_

Programowe tworzenie rysunku o zadanej nazwie

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Programowe tworzenie rysunku o zadanej nazwie

Postprzez badziewiak » paź 11, 2019 09:00

Witam
Tworząc programowo nowy rysunek można posiłkować się plikiem szablonu *.dwt. Nie zauważyłem możliwości (może źle szukałem) utworzenia pustego, niezapisanego rysunku pod zadaną nazwą. Oczywiście, zawsze można wywołać "zapisz jako" i to sprawę rozwiąże, ale chodzi mi o to, żeby użytkownik miał utworzone rysunki jeszcze niezapisane i mógł je szybko zlokalizować w oknach wg konkretnej nazwy, zamiast rysunekN.

Znacie taki magiczny sposób?
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2412
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Programowe tworzenie rysunku o zadanej nazwie

Postprzez kruuger » paź 15, 2019 09:16

badziewiak napisał(a):Witam
Tworząc programowo nowy rysunek można posiłkować się plikiem szablonu *.dwt. Nie zauważyłem możliwości (może źle szukałem) utworzenia pustego, niezapisanego rysunku pod zadaną nazwą. Oczywiście, zawsze można wywołać "zapisz jako" i to sprawę rozwiąże, ale chodzi mi o to, żeby użytkownik miał utworzone rysunki jeszcze niezapisane i mógł je szybko zlokalizować w oknach wg konkretnej nazwy, zamiast rysunekN.

Znacie taki magiczny sposób?

a jakis plik DWG z minimalna iloscia potrzebnych kodow DXF?
EDIT: DWG chyba nie pojdzie :? , musi byc DXF
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4905
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Programowe tworzenie rysunku o zadanej nazwie

Postprzez kojacek » paź 15, 2019 18:17

badziewiak napisał(a): (...) niezapisanego rysunku pod zadaną nazwą (...)

Mi się to wyklucza jakoś.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5574
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Programowe tworzenie rysunku o zadanej nazwie

Postprzez badziewiak » sie 29, 2020 12:17

Odkopuję temat.
A mnie się to wcale nie wyklucza. Potrzebowałem to w innym narzędziu i zrobiłem małe obejście:
1. Utworzyłem nowy obiekt Database bez edytora autocada.
2. Powrzucałem do modelu potrzebne bazgroły.
3. Zapisałem database pod określoną ścieżką, która i tak będzie tą docelową.
4. Zamknąłem database.
5. Otworzyłem tę database już w edytorze autocada jako obiekt Document.
6. Zoom extents.
7. Document -> SendStringToExecute z poleceniem _qsave - żeby zapisać bieżący widok.
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2412
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników