_

[inventor] problem ze złożeniem

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[inventor] problem ze złożeniem

Postprzez janyczek » lis 01, 2018 00:21

problem.png

Mam problem ze złożeniem, a mianowicie po nadaniu wiązań w ostatnich dwóch elementach wywala błąd, że jest to niezgodne ze wcześniejszymi wiązaniami. Siedzę i szukam błędu już dwie godziny i znaleźć nie mogę, może wy pomożecie.
janyczek
 
Posty: 2
Dołączył(a): lis 01, 2018 00:16

Re: [inventor] problem ze złożeniem

Postprzez NewJoker » lis 01, 2018 10:36

Musisz przeanalizować po kolei te poprzednie wiązania i zobaczyć które jest sprzeczne z ostatnim. Na podstawie samego screena nie pomożemy niestety.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [inventor] problem ze złożeniem

Postprzez siewca112 » lis 01, 2018 12:46

Inventor niestety niekiedy wyrzuca błąd wiązania mimo że wszystko jest w porządku. Dlatego jezeli jesteś pewien, że wszystko jest ok, po prostu kliknij "akceptuj" gdy wyskoczy błąd z wiązaniami i po chwili spróbuj kursorem złapać detal i nim poruszać wówczas "czerwony krzyżyk" na górnym pasku zadań pokazujący, że coś jest nie tak powinien zniknąć.
siewca112
 
Posty: 25
Dołączył(a): mar 26, 2018 21:58

Re: [inventor] problem ze złożeniem

Postprzez NewJoker » lis 01, 2018 18:52

Może tak być, że niepotrzebnie pokazuje błąd, ale warto w takiej sytuacji przejrzeć wiązania, bo często jest tak, że się nieświadomie doda jakieś nadmiarowe więzy w programie.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [inventor] problem ze złożeniem

Postprzez janyczek » lis 01, 2018 19:05

No próbowałem zaakceptować i tym poruszyć ale niestety się nie rusza. A wiązania mam takie, że to są 4 części i ten tłok w środku z tą niebieską tuleją jest powiązany walcowo, ramie z tą tuleją jest powiązane obrotowo i to ostatnie szare cięgno jest obrotowo (na czopie) z ramieniem i z tym tłokiem w środku. Boję się też, że to nie wina programu a ruchliwości, ale wydaje mi się, że to powinno się ruszać na sto procent, więc nie wiem co teraz począć. :/
janyczek
 
Posty: 2
Dołączył(a): lis 01, 2018 00:16

Re: [inventor] problem ze złożeniem

Postprzez NewJoker » lis 01, 2018 19:42

To może wyłącz wszystkie wiązania, włączaj je po kolei i za każdym razem sprawdzaj czy rusza się tak jak powinno. W końcu dojdziesz do tego, które jest nadmiarowe.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [inventor] problem ze złożeniem

Postprzez siewca112 » lis 02, 2018 00:02

Tak jak napisał kolega wyżej i jeszcze dodatkowo usuń "nieruchomość" tuleji i unieruchom ją wiążąc ją do głównych płaszczyzn, czasami pomaga.
siewca112
 
Posty: 25
Dołączył(a): mar 26, 2018 21:58

Re: [inventor] problem ze złożeniem

Postprzez tomaszjar » lis 02, 2018 19:59

Usuń adaptacyjność w zespole i w szkicach części przerwij połączenie.
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 320
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników