_

Projekt domu AutoCad 2010

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez baro7 » mar 21, 2010 00:53

Witam. Z góry przepraszam za poziom posta, ale prosze o wyrozumiałaość, bo bardzo liczę na pomoc.

Otóż ma do zrobienia projekt takiego oto domu: http://www.archeton.pl/projekt-domu-tarnina-203-668-rzuty-9a8b4026906e39a7f0a26531f642ca23

Ale schody zaczynają się już na początku. Mam go zrobić w skali 1:50. Ale nie wiem jakie dane mam wprowadzać do CADa. Czy jeżeli w skali długość ściany wochodzi mi np 20 cm, to w CADzie mam wpisać długość linii 20 jednostek?

Do tego mam problem z samym rysowaniem ścian. Mają to być 3 linie, z tym że środkowa przerywana. Grubość ściany nośnej 25cm, 12cm wszyskie inne. Czy mam utworzyć styl multilinii, czy po prostu 3 razy narysować to samo?

Sory, ale to mój pierwszy raz przy rysowaniu czegokolwiek poważnego.
baro7
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 21, 2010 00:46

Re: Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez qbi » mar 22, 2010 11:18

Rysuj w przestrzeni modelu w skali 1:1 (milimetry)
Skala do wydruku musi być ustawiona w przestrzeni papieru
Używaj pojedynczych linii do rysowania ścian.
Jakub Pekala
www.aiotech.pl
Rozwiązania dla projektantów
Szkolenia i Wdrożenia REVIT, NAVISWORKS
qbi
 
Posty: 34
Dołączył(a): gru 08, 2008 10:28
Lokalizacja: Krakow

Re: Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez Lucius » mar 22, 2010 12:47

po co w milimetrach wystarczy narysować w centymetrach :) skala wydruku 1:5 i po sprawie tak jak kolega kombinuje ze 20 jednostek to 20 cm

jakoś rysowania ścian 3 liniami nie kojarzę mógłbyś przybliżyć problem?

chyba że chodzi ci o to że rysujesz przegrodę z osią konstrukcyjna w środku to rozumiem że tylko ściany konstrukcyjne maja 3 kreski a środkowa to oś konstrukcyjna.
AutoCAD najlepsza typu RPG
Lucius
 
Posty: 286
Dołączył(a): lut 13, 2009 11:03

Re: Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez baro7 » mar 22, 2010 13:15

Tak, środkowa ma być osią. Chciałbym zrobić to za pomocą multilinii, ale nie wiem jakie ustawić odstępy pomiędzy kolejnymi liniami.

Jeśli narysuje w cm, to bedzie chyba problem, bo musze wstawić jeszcze jeszcze okna i drzwi :) a najmniejszy rozmiar drzwi to zdaje się 600 jednostek, więc chyba musze w milimetrach?

Rozumiem że przy wydruku AC sam przeskaluje? A jak z wymiarowaniem? Ustawić przelicznik skali? Czy może przy wydruku w skali wymiarowanie też się zmieni?
baro7
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 21, 2010 00:46

Re: Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez kamild » mar 22, 2010 13:20

Oj, zacznij od: http://www.cad.pl/kursy
a potem:
a) rysuj w milimetrach (rysowanie w cm to jakas mania architektow, nie wiem kto ich tak krzywdzi)
b) co ma rozmiar drzwi do wiatraka?
c) skale ustawisz sobie sam w arkuszu/przy wydruku
d) jednostki w jakich beda wymiary ustalasz w stylu wymiarowania (hint: globalna skale ustawiasz taka w jakiej bedzie drukowany rysunek)
Avatar użytkownika
kamild
 
Posty: 357
Dołączył(a): kwi 28, 2009 10:45

Re: Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez baro7 » mar 22, 2010 13:38

Dobra, jak ustawić styl multilini, żeby miała szerokość 25cm? Jak daje odsunięcie -12,5 i 25, pierwsza oczywiśie 0, to mi jakieś herezje wychodzą.
baro7
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 21, 2010 00:46

Re: Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez corrii » mar 22, 2010 16:41

kamild napisał(a):rysuj w milimetrach (rysowanie w cm to jakas mania architektow, nie wiem kto ich tak krzywdzi)

od razu mania i krzywdzenie :/. architekci myślą w cm, wymiarują w cm, więc i w konsekwencji rysują w cm. nie wiem, co w tym maniakalnego jak i krzywdzącego.

baro7 -> osobiście do tej pory nie widziałam ściany rysowanej multilinią, ale na pewno dużo jeszcze przede mną. dlaczego chcesz rysować właśnie w ten sposób? i dlaczego najmniejszy rozmiar drzwi to 600 jednostek? najmniejszy rozmiar drzwi to 60cm, czyli otwór w świetle muru 70cm. niemniej dalej nie rozumiem dlaczego to miałby być problem.
Ostatnio edytowany przez corrii, mar 22, 2010 16:44, edytowano w sumie 1 raz
corrii
 
Posty: 65
Dołączył(a): paź 10, 2005 10:40
Lokalizacja: wawa

Re: Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez z » mar 22, 2010 16:43

baro7 napisał(a):Dobra, jak ustawić styl multilini, żeby miała szerokość 25cm? Jak daje odsunięcie -12,5 i 25, pierwsza oczywiśie 0, to mi jakieś herezje wychodzą.
bzdury wpisujesz, to bzdury wychodzą (jestem cienki z matmy, ale jak dodać 25 do 12,5 wyjdzie chyba deczko więcej jak 25)
z
 
Posty: 1938
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez baro7 » mar 22, 2010 21:45

Minusa opuściłem... Miało być jedna linia odsunięta o -12.5, a druga o -25. Czyli trzy linie- jedna na 0, druga odsunięta o 12.5 od pierwszej, i 3 o 25 od pierwszej. Wydaje mi się że dobrze kombinuje, ale jak to zwymiaruje to wychodzi błędnie.
Dlatego jeżeli wiesz że robie błąd, to jeśli nie napiszesz kolejnej złośliwości a podasz właściwe rozwiązanie, będzie więcej korzyści dla nas obu.

Corri, jakbym rysował w cm, a te 600 jednostek drzwi jest w mm, no to troszke nieproporcjonalnie wyjdzie, prawda? Jeśli nie, napisz dlaczego.

A co do ściany, czy multilinią nie będzie po prostu wygodniej i szybciej? To narzędzie wygląda jak dla mnie na stworzone do tego celu :) Tak czy inaczej czy znacie odpowiednie rozwiązanie żeby wykonać tą sciane za pomocą multilinii?
baro7
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 21, 2010 00:46

Re: Projekt domu AutoCad 2010

Postprzez baro7 » mar 23, 2010 00:20

Dobra, problem z multilinią rozwiązałem :) Nie zauważyłem że była ustawiona domyślnie wartość skali 20 :) Dla potomnych zostawie ślad jak poradzic sobie z tym problemem:
Definiujemy 3 linie- nr1: 0,5, nr2: 0, nr3: -0,5. Następnie jeżeli chcemy grubość otrzymać np 25 - ustawiamy skale na 25. Dziękuje :)

Człowiek się jednak uczy na błędach :/
Ostatnio edytowany przez baro7, mar 23, 2010 00:22, edytowano w sumie 1 raz
baro7
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 21, 2010 00:46

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron