_

Prostowanie polilinii

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Prostowanie polilinii

Postprzez wpjtaspi » lis 27, 2011 12:36

Czy jest taka możliwość w CAD żeby wyprostować polilinię do linii prostej zachowując wszystkie proporcje i punkty charakterystyczne zaznaczone na polilinii ? Tak jak bym miał sznurek bezładnie rzucony i następnie biorę go za dwa końce i prostuję :P
wpjtaspi
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 27, 2011 12:30

Re: Prostowanie polilinii

Postprzez kruuger » lis 28, 2011 02:26

wpjtaspi napisał(a):Czy jest taka możliwość w CAD żeby wyprostować polilinię do linii prostej zachowując wszystkie proporcje i punkty charakterystyczne zaznaczone na polilinii ? Tak jak bym miał sznurek bezładnie rzucony i następnie biorę go za dwa końce i prostuję :P

k.
Załączniki
Str.gif
Str.lsp
(2.47 KiB) Pobrane 296 razy
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4904
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Prostowanie polilinii

Postprzez kojacek » lis 28, 2011 09:58

kruuger napisał(a): k.

Pytanie: Dlaczego owieczka jest smutna... ?
pline_sheep.png
pline_sheep.png (4.19 KiB) Przeglądane 2186 razy
;) kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5574
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Prostowanie polilinii

Postprzez kruuger » lis 28, 2011 10:43

kojacek napisał(a):
kruuger napisał(a): k.

Pytanie: Dlaczego owieczka jest smutna... ?
pline_sheep.png
;) kojacek

haha, kojacku masz talent: myszki, owieczki...
lispa cza by jeszcze sporo podrasowac, ale czasu niet :(
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4904
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Prostowanie polilinii

Postprzez kojacek » lis 28, 2011 15:06

kruuger napisał(a): haha, kojacku masz talent: myszki, owieczki...
lispa cza by jeszcze sporo podrasowac, ale czasu niet :(

+ STR2 :)
kojacek
Załączniki
Str.lsp
(4.77 KiB) Pobrane 447 razy
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5574
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Prostowanie polilinii

Postprzez z » lis 28, 2011 17:10

kojacek napisał(a):
kruuger napisał(a): haha, kojacku masz talent: myszki, owieczki...
lispa cza by jeszcze sporo podrasowac, ale czasu niet :(

+ STR2 :)
kojacek

O, działa w dowolnym współrzędnych układzie.
Mnie się wydaje jednak, że powinien sznurek zostać tak wyprostowany, aby przechodził przez początek i koniec "sznurka bezładnie rzuconego" (co przy kojackowej łowiecce nie miałoby zastosowania) ew aby była możliwość wskazania początku i kierunku.
z
z
 
Posty: 1950
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Prostowanie polilinii

Postprzez badziewiak » lis 28, 2011 19:02

A jest jakies praktyczne zastosowanie tego?
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2411
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Prostowanie polilinii

Postprzez z » lis 28, 2011 21:33

badziewiak napisał(a):A jest jakies praktyczne zastosowanie tego?
No a jakże... Sznurków prostowanie...
z
z
 
Posty: 1950
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Prostowanie polilinii

Postprzez wpjtaspi » lis 29, 2011 20:21

Dzięki WIELKIE. Praktyczne zastosowanie jest oczywiście. Mnie było potrzebne do stworzenia przekroju podłużnego linii kolejowej, którą zaprojektowałem jako polilinię na mapie. Pierwsza komenda nie działała dobrze (bodajże łuki źle prostowała), ale za to druga działa jak należy. Szkoda tylko, że nie mogę wyprostować polilinii z przypiętymi do niej obiektami (żeby wiedzieć w którym miejscu wypadają... W każdym razie jeszcze raz wielkie dzięki :P
wpjtaspi
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 27, 2011 12:30

Re: Prostowanie polilinii

Postprzez wpjtaspi » lis 29, 2011 20:31

Czy jednak może jest taka możliwość ? Zaoszczędziło by mi to godzin pracy. Chodzi mi o to, żebym mógł wyprostować polilinię (to już jest :D ) z punktami, które są naniesione na niej tj. np. linie przecinające itp. Odległości między punktami naniesionymi na polilinii muszą być zachowane. :roll:
wpjtaspi
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 27, 2011 12:30

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników