_

[Inventor Pro 2016] Przekroj czesciowy

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[Inventor Pro 2016] Przekroj czesciowy

Postprzez Sztefen12 » kwi 19, 2017 18:13

Witam
Mam problem z przekrojem a dokładnie chciałbym zrobić przekrój tak w 1/4 części a potrafię tylko zrobić taki ze polowe mi ucina. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak taki zrobić tylko tak krok po kroku bo dopiero zaczynam przygodę w tym programie.
W załączniku zdjęcie jak miałoby to wyglądać .
Załączniki
przekroj.jpg
Sztefen12
 
Posty: 2
Dołączył(a): kwi 19, 2017 18:02

Re: [Inventor Pro 2016] Przekroj czesciowy

Postprzez Kacper Suchomski » kwi 20, 2017 13:33

To ma być płaski półprzekrój, czy taki widok 3D?
Kacper Suchomski
 
Posty: 26
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: [Inventor Pro 2016] Przekroj czesciowy

Postprzez Sztefen12 » kwi 20, 2017 19:57

Taki w 3D
Sztefen12
 
Posty: 2
Dołączył(a): kwi 19, 2017 18:02

Re: [Inventor Pro 2016] Przekroj czesciowy

Postprzez Fighter4321 » kwi 21, 2017 19:59

Spróbuj tak:

1. Wstaw rzut z góry tego elementu
2. Zaznacz na nim przekrój łamany który chcesz pózniej mieć w 3d
3. Wygeneruj ten przekrój
4. Zrób rzut pomocniczy 3D tego przekroju

Jak nie zadziała to na rzucie z góry narysuj w szkicu profil zamknięty obejmujący ta cześć która chcesz usunąć z widoku 3D
I następnie zrób wyrwanie przez wszystkie elementy. PoZniej zrób rzut aksonometycsny tego rzutu z góry i powinno wyrwanie byc uwzględnione. Jeśli nie bedzie to zobacz w opcjach rzutu akaonometrycsnego czy jestzaznacsone dziedziczenie wyrwania czy jakoś tak.
Fighter4321
 
Posty: 63
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: [Inventor Pro 2016] Przekroj czesciowy

Postprzez piotrekm13 » paź 02, 2017 20:17

Odświeżę temat, żeby nie zakładać nowego.
Chodzi mi też o takie wyrwanie, ale wykonane na obrazie stworzonym podczas renderowania w Inventor Studio.
Czy to jest możliwe, i jeśli tak to jak? Lub ewentualnie od której wersji inventora?
piotrekm13
 
Posty: 624
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: [Inventor Pro 2016] Przekroj czesciowy

Postprzez tomaszjar » paź 10, 2017 21:33

najprościej - zrób drugi model wytnij 1/4 i zrenderuj
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 292
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Inventor Pro 2016] Przekroj czesciowy

Postprzez piotrekm13 » paź 11, 2017 06:45

Niestety przekonałem się, że to chyba jedyne rozwiązanie. Szkoda że naokoło.
piotrekm13
 
Posty: 624
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników