_

Przycinanie po narysowaniu jednej linii za dużo

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Przycinanie po narysowaniu jednej linii za dużo

Postprzez vileen » lis 30, 2020 14:06

Pracuję nad projektem który składa się z wielu lini, jest może w 60% skończony i w trakcie pracy dosłownie po narysowaniu jednej linii za dużo AutoCAD zaczął mocno przycinać na rysowaniu linii, zaznaczaniu itd co mocno spowolniło pracę, a terminy gonią.
Pracuję na Autocadzie 2019, załączam plik test którego dotyczy problem, ma 21MB, usunięte zostały z niego zbędne rzeczy co przy okazji zwiększyło oryginalne 18MB do 21MB z jakiegoś powodu. Nie jestem również w stanie zapisywać projektu w wersji 2019, dostępna jest maksymalnie 2018.
Czy jest coś co mogę zrobić żeby przywrócić projekt do normalności? Inne projekty nawet tak samo duże są w porządku.
Załączam również plik lotnisko który jest przykładem gdzie wszystko jest ok, nie wiem tylko czy po dodaniu X kolejnych linii taka sama sytuacja się nie powtórzy.

Pliki dostępne są pod linkiem: https://we.tl/t-ighFMkYgzw ponieważ próba załączenia ich w poście resetuje stronę.

Sprzęt:
Asus TUF Gaming A15 FA506IV (FA506IV-AL043):
- Windows 10 Pro
- AMD Ryzen 7 4800H
- 16GB RAM
- RTX 2060
vileen
 
Posty: 4
Dołączył(a): lis 30, 2020 13:30

Re: Przycinanie po narysowaniu jednej linii za dużo

Postprzez badziewiak » lis 30, 2020 14:17

Czy masz włączone przyśpieszenie sprzętowe? Przypadkiem mogłeś kliknięciem je wyłączyć.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2364
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Przycinanie po narysowaniu jednej linii za dużo

Postprzez vileen » lis 30, 2020 14:35

Przyspieszenie sprzętowe mam włączone, probowałem komend PURGE, AUDIT, OVERKILL, eksportowania projektu jako obiekt, importowania do nowego itd.
vileen
 
Posty: 4
Dołączył(a): lis 30, 2020 13:30

Re: Przycinanie po narysowaniu jednej linii za dużo

Postprzez kszyho » lis 30, 2020 15:00

U mnie plik "test" też wolno działa. Swoją droga kreskowanie ścian masz dziwnie zrobione. Niektóre kreskowania są nietypowe.
Problem jest chyba na warstwie "szkło" bo jak ją zamrażam to problemu nie ma. Masz tam takie szczegółowe bloki montażu okien. Bloki są rozbite i hatche które były wewnątrz też. W pliku "lotnisko" te elementy są blokami a to ma znaczenie.
www.ksprojekt.eu
kszyho
 
Posty: 189
Dołączył(a): lis 15, 2005 08:50

Re: Przycinanie po narysowaniu jednej linii za dużo

Postprzez vileen » lis 30, 2020 15:36

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Jeśli chodzi o kreskowanie ścian jest to ściana działowa oraz osłonowa na konstrukcji stalowej wypełniona wełną akustyczną/ skalną. Stąd takie kreskowanie.
Niestety, jak zamrażam warstwę ,,szkło", to wciąż się zacina, natomiast montaż okien mam ustawiony (u mnie, może u Pana się rozbiło) w formie bloków.
W innym pliku, gdzie mam tylko rzut, nie mam problemu z zacinaniem się programu. Tak samo jak z pliku ,,przekrój" usunę rzuty, to przestaje zacinać. Jakby w jednym pliku nie mogła być ze sobą warstwa ,,szkło" oraz montaż okien.
W pliku ,,test" z rzutu zrobiłem jeden wielki bok i trochę mniej zacina, ale nadal nie działa tak płynnie jak wcześniej.
W pewnym momencie postawiłem jedną kreskę więcej i zaczęło się zacinać. Ani nie zmieniłem warstwy, ani nie kombinowałem w innych parametrach. Po prostu jakby ta jedna kreska była ,,limitem". Zasoby komputera się są użyte nawet w 1/3 stąd moje zdziwienie.
vileen
 
Posty: 4
Dołączył(a): lis 30, 2020 13:30

Re: Przycinanie po narysowaniu jednej linii za dużo

Postprzez kszyho » lis 30, 2020 16:00

Nie mam uwag co do stylu kreskowania, chodziło mi że jest to narysowane krótkim odcinkiem polilini i potem kopiowane. Chyba ze to import z jakiegoś programu? Bloki montażowe okien są porozbijane Ściągnąłem raz jeszcze plik więc ja u siebie ich nie eksplodowałem. Nie wszystkie bloki są porozbijane ale nawet jeden rozbity to ma ponad 2 tys. elementów.
www.ksprojekt.eu
kszyho
 
Posty: 189
Dołączył(a): lis 15, 2005 08:50

Re: Przycinanie po narysowaniu jednej linii za dużo

Postprzez vileen » gru 01, 2020 12:09

Ok, załączam nowy plik w którym zgrupowałem całe rzuty bo nie potrzebuję ich tak bardzo oraz polylinie w przekroju tam gdzie było ich dużo, plik tnie o wiele mniej, prawie w ogóle, czy jest coś jeszcze co mogę zrobić żeby kompletnie pozbyć się problemu?

https://we.tl/t-n5fZyR16kh
vileen
 
Posty: 4
Dołączył(a): lis 30, 2020 13:30


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników