_

Przesiadka z SOLIDWORKS 2014 na INVENTOR 2015

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Przesiadka z SOLIDWORKS 2014 na INVENTOR 2015

Postprzez Lolopin » sie 22, 2017 20:19

Witam wszystkich,

po blisko 8 latach współpracy z Solidworksem czeka mnie przesiadka na Invetora. Próbuje samemu ogarniać temat, jednak nie jest to takie proste :D. Solidworks według mnie jest bardzo intuicyjny, pozwala na łatwe i szybkie modelowanie w arkuszu blachy i konstrukcji spawanej. Po oględzinach w Invetorze nie jest już według mnie tak kolorowo (za dużo klikania, żeby uzyskać żądany efekt) (pewnie kwestia przyzwyczajenia).

Na początek mam takie proste (mam nadzieje) pytania do osób obeznanych z Inventorem.

1. Parametry arkusza blachy. Czy istnieje opcja wpisania z ręki ubytku materiału na gięciu wyrażonego w mm?, nie współczynnik K.
2. Czy tworząc rysunek 2D rozłożonego modelu można jakoś skonfigurować program, aby kolorował linie gięcia odpowiadające gięciu góra/dół?.
3. Czy na rysunku 2D podczas robienia przekroju elementu blaszanego jest opcja wyświetlenia tylko przeciętych ścian/krawędzi?. (Widzę, że można po zrobieniu przekroju ręcznie wygaszać krawędzie, ale nie widzę opcji zeby zrobić to od razu z automatu).
4. Czy w Inventorze jest coś zbliżonego do konstrukcji spawanych z Solidworksa?. Tzn. Rysuje szkic 2D/3D po czym wyciągam po nim zapisane przekroje profili z biblioteki.

Pozdrawiam.
Lolopin
 
Posty: 1
Dołączył(a): sie 22, 2017 20:04

Re: Przesiadka z SOLIDWORKS 2014 na INVENTOR 2015

Postprzez Fighter4321 » wrz 09, 2017 09:36

4. W 2017 nie było, czy jest w wersji 18 to nie wiem. Czyli precyzując, nie ma czegos takiego, że wszystkie elementy spawane robisz w pojedynczym parcie tak jak w solidzie. W inventorze dajesz, złożenie "konstrukcja spawana" (jest jeszcze zwykłe złożenie) i tam wstawiasz wszystkie elementy konstrukcji spawanej jako osobne party. Różnica jest taka, że jak wybierzesz złożenie spawane zamiast normalnego, w opcjach widoku możesz wstawiać widoki pojedynczych detali wchodzacych w skład rysunku złożeniowego. W złykłym złożeniu musiałbys wygaszac niepotrzebne elementy zeby pozsotal tylko ten co chcesz miec i wtedy go zwymiarować.
Fighter4321
 
Posty: 63
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: Przesiadka z SOLIDWORKS 2014 na INVENTOR 2015

Postprzez w sumie to nie wiem... » wrz 09, 2017 20:53

1. Nie
2. Tak
3. Tak
4. Tak.
w sumie to nie wiem...
 
Posty: 72
Dołączył(a): kwi 10, 2013 15:44

Re: Przesiadka z SOLIDWORKS 2014 na INVENTOR 2015

Postprzez dar1 » wrz 09, 2017 22:31

Fighter4321 napisał(a):4. W 2017 nie było, czy jest w wersji 18 to nie wiem. Czyli precyzując, nie ma czegos takiego, że wszystkie elementy spawane robisz w pojedynczym parcie tak jak w solidzie. W inventorze dajesz, złożenie "konstrukcja spawana" (jest jeszcze zwykłe złożenie) i tam wstawiasz wszystkie elementy konstrukcji spawanej jako osobne party. Różnica jest taka, że jak wybierzesz złożenie spawane zamiast normalnego, w opcjach widoku możesz wstawiać widoki pojedynczych detali wchodzacych w skład rysunku złożeniowego. W złykłym złożeniu musiałbys wygaszac niepotrzebne elementy zeby pozsotal tylko ten co chcesz miec i wtedy go zwymiarować.


Jest przecież generator ram, Rysujesz szkic i potem definiujesz kształtowniki, i było to juz w wersji 2014
Avatar użytkownika
dar1
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 22, 2010 06:16

Re: Przesiadka z SOLIDWORKS 2014 na INVENTOR 2015

Postprzez piotrekm13 » wrz 10, 2017 13:10

dar1 napisał(a):
Fighter4321 napisał(a):4. W 2017 nie było, czy jest w wersji 18 to nie wiem. Czyli precyzując, nie ma czegos takiego, że wszystkie elementy spawane robisz w pojedynczym parcie tak jak w solidzie. W inventorze dajesz, złożenie "konstrukcja spawana" (jest jeszcze zwykłe złożenie) i tam wstawiasz wszystkie elementy konstrukcji spawanej jako osobne party. Różnica jest taka, że jak wybierzesz złożenie spawane zamiast normalnego, w opcjach widoku możesz wstawiać widoki pojedynczych detali wchodzacych w skład rysunku złożeniowego. W złykłym złożeniu musiałbys wygaszac niepotrzebne elementy zeby pozsotal tylko ten co chcesz miec i wtedy go zwymiarować.


Jest przecież generator ram, Rysujesz szkic i potem definiujesz kształtowniki, i było to juz w wersji 2014


Było nawet już w wersji 11 (nie 2011, tylko 11)
W inventorze działa to ogólnie tak samo, tylko jest oddzielnie generator ram, a oddzielny moduł do konstrukcji spawanych. W solid Worksie rama z generatora jest domyślnie konstrukcją spawaną.
piotrekm13
 
Posty: 625
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Przesiadka z SOLIDWORKS 2014 na INVENTOR 2015

Postprzez Fighter4321 » wrz 14, 2017 12:12

Ale Rama składająca się z powiedzmy dziesięciu belek pospawanych ze soba w inventorze jest modelem złożeniowym o nazwie " konstrukcja spawana", natomiast w solidzie jest plikiem części. W Inventorze tylko szkic pod ramę powstaje w pliku części. Jesli źle mówie wyporawdźcie mnie z błędu :P
Fighter4321
 
Posty: 63
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: Przesiadka z SOLIDWORKS 2014 na INVENTOR 2015

Postprzez bellerophon0 » wrz 14, 2017 14:18

Fighter4321 napisał(a):Ale Rama składająca się z powiedzmy dziesięciu belek pospawanych ze soba w inventorze jest modelem złożeniowym o nazwie " konstrukcja spawana", natomiast w solidzie jest plikiem części. W Inventorze tylko szkic pod ramę powstaje w pliku części. Jesli źle mówie wyporawdźcie mnie z błędu :P

Dobrze mówisz, Inventor i SolidWorks inaczej to interpretują.
W Inventorze są to dwa osobne moduły, jeden generator ram (konstrukcje z belek na podstawie szkicu płaskiego/przestrzennego) a drugi do okładania modelu złożeniowego spoinami.
bellerophon0
 
Posty: 12
Dołączył(a): lut 06, 2017 20:05


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników