_

[Autocad] [Bcount] Problem ze zliczaniem bloków.

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

[Autocad] [Bcount] Problem ze zliczaniem bloków.

Postprzez AutoCad_Challenge » sie 29, 2018 13:05

Witam wszystkich forumowiczów.

Zwracam się z prośbą o możliwą pomoc w rozwiązaniu problemu:

Mam w modelu liczbę "n" bloków (ok. 580), każdy nazwany inną nazwą, narysowany tą samą warstwą zarówno wewnątrz bloku jak i ta sama warstwa zewnętrzna bloku. Bloki posiadają ten sam atrybut, także posiadające te same parametry.

Chcąc zliczyć wszystkie bloki np. poprzez _qselect, bądź zliczając poprzez okno "properties" wyskakuje mi poprawna liczba "Block References", czyli AutoCad widzi wszystkie bloki.
Jednakże chcąc znaleźć nazwy wszystkich bloków używając funkcji _bcount, autocad nie widzi znaczącej liczby bloków. Po zastosowaniu owej funkcji na tych, które się nie chcą zliczyć, wyskakuje opis:

"Command: BCOUNT

Initializing...
Press Enter to select all or...
Select objects: Specify opposite corner: 10 found

Select objects:

No valid objects selected."

Moje pytanie brzmi, czy ktoś ma pomysł, jaki parametr, bądź cokolwiek w tych blokach może być inne, niż te poprawne, co wpływa na to, że funkcja _bcount nie działa?

Ponadto chciałbym zaznaczyć, iż w funkcji _battman, bądź _rename wszystkie bloki (ich nazwy) są widocze.

Dziękuję i pozdrawiam :)
AutoCad_Challenge
 
Posty: 2
Dołączył(a): sie 23, 2018 08:21

Re: [Autocad] [Bcount] Problem ze zliczaniem bloków.

Postprzez kojacek » sie 29, 2018 17:00

AutoCad_Challenge napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów.

Zwracam się z prośbą o możliwą pomoc w rozwiązaniu problemu:

Mam w modelu liczbę "n" bloków (ok. 580), każdy nazwany inną nazwą, narysowany tą samą warstwą zarówno wewnątrz bloku jak i ta sama warstwa zewnętrzna bloku. Bloki posiadają ten sam atrybut, także posiadające te same parametry.

Chcąc zliczyć wszystkie bloki np. poprzez _qselect, bądź zliczając poprzez okno "properties" wyskakuje mi poprawna liczba "Block References", czyli AutoCad widzi wszystkie bloki.
Jednakże chcąc znaleźć nazwy wszystkich bloków używając funkcji _bcount, autocad nie widzi znaczącej liczby bloków. Po zastosowaniu owej funkcji na tych, które się nie chcą zliczyć, wyskakuje opis:

"Command: BCOUNT

Initializing...
Press Enter to select all or...
Select objects: Specify opposite corner: 10 found

Select objects:

No valid objects selected."

Moje pytanie brzmi, czy ktoś ma pomysł, jaki parametr, bądź cokolwiek w tych blokach może być inne, niż te poprawne, co wpływa na to, że funkcja _bcount nie działa?

Ponadto chciałbym zaznaczyć, iż w funkcji _battman, bądź _rename wszystkie bloki (ich nazwy) są widocze.

Dziękuję i pozdrawiam :)


Obstawiam bloki dynamiczne. Tutaj co nieco na ten temat:
https://kojacek.wordpress.com/2017/11/02/dbcount-zliczanie-blokow-dynamicznych/
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5453
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: [Autocad] [Bcount] Problem ze zliczaniem bloków.

Postprzez AutoCad_Challenge » sie 30, 2018 08:09

Cześć @kojacek.

Dzięki za odpowiedź.
Tak, są to bloki dynamiczne, jako dynamiczne atrybuty (dodany "point").

Z LISPami to nie jestem aż taki zaawansowany, więc dzięki za link. Jednakże po wczytaniu kodu do AutoCada pojawia mi się następujące info (po wpisaniu komendy):

"DBC
; error: no function definition: CD:USR_GETKEYWORD
Command:"

Nigdy nie programowałem w LISPie i ogólnie z programowaniem jestem na bakier, więc moje pytanie brzmi, dlaczego tak się dzieje?

Tak czy siak, wiem już w czym był problem, jednakże jak było napisane w Twoim poście funkcja DBcount bazuje na "Name", a jednak "Name" jest zawsze w każdym bloku dynamicznym :)

Pozdro,
AC
AutoCad_Challenge
 
Posty: 2
Dołączył(a): sie 23, 2018 08:21

Re: [Autocad] [Bcount] Problem ze zliczaniem bloków.

Postprzez kojacek » sie 30, 2018 18:01

AutoCad_Challenge napisał(a):Cześć @kojacek.

Dzięki za odpowiedź.
Tak, są to bloki dynamiczne, jako dynamiczne atrybuty (dodany "point").

Z LISPami to nie jestem aż taki zaawansowany, więc dzięki za link. Jednakże po wczytaniu kodu do AutoCada pojawia mi się następujące info (po wpisaniu komendy):

"DBC
; error: no function definition: CD:USR_GETKEYWORD
Command:"

Nigdy nie programowałem w LISPie i ogólnie z programowaniem jestem na bakier, więc moje pytanie brzmi, dlaczego tak się dzieje?

Tak czy siak, wiem już w czym był problem, jednakże jak było napisane w Twoim poście funkcja DBcount bazuje na "Name", a jednak "Name" jest zawsze w każdym bloku dynamicznym :)

Pozdro,
AC


Trzeba załadować wcześniej CADPL-Pack'a - taką informację zamieściłem. Różnicę pomiędzy Name a EffectiveName także omawiałem.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5453
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników