_

przykładowa konfiguracja PC w okolicy 5k PLN

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

przykładowa konfiguracja PC w okolicy 5k PLN

Postprzez infinitywaves » lip 31, 2013 16:08

Witam,

z uwagi na bardzo często pojawiające się podobne pytania na forum i w moim PM, korzystając z okazji mam na dzisiaj dla was kalkulacje i odpowiedz czy można oraz co można za 5k PLN ...nie zrobimy z tej kwoty nadal spektakularnego WS ale całkiem szybkie i przyjemne do pracy PC dlatego w poniższym opisie i linkach dodałem w nawiasach opcje zamienne jeżeli oczywiscie ktoś posiada jeszcze jakieś podobne fundusze i podobne pytanie.

Konfiguracja została zebrana pod wytyczne:
1. przeznaczenie: rendering w 3D Max +Vray (czyli obliczenia na CPU).
2. części nowe*, na faktury VAT, komplet do 5k pln.
3. zakupy w PL.

CPU:
http://ark.intel.com/pl/products/64590/
to co ważne: 2,8GHz X16 strumieni liczących +duży 20MB Cache - rendererów jest obecnie masa w tym kilka świetnych pod obliczenia na GPU lub mix GPU + CPU ...ale Vray to obliczenia na CPU, tylko moduł podglądu RT jest wspierany z GPU.
(Prace nad czymś super PRO ze stajni Chaosgroup trwają, czekamy z wypiekami na policzkach buahahahaaa).
http://allegro.pl/szybszy-od-i7-3770k-x ... 82904.html
(cena: 1725pln)* tutaj jest odstępstwo od "nowe"ale inaczej nie dało rady, to i tak jest mikro cena.

MOBO:
http://www.asus.com/pl/Motherboards/P9X ... ifications
to co ważne: bardzo wydajny chipset i dużo banków pamięci - a to podstawa wydajnego WS - jednym zdaniem chodzi
o to żeby wielordzeniowy CPU miał jak najmniejsze straty cykli zegara, czyli idealnie i tak w uproszczeniu, żeby każdy strumień miał niezależny kanał dla RAM ...a przynajmniej żeby mostek blokował jak najmniej, do tego żeby było jak najwięcej pamięci podręcznej gdyż tam są wpisywane najważniejsze instrukcje i CPU nie musi odwoływać się do RAM'u.
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA ... ry-QVL.pdf
http://allegro.pl/asus-p9x79-socket-201 ... 69369.html
(cena: 783PLN)

(oczywiscie przy nieco większym budżecie mocniejszy procesor np:
http://allegro.pl/asus-p9x79-xeon-e5-26 ... 69019.html
gdyż CPU: http://ark.intel.com/pl/products/64583/
wychodzi taktowaniem na 3,5GHz a to już x16 potoków daje w sumie kolejne +8GHz i tu już są wliczone straty na zarządzanie instrukcjami gdyż im więcej potoków liczących tym więcej pracy typu: podziel zadania - scal wyniki).

Można a nawet warto planować inaczej tzn. budując sobie platformę do dalszej rozbudowy:
http://www.asus.com/pl/Motherboards/Z9PED8_WS/
o ile taka rozbudowa nastąpi w ciągu powiedzmy 3-6mc max 1rok.
W takim wypadku i przy ograniczonym/podzielonym początkowym budżecie proponuje start na połowie RAM'u i jednym CPU
a kolejno dodane drugiego CPU +RAM - w tym miejscu warto dodać że nie każdy Xeon = praca kilku procesorowa ale to jest zaznaczone zawsze na stronie producenta.

RAM:
http://www.geil.com.tw/Polska/products/showSpec/id/279
w tym budżecie - stan na dzisiaj - nie ma miejsca na nic lepszego/szybszego z mniejszym CL, jest 32GB ale z uwagi na cenę/dostępność na dzisiaj (do prostych scen wystarczy 8GB, warto 16GB ale zdecydowanie wszystkie banki na MOBO muszą a nawet powinny być ;-p obstawione, dla większości wystarczy kościami po 2GB). Ważne żeby RAM'y były zgodne z płytą i miały jak najmniejszy możliwy CL - Cas Latency - im mniejsze wartości tym pamięci szybsze a właściwie to lepiej wykorzystane gdyż CL to parametry np. opóźnień cykli zegara pomiędzy którymi można coś zapisać odczytać (i tak to prawda że trochę starsze/wolniejsze pamięci z dużo mniejszym CL mogą być porównywalne z szybszymi, to można nawet obliczyć).
http://allegro.pl/pamiec-geil-ddr3-16gb ... 88363.html
(cena: 519pln x2 komplety +transport 19pln= 1057PLN)

(ewentualnie ten sam RAM... ale tych ludzi lubię powiedzmy minimalnie mniej za problemy z dostawami:
http://www.morele.net/pamiec-geil-ddr3- ... qc-363259/
może jednak zasługują na druga szanse).

SSD:
http://www.kingston.com/pl/ssd/v?sk=pls ... ff#sv300s3
na system (polecam win 7 ulima z uwagi na: koligacje - zainteresowani sprawdza sami do czego można wykorzystać wiele rdzeni ja tylko dodam na zachętę np. 14 rdzeni liczy w MAX scenę a reszta przyporządkowana np. do Photoshopa i obróbka tego co jest już gotowe lub otwarty drugi MAX i przygotowywanie drugiej sceny - i nic się nie tnie o ile jest masa RAM'u i szybki SSD) oraz programy i bieżące pliki do pracy na 120GB większości wystarczy taka przestrzeń. To co ważne a nie wiem ile osób zdaje sobie sprawę ale system cały czas korzysta z dysku i np. pliku wymiany tak więc jakikolwiek nawet mały ale szybki dysk SSD daje bardzo odczuwalny wzrost wydajności, do tego wszystkie starty softu, save'y itp. ale to co ważne max zajmuje i RAM i dysk w czasie renderingu. W tym zestawie nie ma drugiego HDD - zapewne dzisiaj każdy ma już inne dyski z poprzedniego komputera które można wykorzystać jako magazyn danych (z których korzysta się sporadycznie), na SSD natomiast powinno być wszystko nad czym pracujemy ale też nic więcej.
http://allegro.pl/super-cena-ssd-kingst ... 97786.html
(cena: 349,8pln)

GPU:
http://www.sapphiretech.com/presentatio ... id=1&leg=0
Bardzo ekonomiczne - co nie znaczy złe - a skoro ma tylko wyświetlać a nie liczyć, tu jeszcze powinno pojawić się pytanie o wielkość planowanego LCD oraz to co powoli mam nadzieje stanie się naszą codziennością czyli wszystkie UltraHD i inne...
a na dzisiaj i do tego eco. zestawu:
http://allegro.pl/sapphire-amd-radeon-h ... 12017.html
(cena: 287,50pln)

(lepiej a nie wiele drożej:
http://www.sapphiretech.com/presentatio ... id=1&leg=0
http://allegro.pl/sapphire-amd-radeon-h ... 19536.html
niewielka różnica ceny: 365,99pln

a polecam:
http://www.sapphiretech.com/presentatio ... 1876&lid=1
http://allegro.pl/sapphire-radeon-hd779 ... 36960.html
kolejna cena niewiele większa: 559pln wiadomo wydajność ale też już dwa wentylatory = cichsza praca = komfort).

PSU:
http://www.bequiet.com/pl/powersupply/249
http://allegro.pl/zasilacz-be-quiet-pur ... 80575.html
(cena: 333PLN)

(ale polecam minimum to:
http://www.bequiet.com/pl/powersupply/304
http://allegro.pl/be-quiet-dark-power-p ... 17382.html
ogólnie to trzeba do danego zestawu zawsze indywidualnie policzyć zapotrzebowanie z zapasem.

a jak o tym to jeszcze lepiej:
http://www.bequiet.com/pl/powersupply/302
http://allegro.pl/be-quiet-dark-power-p ... 43488.html)
Większy zapas powoduje że zasilacz pracuje w optimum temperatury a nie w maximum - o tyle to ważne
gdyż czas renderingu liczony może być i w tygodnie pracy na 100% obciążenia CPU (np. animacja) a w normalnej pracy np.
budowie sceny w ogóle nie będzie słyszalny, tu pojawia się też wspomniana koligacja która odblokowuje możliwość dalszej pracy, po prostu kiedy potrzebujemy odczepiamy/dołączamy nawet w czasie renderingu wybrane rdzenie i przyporządkowujemy do innego procesu/programu.

DVD:
http://us.liteonit.com/us/dvd-internal/ ... al/ihas120
takie pierwsze lepsze minimum... (dla mnie firma LG nie istnieje).
http://allegro.pl/nagrywarka-dvd-rw-lit ... 22551.html
(cena: 68,99pln)

(opcja BR+DVD...
osobiście polecam archiwizowanie na płytach 25GB Blue Ray, jak łatwo policzyć
po cenach płyt TDK wychodzi taniej jak na DVD gdyż 4,7GB mieści się ponad 5x w 25GB
a ceny BR w okolicy 3,6pln - 4,5pln, sama nagrywarka w PL to około 300pln:
http://allegro.pl/nagrywarka-blu-ray-pi ... 21001.html
http://www.pioneerelectronics.com/PUSA/ ... BDR-207DBK
polecam płyty:
http://allegro.pl/blu-ray-tdk-bd-r-25gb ... 05265.html
http://www.tdkperformance.com/en-us/Sto ... ecordable/
a i miejsca mniej potrzeba)

Wentylator na CPU:
http://www.coolink-europe.com/en/categories/15_34.html
kolejny wymuszony ekonomiczny ruch w stronę utrzymania budżetu
http://allegro.pl/chl-cpu-coolink-corat ... 08004.html
(cena: 213,90pln)

(a jeżeli ma być ciszej = komfortowo, to zdecydowanie polecam:
http://www.bequiet.com/pl/cpucooler/309
http://allegro.pl/be-quiet-cpu-cooler-d ... 30923.html)
przy okazji do innych Socket'ów/CPU można też to:
http://www.coolermaster.com.pl/product. ... ct_id=5279
http://allegro.pl/cooler-master-v8-i3424454898.html
sprawdzone, działa świetnie.

buda:
http://www.zalman.com/global/product/Pr ... hp?Idx=617
to jest full ekonomiczne rozwiązanie j.w.
http://allegro.pl/obudowa-zalman-z5-bla ... 88857.html
(cena: 191,80pln)

(polecam i sam używam:
http://www.zalman.co.kr/global/product/ ... hp?Idx=336
http://allegro.pl/obudowa-zalman-gs1000 ... 52416.html )
z prostej przyczyny, środek jest wymieniany a obudowa zostaje na lata,
gs1000 to obudowa ciężka, duża, solidna i cicha. Ma na dole opcje z wysuwanymi
dyskami hot swap - genialna sprawa ala PRO serwery np. jednym ruchem odpinamy cały backup
i nawet jak nastąpi awaria to odpięty fizycznie dysk zostanie cały. Obróbka wideo poległaby,
jeden klient a czasem nawet jedno zlecenie = jeden dysk itd. Wszystkich którzy potrzebują
Terabajty danych lub mają wiele dysków zachęcam do przemyślenia, Zlaman ma też same
moduły hot swap.

(Ciche wentylatory to komfort?!? lub standard zależy jak na to patrzeć... uważam że można
więcej i stosuje maty akustyczne takie jak do studia audio (żadne gotowe kompleciki do PC)
ale to już osobny temat co można...
Minimum powinny pojawić się w obudowie tego typu:
http://www.bequiet.com/pl/casefans/259
http://allegro.pl/wentylator-be-quiet-s ... 95366.html
dwa ciche wentylatory. Jeden wyciągający do tyłu, drugi wyciągający do góry - w tym zestawieniu nie mieścimy
się już w cenie a obudowa full ekonomiczna ma coś na początek - to to zapewne będzie buczało no ale...

Jeszcze jedna uwaga - zapewne oczywista ale - warto kupić obudowę z zasilaczem/miejscem na zasilacz w dolnej części,
wtedy wciąga on chłodne powietrze od spodu i wyrzuca do tyłu = jest zwykle dużo ciszej niż w obudowach z zasilaczem
nad CPU gdyż co oczywiste gorące powietrze jest wciągane do PSU i czujnik podnosi obroty wentylatora, taki zestaw
zawsze zrobi się na prawie pewno głośny w czasie długiej pracy a na pewno w czasie renderingu.

na koniec konkluzja
z początkowej kwoty 5000pln jesteśmy jedynie +11,2PLN ponad budżetem* (tak wiem ocyganiłem na CPU gdyż nie jest nowy ale jest na gwarancji i na fakturę, nie ma cudów, nie jestem rudym złodziejem bajek nie opowiadam a 5k nie jest z gumy), innymi słowy wydałem wszystko i zdecydowanie kompromisowo (a nawet więcej ;-p ) nie uzyskując w 100% zamierzonego celu, owszem będzie to działało bardzo sprawnie, nawet płynnie i na początek zapewne wystarczy - ale po dodanych zamiennikach widać jak niewiele brakuje na dużą poprawę, moim zdaniem nie warto upierać się na sztywno przy cenach typu: 5k, 4k, itp. tylko wyznaczyć sobie konkretny cel do osiągnięcia - a celem jest sprzęt który nie ma słabych punktów tzn. żaden komponent nie zwalnia reszty, nie może być słabego ogniwa w przepływie danych gdyż to traci sens - czasem zamiast 5k np. już 5,3k i mamy przeskok jednej generacji sprzętu - chyba warto?)

Mam nadzieję że to zamknie na jakiś czas tego typu pytania.

Pozdrawiam
I
Ostatnio edytowany przez infinitywaves, sie 15, 2013 21:19, edytowano w sumie 1 raz
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: przykładowa konfiguracja PC w okolicy 5k PLN

Postprzez lukasek81 » sie 05, 2013 15:20

Bardzo dobry "poradnik". Myślę że pomoże innym którzy próbują sobie coś złożyć.
Aczkolwiek.. znając życie i tak się pojawia posty co mogę kupić z XX PLN :)
lukasek81
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 23, 2010 14:40

Re: przykładowa konfiguracja PC w okolicy 5k PLN

Postprzez kruuger » sie 15, 2013 20:59

fajne tylko jakby oprocz wiekszosci linkow (szczegolnie allegro) wypisac modele.
zaraz nic z tego nie bedzie jak aukcje sie pokoncza. watek bedzie wtedy do kosza.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4868
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: przykładowa konfiguracja PC w okolicy 5k PLN

Postprzez infinitywaves » sie 15, 2013 21:10

kruuger napisał(a):oprócz większości linków (szczególnie allegro) wypisać modele.zaraz nic z tego nie będzie jak aukcje się pokończą.
zaraz zaraz przecież są linki do stron producentów (dokładnie do wybranych modeli) a za pół roku i tak ten konfig będzie inny, raczej chodziło o ogólną zasadę

Pozdrawiam
I

ps. jak już to można dodać więcej firm z podobnym sprzętem np. SSD zapis/odczyt w okolicy 500MB ma większość firm typu OCZ, PQI, INTEL itd, itp. To co było wybrane to jest najtańsze na chwile zakupu dla danego pytacza z priv.
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników