_

Prosty kod do wstawiania bloku

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Prosty kod do wstawiania bloku

Postprzez Wacik » sie 28, 2018 11:02

Cześć,

Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o VBA czy to w Autocadzie czy w ogóle. Chciałem tylko przyspieszyć sobie pracę i utworzyć pliki dwg, które mógłbym później importować do głównego rysunku. Chodzi o to że stworzyłem sobie form z przyciskami, których kliknięcie pozwoli mi importować elementy z zewnętrznego dwg. Potrzebowałbym aby importowany plik:

- nie był blokiem i jego elementy były na warstwach pierwotnych,
- była możliwość wstawienia w dowolnym miejscu i z dowolnym kątem obrotu,
- po wstawieniu nie kończyło się importowanie tylko mógłbym wstawiać kolejne takie same (dopiero ESC by anulował operację)

Udało mi się znaleźć na anglojęzycznych forach taki oto kod:

Kod: Zaznacz cały
Private Sub InsertDWG_Click()
  Dim BlockRef As AcadBlockReference
  Dim insertionPnt(0 To 2) As Double
  insertionPnt(0) = 0#: insertionPnt(1) = 0#: insertionPnt(2) = 0#
  FileToInsert = "C:\dwgfile.dwg"
  Set BlockRefObj = ThisDrawing.ModelSpace.InsertBlock(insertionPnt, FileToInsert, 1#, 1#, 1#, 0)
  BlockRefObj.Explode
  Me.Hide
  Unload Me
End Sub


Działa to dobrze, wstawia mi wszystko z zewnętrznego dwg tylko niestety nie mam możliwości ustawienia punktu wstawienia, obrotu i wielokrotnego wstawiania. Mógłby ktoś pomóc w temacie?
Wacik
 
Posty: 2
Dołączył(a): sie 28, 2018 10:49

Re: Prosty kod do wstawiania bloku

Postprzez agregu » sie 28, 2018 14:14

Witaj

W VBA mało pisałem, ale musisz w którymś momencie poprosić o wskaznie punktu wstawienia.
Poniżej link gdzie możesz znaleźć jak to zrobić. (GetPoint)

https://knowledge.autodesk.com/search-r ... E-htm.html

podobnie z obrotem.

Jezlei chodzi o powtarzalnośc to poczytaj o petlach w VBA: LOOP i GO TO,

W detalach nie odpowiem bo jak pisałem wcześnie w VBA piszę tylko czasem i to raczej dla EXCEL
może koledzy pomogą bardziej w detalach
_____________________________________________________________________________________
Nakladka do projektowania instalacji elektrycznych i teletechnicznych
www.TTCAD.pl
agregu
agregu
 
Posty: 59
Dołączył(a): kwi 22, 2011 08:35

Re: Prosty kod do wstawiania bloku

Postprzez Wacik » sie 29, 2018 09:39

Dziękuję za odpowiedź. Przyglądałem się temu co mi podesłałeś ale obawiam się, że sam nie ogarnę gdzie dopisać/zmienić kod. Może znajdzie się ktoś, kto wskaże jak to wszystko złożyć w całość :)
Wacik
 
Posty: 2
Dołączył(a): sie 28, 2018 10:49

Re: Prosty kod do wstawiania bloku

Postprzez kmi » wrz 16, 2018 21:46

Witam,

jeśli problem aktualny to mogę pomóc, wysłałem Panu także wiadomość na priv.

Pozdrawiam
kmi
 
Posty: 1
Dołączył(a): wrz 16, 2018 09:28


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników