_

Przeprowadzanie obliczeń statycznych w Dietrich's

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Przeprowadzanie obliczeń statycznych w Dietrich's

Postprzez dzaczek » paź 12, 2019 00:22

Witam,
Jest to mój pierwszy temat na tym forum, który nakłonił mnie do założenia tutaj konta (jeśli zły dział - proszę przerzucić).
Poszukuję osób i informacji na temat projektowania konstrukcji drewnianych w niemieckim oprogramowaniu
Dietrich's 3D CAD/CAM na które niestety ciężko wpaść w internecie (poza stroną producenta oraz kanałem na YT, te treści mam opracowane).
Brakuje mi jednak informacji na temat przeprowadzania obliczeń statycznych dla całego zaprojektowanego modelu 3D (dajmy na to wiaty/altany ogrodowej). Nie wiem jak przerzucić do modułu obliczeniowego cały swój projekt nie obliczając każdego elementu z osobna. Program oferuje możliwość exportu modelu do programów zewnętrznych jak ROBOT jednak interesuje mnie przeprowadzenie obliczeń w środowisku Dietrich's.
Temat zakładam w celu uzyskania informacji na ten problem jak i również dalszej nauki\pracy w programie.
Proszę o włączenie się w dyskusję lub zaproponowania odpowiednich stron internetowych/literatury (jęz. polski/angielski)
Posiadam program za sprawą odbytego kursu oraz uzyskania licencji na okres studiów, pracę z programem będę kontynuował m.in. celem napisania pracy dyplomowej z projektowania konstrukcji drewnianych w środowisku Dietrich's.

Pozdrawiam
dzaczek
 
Posty: 6
Dołączył(a): paź 12, 2019 00:04

Re: Przeprowadzanie obliczeń statycznych w Dietrich's

Postprzez NewJoker » paź 12, 2019 15:35

Zdaje się, że ich moduł do obliczeń nazywa się DC-Statik. Materiałów na ten temat faktycznie jest niewiele. To pewnie widziałeś ? https://www.youtube.com/playlist?list=P ... PtGdVogdDd
Jest jeszcze coś takiego: https://pl.blog.dietrichs.com/cat/statik/

Czy do programu dołączają dokumentację ? Powinna być dostępna dla użytkowników softu. Jeśli tak to zwykle jest to najlepsze źródło informacji. Planując dłuższą pracę z tym programem myślę, że warto skontaktować się z jego polskim przedstawicielem. Może udostępnią jakieś materiały, zaproponują kurs itd. Warto skorzystać z takiej pomocy żeby nie utknąć przy pisaniu pracy dyplomowej. W tym miejscu od razu przestroga - lepiej uważać z opieraniem inżynierki/magisterki na mało znanym oprogramowaniu, ponieważ jeśli się na czymś utknie to może się okazać, że jedynym rozwiązaniem jest zmiana oprogramowania na bardziej powszechny odpowiednik.
NewJoker
 
Posty: 782
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Przeprowadzanie obliczeń statycznych w Dietrich's

Postprzez dzaczek » paź 13, 2019 12:55

NewJoker napisał(a):Zdaje się, że ich moduł do obliczeń nazywa się DC-Statik. Materiałów na ten temat faktycznie jest niewiele. To pewnie widziałeś ?


Tak, te materiały już obejrzałem, niestety nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie dot. przeliczenia całej konstrukcji zamiast jego poszczególnych elementów.
Do programu nie dołączono dokumentacji, jednak dostałem kilka materiałów na temat programu. Co do kontaktu z przedstawicielem firmy to utrzymuję z jedną osobą, jestem już po 1 szkoleniu i planuję przeprowadzić kolejne zwiększające stopień zaawansowania w obsłudze programu. Kontakt jednak nie jest "od ręki" jakbym chciał dlatego szukam być może funkcjonujących na tym forum specjalistów, których mógłbym podpytać w dowolnym momencie, w dowolnym temacie.
Co do oparcia pracy dyplomowej na programie to jestem w stanie napisać ją bez większych przeszkód (bez uzyskania pomocy będzie to wymagać po prostu większego wkładu ode mnie w naukę dietrich's). Jeśli nie znajdę rozwiązania problemu z modułem DC-Statik to po prostu przerzucę obliczenia do ROBOT'a (program umożliwia eksport modelu), a sam trzon pracy (projekt, wizualizacje, rysunki) pozostaną w oprogramowaniu Dietrich's
dzaczek
 
Posty: 6
Dołączył(a): paź 12, 2019 00:04


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników