_

Program dla frezarki 3-osie

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Program dla frezarki 3-osie

Postprzez Cloud » kwi 27, 2006 17:12

A wiec musze dokonac wyboru oprogramowania na frezarke 3-osiowa, jest to pierwsz frezarka w firmie (jeszcze ostatecznie niewiadomo albo Hass lub Avia)..
do wyboru mam programy:
- PEPS
- MasterCam X

Co bysie polecili, ktory program mi pomoze lepiej wykorzystac maszyne, a przy tym nie bedzie stwarzal problemow ??

PS. Czy mogliscie podac orintacyjnie o ile wieksza bylaby cena UG NX z modulami do modelowania brylowego i powierzchniowego + modul Cam na frezarke 3-osiowa (przyjmujac np. dla mastercam'a cene 15000USD) ?
Cloud
 
Posty: 12
Dołączył(a): paź 24, 2005 09:36

Re: Program dla frezarki 3-osie

Postprzez NTS » kwi 27, 2006 21:40

PEPSa nie znam, Mastercam jest natomiast bardzo dobrym systemem CAM z niezłym modelerem powierzchniowym (niestety z tego co się oriętuję to żeby obrabiać 3 osiowo modele wielopowierzchniowe trzeba kupić pakiet 5-cio osiowy), co do UG to jeżeli jest to pierwsza maszyna i na dodatek 3 osiowa to chyba nie ma sensu. Jest to system który wymaga sporo doświadczenia i długiego czasu nauki i wdrożenia a jeżeli wcześniej nie miałeś styczności z tym systemem to na pierwszy rzut może być zbyt skomplikowany.


Z drugiej strony jako dystrybutor min. T-Flexa i SprutCAMa proponuję żebyś rozważył zakup takiego pakietu, T-Flex to system parametrycznego modelowania bryłowo-powierzchniowego natomiast SprutCAM to bardzo prosty w obsłudzę a jednocześnie bardzo mocny system do frezowania 3 (plus indeksowanie 4 i 5cio osiowe i sterowanie wypalarkami laserowymi, plazmowymi itp.). Przed zakupem możesz otrzymać pełne wersje na okres np. miesiąca. Pozwoli Ci to w pełni ocenić możliwości systemu i podjąć świadomą decyzję. Jeżeli natomiast chciałbyś tańsze rozwiązanie z zaawansowanym modelerem powierzchniowym, proponuje przetestować kombinację Rhino i SprutCAMa. Ceny obu rozwiązań znacząco (na korzyść oczywiście) odbiegają od cen wymienionych na początku systemów.

Więcej informacji znajdziesz na naszych stronach.



Pozdrawiam

www.newtechsolutions.pl
info@newtechsolutions.pl
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: Program dla frezarki 3-osie

Postprzez Blemi » kwi 29, 2006 21:17

Cloud napisał(a):Co bysie polecili, ktory program mi pomoze lepiej wykorzystac maszyne, a przy tym nie bedzie stwarzal problemow ??

PS. Czy mogliscie podac orintacyjnie o ile wieksza bylaby cena UG NX z modulami do modelowania brylowego i powierzchniowego + modul Cam na frezarke 3-osiowa (przyjmujac np. dla mastercam'a cene 15000USD) ?


w 15 tys $ chyba sie nie zmieścisz.
ale jak chces zpoważnie porozmawiać o UG to moj kontakt GG4729110
podkreślam ze nie jestem sprzedawcą,ale orientuje sie w modułach i cenach
jezlei kupujesz hasa zwróć uwage na sterowanie.
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: Program dla frezarki 3-osie

Postprzez Blemi » kwi 29, 2006 21:28

NTS napisał(a):co do UG to jeżeli jest to pierwsza maszyna i na dodatek 3 osiowa to chyba nie ma sensu. Jest to system który wymaga sporo doświadczenia i długiego czasu nauki i wdrożenia a jeżeli wcześniej nie miałeś styczności z tym systemem to na pierwszy rzut może być zbyt skomplikowany.


Pozdrawiam

www.newtechsolutions.pl
info@newtechsolutions.pl


widzisz nie tak dawno pouczałeś mnie zebym nie wypowiadął sie jak nie znam systemu "T Flex", a Ty co robisz.
nie bedę tego komentował
ale ja nie widze różnicy jak ktoś ma 1 czy 10 maszyn, a wdrożenie zależy od wdrażąjącego i ludzi z którymi współpracuje a nie od systemu
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: Program dla frezarki 3-osie

Postprzez NTS » kwi 29, 2006 23:13

Blemi napisał(a):widzisz nie tak dawno pouczałeś mnie zebym nie wypowiadął sie jak nie znam systemu "T Flex", a Ty co robisz.
nie bedę tego komentował
ale ja nie widze różnicy jak ktoś ma 1 czy 10 maszyn, a wdrożenie zależy od wdrażąjącego i ludzi z którymi współpracuje a nie od systemu


Faktycznie proponuję żebyś już nic więcej nie komentował, bo unikniesz w ten sposób śmieszności.

Przeczytaj sobie posta Pana Clouda

Cloud napisał(a):A wiec musze dokonac wyboru oprogramowania na frezarke 3-osiowa, jest to pierwsz frezarka w firmie (jeszcze ostatecznie niewiadomo albo Hass lub Avia).


Dowiesz się z niego, że jest to pierwsza maszyna CNC w tym zakładzie, a osoba pytająca się o pomoc w wyborze pakietu CAM nie ma zbyt dużego doświadczenia w pracy na tego typu produktach, gdyż w innym wypadku miałaby już wyrobioną jakąś własną opinię (przepraszam Pana Clouda jeżeli się mylę). To czy jest 1 czy 10 maszyn nie ma znaczenia ale to czy jest to pierwsza maszyna czy kolejna następna np. dziesiąta ma bardzo duże znaczenie. Bardzo duże znaczenia ma również to jak szybko i jakim kosztem chcemy wdrożyć dane rozwiązanie w firmie i jak szybko chcemy rozpocząć samodzielną (bez pomocy reselera) pracę w pełni wykorzystując możliwości i moc posiadanego rozwiązania. Jeżeli twierdzisz, że UG jest tak prosty w obsłudze i można go również bardzo szybko opanować (bez dziesiątek godzin spędzonych na szkoleniach i konsultacjach) a technolog po paru dniach będzie mógł samodzielnie wykonywać swoją pracę to znaczy, że nie wiesz chyba o czym mówisz.

Nie oznacza to oczywiście że produkty UG są złe - wręcz przeciwnie są bardzo dobrymi rozwiązaniami ale niestety nie należą do najprostrzych w obsłudze. Poza tym za przeproszeniem w przypadku obróbek 3 osiowych większość systemów CAM reprezentuje bardzo podobny poziom i ma bardzo podobne możliwości czy to będzie Mastercam, EdgeCAM, SolidCAM, Peps (tego nie znam więc mogę się mylić), Surfcam, SprutCAM czy właśnie UG.
Tyle tylko, że oferują podobne możliwości za bardzo różne ceny.

Nie wiem co prawda co firma Pana Clouda produkuje ale skoro jest to pierwsza maszyna CNC i do tej pory mogli się Oni obyć bez takiej maszyny oznacza to, że raczej nie produkują bardzo wyrafinowanych pod względem geometrycznym kształtów a to oznacza znowu, że do modelowania i obróbki mogą być użyte dowolne dostępne na rynku systemy CAD/CAM z tak zwanej średniej półki cenowej, a zakup UG jeżeli nie jest wymuszony umowami partnerskimi może być zakupem na wyrost, gdyż w praktyce wykorzystywany będzie tylko niewielki zakres możliwości tego systemu a jeżeli tak właśnie jest to po co przepłacać.

Pan Cloud prosił o poradę więc ZRÓB to, poradź mu zgodnie z własnym doświadczeniem i sumieniem co byś mu polecił a nie komentuj wypowiedzi innych grupowiczów bo do tego trzeba mieć odpowiednią wiedzę.

Ocenę poszczególnych wypowiedzi pozostaw Cloud'owi.
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: Program dla frezarki 3-osie

Postprzez Cloud » kwi 30, 2006 00:49

Raczej mam nieduze (male nie ma co sie oszukiwac) doswiadczenie w programowaniu frezarek numerycznych (chociaz jezeli chodzi o wycinanie drutowe to jako takie pojecie mam - dwie drazarki SODICK w firmie). Do tej pory raczej obchodzilo sie bez frazarki (a jezeli cos wymagalo takiej obrobki to dawane bylo na usluge), jednak firma nie moze stac w miejscu dlatego tez doszlo do zakupu takiej maszyny. Co do kwoty to nie jest sztywna granica i moze ona ruszyc sie w gore do sumy ok. <50k zł. Wiem ze zakup takiego programu bedzie juz raczej wiazal sie z pozostaniem przy tym oprogramowaniu przez dluzszy czas - dlatego tez nie che "wtopic"i wole troche dolozyc i miec cos z czym bede mogl spac spokojnie przy zakupie kolejnych tego tpu maszyn.
Cloud
 
Posty: 12
Dołączył(a): paź 24, 2005 09:36

Re: Program dla frezarki 3-osie

Postprzez NTS » kwi 30, 2006 01:24

Cloud napisał(a):Wiem ze zakup takiego programu bedzie juz raczej wiazal sie z pozostaniem przy tym oprogramowaniu przez dluzszy czas - dlatego tez nie che "wtopic"i wole troche dolozyc i miec cos z czym bede mogl spac spokojnie przy zakupie kolejnych tego tpu maszyn.


Bardzo rozsądna decyzja, pamiętaj jednak że drogo nie zawsze oznacza racjonalnie, osobiścię proponuję, żebyś poprosił poszczególnych dostawców oprogramowania o przygotowanie tzw. proof'a czy dowodu. Sam wiesz najlepiej jakie detale produkujecie lub jakie możecie w produkować w przyszłości, zaproponuj każdej z firm zamodelowanie i obróbkę takiego detalu, niech pokażą jak to się robi w ich systemach i niech skończy się to testem na maszynie. Oczywiście w tym celu trzeba już mieć maszynę lub dogadać się z dostawcą obrabiarki, żeby przed zakupem dokonać takich testów na ich maszynach (być może nie obróbkę całego detalu ale jego części, i nie w stali ale w jakimś miększym tańszym materiale, gdyż inaczej może być to dość kosztowne). Pozwoli Ci to dokonać właściwego wyboru systemu, który najlepiej będzie spełniał twoje oczekiwania. Z drugiej strony pozwoli Ci to podjąć również decyzję o wyborze maszyny, będziesz bowiem mógł porównać uzyskiwaną jakość obróbki oraz ocenić jak poszczególne maszyny zachowują się podczas pracy.

Jeżeli planujecie obrabiać twarde materiały np. stal hartowaną to warto również przeprowadzić testy obróbki takich materiałów. Często bowiem dobiero przy tego typu obróbkach można sprawdzić jak w rzeczywistości sztywna jest maszyna, czy nie wpada w wibracje itp. a z tego co wiem HAAS ma czasami z tym problemy. Co do maszyn AVIA miałem z nimi sporo do czynienia i raczej nie narzekałem. Ale tak jak napisałem wcześniej warto jako warunek zakupu przedstawić możliwość przetestowania zarówno softu jak i maszyn.
Zminimalizuje to do minimum możliwość późniejszego rozczarowania.
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: Program dla frezarki 3-osie

Postprzez Blemi » kwi 30, 2006 20:22

Dobra NTS sorki za bardzo mnie poniosło,
masz racje nie znam narzedzia a może być to dobre a przede wszystkim tanie rozwiązanie,
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: Program dla frezarki 3-osie

Postprzez Ivaho » maja 04, 2006 07:38

W PEPSIE robię, lecz do frezarki go nie używam, jedynie do duta. Do frezarek jakoś mi nie pasuje. A co do Mastercama..... w tej samej cenie polecałbym Edg eCama.
Tak na prawde jedyną przewagą Mastercama X nad EdgeCamem 10 jest obróbka trochoidalna, nic wiecej. W pozostałych tematach ustępuje pola Edgecamowi.

Nie chciałbym tutaj robic tez "złej roboty" kolegom handlowcom z forum, ale przed kupnem takiej "kobyłki" (oczywiscie w pozytywnym tego słowa znaczeniu) jak UG czy Catia radziłbym sie poważnie zastanowic, czy bedzie kolega Cloud w stanie wykorzystac program w 100%

Pozdrooo
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: Program dla frezarki 3-osie

Postprzez shilkadriver » maja 04, 2006 08:08

Ivaho napisał(a):Tak na prawde jedyną przewagą Mastercama X nad EdgeCamem 10 jest obróbka trochoidalna, nic wiecej. W pozostałych tematach ustępuje pola Edgecamowi.

Dodatkowo straszliwie obciaza kompa i to ponoc jest u niego normalne.

P.S. Nie wiem jak jest w Mastercamie z trochoida. Czy jest nad nia wieksza kontrola niz w Edge CAM'ie. Sam Edge Cam posiada mozliwosc obrobki trochoidalnej z tym ze w sumie to nic nie mozna z nia zrobic a czasem by sie przydalo.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Następna strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników