Postprzez sebstan » kwi 06, 2017 16:29

Cześć,
Problem polega na widocznej jednej warstwie "0" zamiast wszystkich warstw. Warstwy które mają być wyświetlone są włączone (zaznaczone by drukować i widoczne w programie - załącznik) w edytorze warstw. W Ustawieniach strony jest zaznaczona opcja dodaj warstwy do pliku (załącznik). W momencie gdy zaznaczam że warstwa "0" ma nie być drukowana lub niewidoczna nie mam żadnej warstwy. Wiem że układ (okno które można dostosować do wielkości kartki) jest w warstwie "0". Wydaje mi się, że inne warstwy są jakoś zagnieżdżone w warstwie "0" ale nie wiem jak je rozdzielić(?) zrobić tak by w PDF były widoczne inne warstwy też. Obraz wyświetla się prawidłowo. Na warstwie "0" nie ma żadnych elementów widocznych na wydruku. Wersja ACAD 2014.
Za każdą odpowiedź dziękuję.
Szukałem w google ale bez konkretnej odpowiedzi.
Pozdrawiam i dziękuję.
Załączniki
Znaduje.jpg
Wyłączona.jpg
Wyłączona warstwa "0"
Włączona.jpg
Włączona warstwa "0"
Widok warstw acad.jpg
Warstwy
Widok opcji.jpg
Zaznaczone w programie by pokazywać warstwy
sebstan
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 06, 2017 15:49

Re: Problem z watstwą w PDF

Postprzez badziewiak » kwi 08, 2017 12:20

Warstwy "0" się nie dotyka podczas normalnego malowania. Jest zarezerwowana tylko dla definicji bloków i kropka. Warstwa ta jest współdzielona z odnośnikami. Jeśli coś w rysunku i odnośniku jest na warstwie "0" i tę warstwę wyłączysz, elementy na tej warstwie znikną i w rysunku i w odnośniku. Wstawienie odnośnika na warstwie "0" nie powinno być problemem, ale czasem jednak doświadczyłem problemów z widocznością warstw. Powtórzę jeszcze raz: Nie używać warstwy "0" do normalnego bazgrania.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2258
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Problem z watstwą w PDF

Postprzez sebstan » kwi 12, 2017 17:19

Cześć,
Dziękuję za odpowiedź. Będę pamiętał, ale mam pytanie. Czy zapisując w pliku pdf z podziałem na warstwy jest możliwość eksportu bazując na widoku realistycznym lub jakimś innym pomijając 2D Model szkieletowy?
Bo zauważyłem że Model szkieletowy wyświetla wszystko jak powinno ale wyprowadzone w innym widoku z podziałem na warstwy to pdf wyświetla tylko jedną warstwę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
sebstan
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 06, 2017 15:49

Re: Problem z watstwą w PDF

Postprzez akor » kwi 13, 2017 16:32

bazując na widoku realistycznym

W końcu chyba zrozumiałem, chodzi Ci o drukowanie z różnymi stylami wizualnymi.
Jeżeli użyjesz innego stylu niż Szkieletowy 2D to program drukując go do PDF zamienia rysunek wektorowy na obraz rastrowy (tutaj gubi informacje o warstwach) i zapisuje go jako PDF.
Można łatwo podglądnąć tą zamianę na raster oglądając PDF w powiększeniu - wszystkie linie i krawędzie dotknięte są nieuleczalną chorobą pikselozą. Drukując ze stylu wizualnego Szkieletowy 2D mamy idealne linie.
Odpowiadając na Twoje pytanie wprost - nie ma takiej możliwości.
akor
akor
 
Posty: 476
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Problem z watstwą w PDF

Postprzez sebstan » kwi 13, 2017 20:18

Cześć, dzięki za odpowiedź. Ona odpowiada na wszystkie problemy.
Dzięki.
sebstan
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 06, 2017 15:49


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników