_

problem z zaokrągleniami

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

problem z zaokrągleniami

Postprzez WujekGreg » gru 07, 2013 15:06

Witam

Otóż mam problem ze zrobieniem kilku zaokrągleń, jako iz nie mam duzej praktyki w autocadzie a ostatni rok spedzilem praktycznie tylko i wylacznie w cati to niestety nie moge sie uporac z tym rysunkiem. Proboje funkcja zaokraglij ale wyskakuje mi ze wartosc jest zbyt duza i nic z tego nie wychodzi wiec dochodze do wniosku iz zapewne jest jakas inna magiczna funkcja na zrobienie zaokraglen jakie mnie interesuja. Chodzi mi o zaokraglenia w rzucie z boku (wszystkie o wartosci 6 ). Prosze o jakies porady bo nie chcialbym spedzic polowy dnia na meczeniu sie z zaokragleniami.
Załączniki
ppt 1.png
WujekGreg
 
Posty: 6
Dołączył(a): gru 07, 2013 15:01

Re: problem z zaokrągleniami

Postprzez Kacper Suchomski » gru 07, 2013 19:16

Po kliknięciu komendy "zaokrąglij" kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu i wybierz opcję promień. Wyświetli się pole, w które należy wpisać wartość promienia łuku zaokrąglenia, a następnie "enter" i wybranie lini. Chodzi o to, że nie można zaokrąglić łukiem o promieniu większym niż wymiary tych lini.
Kacper Suchomski
 
Posty: 46
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: problem z zaokrągleniami

Postprzez WujekGreg » gru 08, 2013 11:45

Wiem jak sie robi zaokraglenia i czemu nie moge go zrobic np w prawym dolnym rogu w rzucie z boku, ale wlasnie na tym polega moj problem ze nie potrafie tego wykonac gdy teoretycznie nie ma miejsca na zaokraglenie. Moge zrobic to metodą "na oko" ale nie bedzie to dokladne i duzo prob bedzie zanim uda mi sie trafić z wymiarem.
WujekGreg
 
Posty: 6
Dołączył(a): gru 07, 2013 15:01

Re: problem z zaokrągleniami

Postprzez Rerg » gru 08, 2013 12:26

Cześć. To pewnie jakaś odkuwka czy odlew. Tam nie masz wszystkich prostopadłych ścian, są pochylenia technologiczne, żeby łatwiej detal wyjąć z matrycy lub z formy. Rzutując w jednej płaszczyźnie w AC robi się pewne przekłamanie. Nie wiem, czy moja odpowiedź Cię usatysfakcjonuje, ale z mojego doświadczenia przy projektowaniu odkuwek to zazwyczaj były dwie lub trzy grupy promieni o tej samej wartości: np.: R3 ; R4 i R6. Zazwyczaj tylko jedna grupa „nie dała się narysować” więc na detalu, wymiarowałem te grupy promieni, z którymi nie było problemu, a ta grupa z którą był „problem” to pisałem ogólną uwagę nad tabliczką/w tabliczce: Nieoznaczone (niezwymiarowane) promienie: R6.
To samo dotyczyło się pochyleń technologicznych. Też często się pisało ogólną uwagę, żeby nie „zaczerniać” wymiarami rysunku. :)
Rerg
 
Posty: 192
Dołączył(a): lip 11, 2013 16:25

Re: problem z zaokrągleniami

Postprzez WujekGreg » gru 08, 2013 13:15

Tak tez myslalem zeby zrobic to w ten sposob, dzieki za pomoc :)
WujekGreg
 
Posty: 6
Dołączył(a): gru 07, 2013 15:01

Re: problem z zaokrągleniami

Postprzez mrozonky » gru 10, 2013 16:02

hej, ja mam natomiast inny problem, również nie jestem w cadzie zbyt biegła. Mam wrysowane dwie polilinie, tworzą ze soba kąt prosty - włączam polecenie zaokrąglij i wybieram po kolei obie polilinie. Na dole pojawia się wartość promienia 3.0, próbowałam już również z 4.0 i 1.0 - bez skutku - kąt prosty pozostaje. Myślałam, że może ta funkcja nie działa, więc zrobiłam linie krócej, tak żeby się ze sobą nie do końca stykały. Po użyciu zaokrąglij, linie łączą się... tworząc znowu kąt prosty -.- jak się domyślacie, nie o to mi chodzi ;)
będę bardzo wdzięczna za jakąś wskazówkę, co gdzie przestawić, czy jaki promień wpisać, żeby pojawiło się jakiekolwiek zaokrąglenie, a nie zwykły narożnik. z góry dziękuję
mrozonky
 
Posty: 1
Dołączył(a): gru 10, 2013 15:39

Re: problem z zaokrągleniami

Postprzez mdbdesign » gru 10, 2013 19:26

mrozonky napisał(a):hej, ja mam natomiast inny problem, również nie jestem w cadzie zbyt biegła. Mam wrysowane dwie polilinie, tworzą ze soba kąt prosty - włączam polecenie zaokrąglij i wybieram po kolei obie polilinie. Na dole pojawia się wartość promienia 3.0, próbowałam już również z 4.0 i 1.0 - bez skutku - kąt prosty pozostaje. Myślałam, że może ta funkcja nie działa, więc zrobiłam linie krócej, tak żeby się ze sobą nie do końca stykały. Po użyciu zaokrąglij, linie łączą się... tworząc znowu kąt prosty -.- jak się domyślacie, nie o to mi chodzi ;)
będę bardzo wdzięczna za jakąś wskazówkę, co gdzie przestawić, czy jaki promień wpisać, żeby pojawiło się jakiekolwiek zaokrąglenie, a nie zwykły narożnik. z góry dziękuję


Popatrz na linie polecen z mojego Cada:
Pierwsza czesc robi kat prosty bez zaokraglenia (R 0)
Kod: Zaznacz cały
Command: F
FILLET
Current settings: Mode = TRIM, Radius = 0.0000
Select first object or [Undo/Polyline/Radius/Trim/Multiple]:
Select second object or shift-select to apply corner or [Radius]:


Druga czesc zaokrogla:
Kod: Zaznacz cały
Command: F
FILLET
Current settings: Mode = TRIM, Radius = 0.0000
Select first object or [Undo/Polyline/Radius/Trim/Multiple]: R
Specify fillet radius <0.0000>: 3

Select first object or [Undo/Polyline/Radius/Trim/Multiple]:
Select second object or shift-select to apply corner or [Radius]:


Pewny jestes ze zmieniles radius?
Marek
Avatar użytkownika
mdbdesign
 
Posty: 836
Dołączył(a): cze 05, 2007 03:38
Lokalizacja: Courtice, Ontario, Canada

Re: problem z zaokrągleniami

Postprzez Rerg » gru 10, 2013 22:10

Pewny jestes ze zmieniles radius?[/quote]

mdbdesign, mrozonky to ona nie on :lol:
Rerg
 
Posty: 192
Dołączył(a): lip 11, 2013 16:25

Re: problem z zaokrągleniami

Postprzez mdbdesign » gru 10, 2013 23:03

mdbdesign napisał(a):Pewny jestes ze zmieniles radius?


Rerg napisał(a):mdbdesign, mrozonky to ona nie on :lol:


mrozonky to one ( te mrozonki), Prepraszam, przegapilem, mrozonky niejest BIEGLA... a nie biegly.

No I co zmienilas?
Najlepiej pokaz co jest napisane na linii polecen.
Marek
Avatar użytkownika
mdbdesign
 
Posty: 836
Dołączył(a): cze 05, 2007 03:38
Lokalizacja: Courtice, Ontario, Canada

Re: problem z zaokrągleniami

Postprzez venusq » sie 03, 2018 07:17

Witam,

Mam problem z zaokragleniem w Draftsight

przy uzyciu opcji zaokraglij z automatu mam promien = 10 i nie potrafie go zmienic.

Szukalem w opcjach itd. U kolegi po uzyciu funkcji promien na pasku wartos promienia z automayu wynosi 0 i da sie go poprzez wywoalnie komendy zaokraglin - wybranie promienia i podanie jego wielkosci robic zaokraglenia jakie sie chche.

u mnie stale 10.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
venusq
 
Posty: 2
Dołączył(a): sie 03, 2018 07:09

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników